OMV Petrom a profitat de închiderea rafinăriei principalului său concurent: vânzări de carburanți în creștere cu o pătrime, marjă de rafinare aproape dublă

OMV Petrom a profitat de închiderea rafinăriei principalului său concurent: vânzări de carburanți în creștere cu o pătrime, marjă de rafinare aproape dublă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 oct 2021

Cea mai importantă comerciantă de carburanți din România, OMV Petrom, a profitat de închiderea rafinăriei Petromidia, deținută de concurenții de la Rompetrol, ca urmare a incendiului de la începutul lunii iulie, majorându-și considerabil vânzările de produse rafinate în cel de-al treilea trimestru al anului.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

OMV Petrom a compensat deficitul de produse petroliere de pe piață, majorându-și vânzările de produse rafinate cu o pătrime (sau 0,3 milioane tone) în trimestrul al treilea comparativ cu cele din trimestrul al doilea. În perioada iulie-septembrie, compania a vândut 1,54 milioane tone produse rafinate, în timp ce în perioada aprilie-iunie a avut vânzări de doar 1,24 milioane tone.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a comercializat 1,38 milioane tone produse rafinate, creșterea este de 0,16 milioane tone sau 11,6%.

INFOGRAFIC Guvernul împrumută mai scump din piață CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Guvernul împrumută mai scump din piață

Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de 100%, peste cea de 91% din trimestrul al doilea sau cea de 86% din trimestrul al treilea al anului trecut.

Marja de rafinare de rafinare a crescut la rândul său, la 7,19 dolari/baril, aproape dublă față de cea din perioada aprilie-iunie, de 4,27 dolari pe baril, și de peste 7 ori mai mare decât cea din trimestrul al treilea al anului trecut, de 0,94 dolari/baril.

Majorare vânzărilor de produse rafinate vine într-o perioadă în care producția de țiței a companiei din trimestrul al treilea, de 60,9 mii bep/zi, s-a redus cu 6,9 mii bep/zi sau 11,5%, față de cea din aceeași perioadă a anului trecut, și cu 3,9 mii bep/zi sau 6% față de cea din trimestrul precedent.

OMV Petrom a obținut un preț la țiței de 62,83dolari/baril, aproape dublu față de cel de 36,29 dolari/baril realizat în perioada similară a anului 2020.

Recent, Rompetrol Rafinare a anunțat că a finalizat mare parte din lucrările de revizie a unităților de producție de pe platforma Petromidia și că efectuează ultimele verificări tehnice în vederea repornirii activității de producție în condiții de maximă siguranță, instalațiile tehnologice urmând a fi repornite etapizat și preconizându-se că vor atinge, până la finele lunii octombrie, randamentele optime de funcționare.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
petromidia
rompetrol
vanzarri
marja de rafinare
rafinarie
petrobrazi