Acțiunile Băncii Transilvania cresc la bursă cu 7%, reacție la dividendul cu randament de două cifre

Acțiunile Băncii Transilvania cresc la bursă cu 7%, reacție la dividendul cu randament de două cifre
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 mar 2016

După ce Banca Transilvania a propus acordarea de acțiuni gratuite și a unui dividend brut de 0,39 lei/acțiune, titlurile instituției de credit urcă la BVB cu aproximativ 7%. Investitorii iau în calcul că la prețul de ieri, de 2,49 lei/acțiune, randamentul dividendului era de aproape15%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În prima oră de tranzacționare a sesiunii de astăzi de la Bursa de Valori București, titlurile Băncii Transilvania s-au tranzacționat în medie cu peste 7% deasupra referinței de ieri de 2,49 lei/acțiune. Rulajul depășind cu puțin 5 milioane lei a fost antrenat de anunțul privind repartizarea profitului net pe anul trecut, atât prin acordarea de acțiuni gratuite în echivalent cu 620 milioane lei, cât și prin acordarea de dividende - pentru a doua oară în istoria băncii - în valoare de 1,2 miliarde lei.

Dividendul brut propus de 0,39 lei/acțiune, calculat în valoare netă și raportat la prețul de ieri, conferă un randament de 14,88%. Acesta este contextul în care titlurile băncii au deschis cu gap, iar în primele minute de tranzacționare a fost atins chiar și un nivel de preț de 2,76 lei/acțiune, cu 10,84% mai mare decât în sesiunea precedentă.

Ulterior, cotația a început să se corecteze, iar la finalul primei ore de tranzacționare titlurile sunt cotate la 2,655 lei/acțiune, în urcare cu 6,63% față de ziua precedentă, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest. Chiar și la acest nivel, titlurile sunt purtătoare ale unui randament al dividendului de 13,95%.

Profitul net raportat în acest an poate fi pus pe seama achiziției băncii Volksbank, care s-a dizolvat în condiții de stres. Investitorii au interpretat favorabil această tranzacție de piață pe tot parcursul anului trecut, când acțiunile Băncii Transilvania s-au apreciat consistent, mai cu seamă în intervalul ianuarie-octombrie. La cotația de la finele primei ore de tranzacționare de astăzi, caitalizarea bursieră a instituției de credit este de 8,03 miliarde lei (1,79 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
dividende
randament
bursa
bvb
banci