Acțiunile Aquila se listează astăzi la bursă

Acțiunile Aquila se listează astăzi la bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 nov 2021

După închiderea cu succes a unei operațiuni de piață în valoare de 366,66 milioane lei, compania de transport și distribuție Aquila își aduce în ringul de la BVB acțiunile începând de astăzi.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ce așteptări au băncile în legătură cu veniturile clienților în perioada următoare,  produsele bancare ale viitorului, ce se va întâmpla pe bursă și cu RCA anul viitor, alături de multe alte teme, va fi anunțat la Videoconferința Profit Financial.forum - Finanțăm repornirea economiei - Ediția a IV-a.

Videoconferința, programată pentru 8 decembrie, va fi organizată cu sprijinul Garanti BBVA, Philip Morris România, UniCredit Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank și Grupul Nordis, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV.

Detalii AICI

Acțiunile liderului pieței de distribuție a bunurilor de larg consum din România Aquila Part Prod Com (AQ) intră la tranzacționare, de astăzi, pe piața reglementată a Bursei de Valori București.

La jumătatea acestei luni, oferta publică primară de listare s-a închis la prețul de 5,5 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea acesteia la 366,66 milioane lei. Investitorii instituționali au primit 85% din pachetul de acțiuni pus în vânzare, în timp ce restul a fost alocat către investitorii individuali.

CONFIRMARE Lanțul de magazine Cellini, printre cei mai importanți comercianți locali de ceasuri și bijuterii, vine la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Lanțul de magazine Cellini, printre cei mai importanți comercianți locali de ceasuri și bijuterii, vine la bursă

La respectivul nivel, capitalizarea bursieră este de 1,10 miliarde lei (222,28 milioane euro). Aceasta înseamnă că societatea este evaluată la un nivel al indicatorului P/E, care raportează prețul de piață la profit, de 18, dacă avem bază de raportare profitul net de 60 milioane lei obținut în anul 2020. În același exercițiu financiar, cifra de afaceri a fost de 1,79 miliarde lei. La nivelul primului semestru din 2021, grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 901 milioane lei și un profit net de 21 milioane lei.

Instrumentele derivate la BVB – din a 2-a jumătate a anului viitor. Proiectul de Contraparte Centrală merge către reglementatori CITEȘTE ȘI Instrumentele derivate la BVB – din a 2-a jumătate a anului viitor. Proiectul de Contraparte Centrală merge către reglementatori

Activitățile principale ale Grupului (format din AQUILA și filialele sale Printex S.A. (în România) și Trigor AVD SRL (în Republica Moldova)) constau în distribuția, logistica și transportul bunurilor de larg consum pe canalele de distribuție Retail și HORECA pentru furnizori globali, precum: Unilever, Mars (Wrigley), Ferrero, Philips, Essity, Coca-Cola, Lavazza, Upfield, IFFCO.

Grupul înființat în anul 1994 de antreprenorii prahoveni Alin Adrian Dociu și Constantin Cătălin Vasile are o rețea de distribuție în peste 67.000 puncte de vânzare, cu prezență pe canale precum Retail Tradițional (circa 58.000 puncte de vânzare), Retail Organizat (peste 4.500 puncte de vânzare) și HORECA (circa 5.000 puncte de vânzare). Activitatea de distribuție desfășurată de AQUILA acoperă circa 90% din universul pieței de Retail Tradițional și Retail Organizat din România, având capabilități de distribuție a produselor din toate categoriile de temperatură.

Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice CITEȘTE ȘI Electrica cumpără, într-o tranzacție de 35 milioane euro, acțiuni în cinci societăți care dețin și operează centrale electrice fotovoltaice

Grupul este prezent în Republica Moldova prin Trigor AVD, companie care are ca principale domenii de activitate distribuția, depozitarea și transportul național și internațional al bunurilor de larg consum. Principalii furnizori ai Trigor AVD sunt: Unilever, Kimberly Clark, Tchibo și Ferrero. La data de 30 iunie 2021, Trigor AVD avea un portofoliu cu peste 3.000 de clienți.

Complementar distribuției bunurilor de larg consum, Grupul prestează servicii de logistică, prin operațiuni de depozitare, (re-)ambalare și transport intern pe diferite segmente de temperatură: ambient, refrigerat și congelat. Grupul are o capacitate de depozitare de peste 130.000 de paleți în 4 centre logistice (din care unul este situat în Republica Moldova) și 6 puncte de cross-docking (din care două sunt situate în Republica Moldova), pe o suprafață de depozitare de aproximativ 120.000 metri pătrați.

Romgaz: Noua centrală de la Iernut - gata în proporție de cel mult 70% CITEȘTE ȘI Romgaz: Noua centrală de la Iernut - gata în proporție de cel mult 70%

În perioada 2018 – 2020, precum și la 30 iunie 2020 și 30 iunie 2021, marja brută a Grupului pe segmentul de distribuție în România a fost în jurul valorii de 20%, atingând 21% în 2020, ca urmare a listării de noi furnizori și a diversificării portofoliului de produse, precum și ca urmare a optimizării mixului între canalele Retail Tradițional și Retail Organizat, prin redimensionarea ponderilor celor două canale.

EBITDA Grupului a atins nivelul de 139 milioane lei în 2020, reprezentând o creștere de 41% față de 2019. Pe ultimii trei ani, se observă o creștere de 1,9 ori a EBITDA, această creștere fiind determinată de achiziția Agrirom în 2019 și de soluționarea rapidă a blocajelor de pe lanțul de aprovizionare, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia COVID-19.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Romgaz CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Romgaz

Grupul mai furnizează servicii de transport internațional de mărfuri. Divizia de transport internațional a AQUILA are o acoperire la nivel european, cu o flotă de 114 camioane de mare tonaj, din totalul de 1648 de autovehicule. Activitatea de transport internațional a AQUILA acoperă 15 țări din Europa. Grupul este prezent pe piață cu branduri proprii precum Gradena și Yachtis, LaMasa și Frisco.

Conform estimărilor Euromonitor, nivelul vânzărilor bunurilor de larg consum va avea o rată anuală compusă de creștere de 5% până în anul 2025, în Romania. Optimismul consumatorilor se așteaptă să revină gradual la nivelul pre-pandemie, pe măsură ce restricțiile vor fi relaxate și campania de vaccinare va înregistra un progres semnificativ.

Ștefan Vuza își majorează participația la Sinterom. Ar urma să încaseze dividende de 63 milioane lei la Chimcomplex Borzești CITEȘTE ȘI Ștefan Vuza își majorează participația la Sinterom. Ar urma să încaseze dividende de 63 milioane lei la Chimcomplex Borzești

Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu o rată anuală cumulată de creștere (CAGR) de 11,6% din 2018 până în 2020, ca rezultat al eficientizării operațiunilor și portofoliului de produse, precum și prin achiziția Agrirom, care a consolidat poziția pe categoria produselor congelate pe toate canalele de distribuție Retail și HORECA. Distribuția bunurilor de larg consum reprezintă principalul segment de activitate al Grupului, cu o pondere de 92,1% din totalul cifrei de afaceri în anul 2020, celelalte segmente de logistică și transport având ponderi aproximativ egale.

În perioada 2018-2020, rata rentabilității capitalului de lucru investit (ROIWC) - de 37%, ceea ce demonstrează capacitatea AQUILA de a dezvolta afacerea, precum și eficiența și controlul utilizării resurselor.

În perioada 2018 – 2020, Grupul a realizat în medie investiții în valoare de 25,1 milioane lei pe an, iar pentru anul 2021 are un buget de investiții estimat de 21 milioane RON. Investițiile în achiziții din anul 2019 au fost utilizate pentru achiziția Agrirom. Scăderea nivelului investițiilor din anul 2020 a fost generată de efectele pandemiei COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
aquila
bvb
bursa
listare
swiss capital