Acțiunea Romgaz nu se clatină în vârful muntelui

Acțiunea Romgaz nu se clatină în vârful muntelui
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 apr 2017

Titlurile producătorului de gaze naturale au avut primul rulaj al zilei de azi, consolidându-se pe maximul ultimelor 17 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

După retragerea subită a lichidității ieri, în ziua în care a fost anunțată listarea companiei Digi Communications, Bursa de Valori București a schițat o revenire. Tendința a fost de ușoară apreciere, iar rulajul pieței de acțiuni de 31,27 milioane lei (6,91 milioane euro) a fost mai mult decât dublu față de sesiunea precedentă.

Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,22%, până la nivelul de 8.217,83 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,19%. Este o dinamică care trebuie privită în contextul unor burse europene cu oscilații anemice. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai lichide titluri de pe continent, a alunecat marginal sub referință, cu 0,04%, potrivit Bloomberg.

Indicele CAC40 de la Paris a avut, de asemenea, o deviație nesemnificativă, -0,01%, iar indicii FTSE100 de la Londra și DAX de la Frankfurt au avut evoluții divergente, -0,22% și, respectiv +0,13%. La nivel regional, indicii WIG 20 de la Varșovia și BUX de la Budapesta au avut dinamică apropiată, +0,64% și +0,65%, într-o zi în care indicele PX de la Praga a suferit un recul de 0,94%.

Compania din spatele RCS&RDS se listează la Bursa de Valori București la o evaluare între 2 și 3 miliarde euro. Reacția brokerilor: Va fi una dintre listările mari, este evenimentul anului CITEȘTE ȘI Compania din spatele RCS&RDS se listează la Bursa de Valori București la o evaluare între 2 și 3 miliarde euro. Reacția brokerilor: Va fi una dintre listările mari, este evenimentul anului

Cel mai lichid emitent de astăzi, Romgaz Mediaș (SNG) a avut o amplitudine a aprecierii de 0,33%, apropiată de media pieței, valoarea de închidere la maximul ultimelor 17 luni de 30,75 lei/acțiune în piața reglementată unde a adunat schimburi de 3,81 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și o tranzacție specială cu 98.000 de acțiuni, valoarea acesteia ridicându-se la 3,01 milione lei.

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri totalizând 3,30 milioane lei, s-au aflat titlurile OMV Petrom (SNP) care au crescut cu 1,76%, până la prețul de 0,3180 lei/acțiune pe volume echivalente cu 3,30 milioane lei. La acest nivel de preț, investitorii instituționali care au cumpărat în oferta publică de vânzare accelerată derulată de Fondul Proprietatea (FP) în luna octombrie 2016 la prețul de 0,2100 lei/acțiune, au un randament de 51,43%, în timp ce investitorii individuali care au achiziționat pachete la prețul de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale operațiunii de piață pot marca un câștig de 59,40%.

Nuclearelectrica, pe niveluri de preț nemaivăzute din vara anului 2015

Performanța celui mai important emitent din structura sa, a determinat aprecierea mult peste media pieței a indicelui energetic BET-NG, respectiv de 0,98%. Este un salt susținut și de creșterea cu 4,41% a titlurilor Nuclearelectrica (SNN), până la prețul de 7,10 lei/acțiune, în zona maximului ultimelor 21 de luni, pe tranzacții peste media obișnuită a acestui emitent, de 3,27 milioane lei.

Investitorii par a lua în calcul faptul că sunt șanse ca în AGA să treacă propunerea Fondului Proprietatea (FP) pentru distribuirea unui dividend special de 1,50 lei/acțiune în baza ordonanței de urgență care prevede că societățile de stat pot acorda dividende din rezervele constituite din profiturile nerepartizate în anii precedenți. Dacă propunerile FP ar trece, valoarea cumulată a celor 2 dividende s-ar ridica la un nivel brut de 1,8557 lei/acțiune. La prețul închiderii de azi acestea ar purta un randament net de 24,83%. De la începutul anului, acțiunea Nuclearelectrica a crescut cu 47,76%.

Corecțiile ușoare ale acțiunilor bancare încă lasă băncile listate supraevaluate în raport cu BCR

Titlurile cele mai tranzacționate ale anului trecut, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au adunat și astăzi schimburi de 3,08 milioane lei, într-o zi în care s-au corectat cu 0,36%, până la prețul de 2,7650 lei/acțiune. La acest nivel, instituția de credit are o capitalizare bursieră de 10,08 miliarde lei (2,23 miliarde euro), valoare cu 14,99% mai mare decât cea de 8,76 miliarde lei (1,94 miliarde euro) rezultată din evaluarea Deloitte realizată în vederea unei oferte de retragere pentru BCR, prima bancă din sistem din punctul de vedere al activelor.

Chiar și BRD Groupe Societe Generale (BRD) bancă mult mai jos din perspectiva cotei de piață, are o capitalizare bursieră apropiată, de 8,47 miliarde lei (1,87 miliarde euro). Aceasta rezultă din prețul de închidere de astăzi, de 12,16 lei/acțiune, în scădere cu 1,46% față de sesiunea precedentă. Transferurile pe acest emitent s-au ridicat la 1,94 milioane lei.

MedLife, randament de aproape 20% de la listare

Tot de la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea s-au corectat cu 0,45%, până la prețul de 0,8920 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,98 milioane lei. Dinamica a fost asemănătoare, -0,40%, pentru indicele financiar BET-FI în structura căruia FP este cel mai important emitent și care astăzi a închis la valoarea de 31.499,57 puncte.

Tranzacții de 2,42 milioane lei s-au realizat pe titlurile Electrica (EL), care s-au apreciat cu 0,70%, până la prețul de 14,40 lei/acțiune. Un nivel apropiat al tranzacțiilor, de 2,37 milioane lei, am consemnat pe titlurile MedLife (M) care au staționat pe referința sesiunii anterioare, de 31,00 lei/acțiune, la care investitorii care au cumpărat aceste titluri la prețul de 26,00 lei/acțiune în oferta publică primară derulată în luna decembrie a anului trecut, consemnează un randament de 19,23%.

Acțiunea BVB, rulaje sporite în ziua AGA

Dintre titlurile mai puțin lichide, reținem tranzacția specială din piața deal în valoare de aproximativ 455.000 de lei a societății Natura Quattuor Energia Holdings (SCPS), dar și creșterea de 3,59%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 719.000 de lei, a titlurilor Bursei de Valori București (BVB).

Este o apreciere care a apărut în ziua Adunărilor Generale Ordinare a Acționarilor în care s-a aprobat noua schemă de tarifare a tranzacțiilor, bugetul de venituri și cheltuieli care prevede obținerea unui profit net de 9,70 milioane lei, cu 29% mai mare decât cel de 7,50 milioane lei obținut anul trecut. Tot astăzi, s-a votat fuziunea cu Sibex. Cum aceasta deschidea dreptul de retragere, iar cea mai recentă evaluare realizată, exact în vederea tranzacției cu bursa de la Sibiu, dădea un preț de 35,8724 lei/acțiune. Nu este exclus ca aprecierea de azi să fi rezultat chiar dintr-o încercare de arbitrajare între cotația de piață și oportunitatea deschisă de fuziune.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
bvb
bursa
banca transilvaia
bcr. brd
fondul proprietatea
medlife
omv petrom