Acțiunile bancare au acaparat interesul investitorilor și activitatea de tranzacționare de pe bursă

Acțiunile bancare au acaparat interesul investitorilor și activitatea de tranzacționare de pe bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 iul 2018

Într-o sesiune de tranzacționare în care indicele reprezentativ BET a pierdut 1%, peste 3 sferturi din rulajul pieței de acțiuni a fost asigurat de transferurile cu acțiuni Banca Transilvania și BRD Groupe Société Générale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a consemnat o ședință negativă, un impas în raliul din minimele locale consemnat la începutul acestei luni. BVB a fost mai degrabă conectată piețelor din Europa Centrală și de Est, cu închideri „roșii”, decât la tendința preponderent pozitivă a burselor majore de pe continent, mișcare divergentă surprinsă pe tabloul Bloomberg: +0,38% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,62% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,37% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,06% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,10% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,53% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,23% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,91%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,02%, până la nivelul de 7.977,74 puncte. Din punct de vedere tehnic, sesiunea de astăzi nu a schimbat cu nimic tabloul general bursier, indicele acțiunilor blue-chip rămânând pe o mișcare de revenire, devenită mai complexă, dar și într-un trend până la proba contrarie încă negativ.

Așa cum se vede pe graficul atașat, indicele este blocat între retragerile Fibonacci de 23,6% și 38,2% ale ultimului impuls negativ și între mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).

Declinul de astăzi chiar a fost imprimat de cele mai lichide acțiuni. Transferurile cub cele 2 titluri bancare vizibile de la cota BVB au reprezentat 75,63% din rulajul de 32,06 milioane lei (6,93 milioane euro) al pieței de acțiuni. T

Pe fondul unor schimburi de 20,66 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 0,99%, apropiat de media pieței, până la prețul de 2,5050 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,87 miliarde lei (2,35 miliarde euro). O depreciere și mai drastică, de 2,70%, au avut titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au închis la prețul de 13,72 lei/acțiune o sesiune în care volumele pe acest emitent s-au cifrat la 3,59 milioane lei.

Deprecieri atenuate pe indicii sectoriali

Restul pieței nu a arătat neapărat la fel de negativ. Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței cu un declin de 0,74%, iar cel mai lichid emitent din componența sa, Romgaz Mediaș (SNG) a avut o alunecare de o amplitudine încă și mai mică, -0,74%, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 2,52 milioane lei. Prețul de închidere de 30,55 lei/acțiune este cu 3,93% sub ultima valoare de tranzacționare de dinaintea intrării în piață a știrii potrivit căreia guvernul ia în calcul o plafonare a prețului la gazele naturale la nivelul de 55 lei/MWh, chiar și sub reperul de de dinaintea liberalizării cotațiilor pe acest segment.

Un declin la jumătate față de media pieței, de 0,44%, a înregistrat indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 37.755,52 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,34% la nivelul capitalizării bursiere, ultimul preț fiind de 0,8850 lei/acțiune, într-o sesiune în care transferurile s-au ridicat la 1,45 milioane lei. Tot pe segmentul fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au staționat pe referința zilei precedente, pe volume echivalente cu aproximativ 920.000 de lei.

Noi scăderi pe acțiunile Digi, avans de 4% al titlurilor TeraPlast după raportarea financiară

Pe o activitate de tranzacționare de aproximativ 570.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI) care au coborât cu 1,18%, până la nivelul de 29,40 lei/acțiune, reper cu 26,50% sub prețul ofertei publice de listare care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București în luna mai a anului trecut.

Prin contrast, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au apreciat cu 4,05%, până la prețul de 0,3850 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 105.000 de lei. Este reacția pieței la raportarea financiară semestrială conform căreia compania care activează în domeniul fabricării materialelor de construcții și-a dublat veniturile față de perioada similară a anului trecut, la 338,49 milioane lei, iar profitul net a crescut cu o treime, la 10,52 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
sif oltenia
romgaz
bvb
bursa
digi
teraplast
fondul proprietatea