Acțiunile Băncii Transilvania rezistă bine ajustării ex-dividend. Titlurile Turbomecanica, explozie de 40% a prețului în numai 3 ședințe de tranzacționare

Acțiunile Băncii Transilvania rezistă bine ajustării ex-dividend. Titlurile Turbomecanica, explozie de 40% a prețului în numai 3 ședințe de tranzacționare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 aug 2017

Într-o sesiune „verde” la BVB, titlurile Băncii Transilvania s-au corectat cu dividendul și acțiunile gratuite mai puțin decât ar fi cerut-o simpla ajustare tehnică, iar acțiunile Turbomecanica au crescut în limita de 15% admisă pentru o zi de tranzacționare de sistemul operatorului de piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Secvențe lungi la Bursa de Valori București, chiar dacă osiclațiile de la o zi la alta sunt modeste. 6 ședințe de aprecieri și 6 sesiuni de corecții sunt urmate de alte 3 zile pozitive. Astăzi, indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 8.340,84 puncte, în urcare cu 0,50% peste referință, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,57%.

Este o performanță cu atât mai bună cu cât piața a avut de înglobat ajustarea titlurilor Băncii Transilvania (TLV) cu dividendul brut de 0,06 lei/acțiune și acțiunile gratuite. Titlurile băncii s-au corectat cu 15,07%, până la prețul de 2,4800 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 14,38 milioane lei. O ajustare completă ar fi însemnat un preț de 2,4000 lei/acțiune, ceea ce înseamnă că în sesiunea de azi pentru acțiunile Băncii Transilvania este echivalentul unei aprecieri de 3,33%.

Zentiva România își majorează profitul semestrial cu o treime. Managementul companiei are presiune din partea acționarului minoritar finlandez CITEȘTE ȘI Zentiva România își majorează profitul semestrial cu o treime. Managementul companiei are presiune din partea acționarului minoritar finlandez

A fost un interes ridicat, în general pentru titlurile bancare, acestea asigurând 51,44% din rulajul total al pieței de acțiuni de 35,23 milioane lei (7,72 milioane euro). Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 3,74 milioane lei, s-au situat titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care s-au corectat cu 0,14%, până la prețul de 14,20 lei/acțiune. Interesul pe acest sector s-a văzut chiar și pe sistemul alternativ de tranzacționare unde au fost transferate titluri Commerzbank (CBKN), listate secundar la București, în valoare de aproximativ 407.000 de lei.

Acțiuni cu capul în tavanul creșterii de 15%

O zi foarte bună au avut-o titlurile Turbomecanica (TBM). După 2 zile cu creșteri de peste 10%, cotația și-a continuat evolușia explozivă cu un salt în limita de 15% admisă de sistemul aletrantiv de tranzacționare. Prețul de închidere de astăzi de 0,2800 lei/acțiune, este cu 40% mai sus decât cel de 0,2000 lei/acțiune consemnat în ultima zi de tranzacționare din luna iulie.

Evoluția acțiunii companiei din industria aeronautică a fost foarte bună și prin prisma volumelor. Tranzacțiile de astăzi, de 1,86 milioane lei, sunt cele mai ridicate din ultimii 3 ani pe acest emitent. În această săptămână, rulajul pe acest emitent s-a ridicat la 3,17 milioane lei. „Turbomecanica – minuni după rezultate”, caracteriza ieri pentru Profit.ro aceste mișcări Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring.

EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker

Compania a raportat pe data de 25 iulie un profit net semestrial de 6,82 milioane lei, în creștere cu 65% față de prima jumătate a anului 2016.

Tot plafonul creșterii de 15% a fost atins și de titlurile producătorului de elicoptere IAR Brașov (IARV), pe transferuri de 1,15 milioane lei. Cotația de închidere de 8,50 lei/acțiune conferă companiei o capitalizare bursieră de 160,47 milioane lei (35,16 milioane euro).

Transferuri deal pe segmentul financiar cu titlurile SIF Banat Crișana

Pe piața deal, cea mai mare tranzacție specială, în valoare de 4,00 milioane lei, s-a realizat cu titluri SIF Banat Criana (SIF1), la prețul de 2,00 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 0,22%, până la nivelul de 33.692,15 puncte.

În piața reglementată, cele mai mari tranzacții pe segmentul fondurilor închise s-au realizat cu titluri Fondul Proprietatea (FP), echivalentul a 1,19 milioane lei. Cotația s-a corectat cu 0,23%, până la prețul de 0,8720 lei/acțiune.

EXCLUSIV Acțiunile listate la Sibex se dau greu duse la BVB CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acțiunile listate la Sibex se dau greu duse la BVB

Pe acest emitent există un vânzător puternic, respectiv Manchester Securities, vehiculul prin care grupul Elliott al magnatului american Paul Singer investește în România. Numai în lunile iunie și iulie, vânzările s-au ridicat la 153,55 milioane acțiuni FP, echivalentul a 134,47 milioane lei (33,78 milioane dolari), atât la BVB, cât și pe piața specializată de la Londra unde sunt listate certificatele de depozit (GDR) care au activ suport acțiuni FP.

Sectorul energetic, supraperformează pieței ca dinamică, dar rămâne în urmă ca activitate de tranzacționare

În condițiile în care prețul țițieiului Brent s-a consolidat în această săptămână peste prețul de 52,00 dolari/baril, și segmental energetic a supraperformat la BVB. Indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 0,71%, tras în sus de creșterea cu 2,21% a prețului titlurilor OMV Petrom (SNP), până la prețul de 0,3240 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,06 milioane lei.

Cel mai tranzacționat emitent pe acest sector a fost Electrica (EL), ale cărei titluri au urcat cu 0,14%, până la prețul de 14,12 lei/acțiune, pe transferuri de 1,85 milioane lei în piața reglementată. În același timp, s-a mai mai efectuat și o tranzacție de tip deal în valoare de aproximativ 639.000 de lei

Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, indica pentru Profit.ro repere tehnice de tranzacționare pe acest simbol configurate în cei 3 ani de la listare și afirma că acțiunea pare a fi înscrisă pentru testarea pe termen scurt a maximelor din zona de 15,00 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
electrica
omv petrom
sif banat crisana
bvb
bursa
fondul proprietatea