OMV Petrom a profitat de închiderea rafinăriei principalului său concurent: vânzări de carburanți în creștere cu o pătrime, marjă de rafinare aproape dublă

OMV Petrom a profitat de închiderea rafinăriei principalului său concurent: vânzări de carburanți în creștere cu o pătrime, marjă de rafinare aproape dublă
scris 8 oct 2021

Cea mai importantă comerciantă de carburanți din România, OMV Petrom, a profitat de închiderea rafinăriei Petromidia, deținută de concurenții de la Rompetrol, ca urmare a incendiului de la începutul lunii iulie, majorându-și considerabil vânzările de produse rafinate în cel de-al treilea trimestru al anului.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

OMV Petrom a compensat deficitul de produse petroliere de pe piață, majorându-și vânzările de produse rafinate cu o pătrime (sau 0,3 milioane tone) în trimestrul al treilea comparativ cu cele din trimestrul al doilea. În perioada iulie-septembrie, compania a vândut 1,54 milioane tone produse rafinate, în timp ce în perioada aprilie-iunie a avut vânzări de doar 1,24 milioane tone.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a comercializat 1,38 milioane tone produse rafinate, creșterea este de 0,16 milioane tone sau 11,6%.

INFOGRAFIC Guvernul împrumută mai scump din piață CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Guvernul împrumută mai scump din piață

Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de 100%, peste cea de 91% din trimestrul al doilea sau cea de 86% din trimestrul al treilea al anului trecut.

Marja de rafinare de rafinare a crescut la rândul său, la 7,19 dolari/baril, aproape dublă față de cea din perioada aprilie-iunie, de 4,27 dolari pe baril, și de peste 7 ori mai mare decât cea din trimestrul al treilea al anului trecut, de 0,94 dolari/baril.

Majorare vânzărilor de produse rafinate vine într-o perioadă în care producția de țiței a companiei din trimestrul al treilea, de 60,9 mii bep/zi, s-a redus cu 6,9 mii bep/zi sau 11,5%, față de cea din aceeași perioadă a anului trecut, și cu 3,9 mii bep/zi sau 6% față de cea din trimestrul precedent.

OMV Petrom a obținut un preț la țiței de 62,83dolari/baril, aproape dublu față de cel de 36,29 dolari/baril realizat în perioada similară a anului 2020.

Recent, Rompetrol Rafinare a anunțat că a finalizat mare parte din lucrările de revizie a unităților de producție de pe platforma Petromidia și că efectuează ultimele verificări tehnice în vederea repornirii activității de producție în condiții de maximă siguranță, instalațiile tehnologice urmând a fi repornite etapizat și preconizându-se că vor atinge, până la finele lunii octombrie, randamentele optime de funcționare.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
petromidia
rompetrol
vanzarri
marja de rafinare
rafinarie
petrobrazi