Acțiunile Băncii Transilvania se corectează și trag indicii în teritoriu negativ

Acțiunile Băncii Transilvania se corectează și trag indicii în teritoriu negativ

Sursa foto: Thatsaphon Saengnarongrat | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 sep 2021

Bursa românească a consemnat o sesiune de retrageri ușoare, în care volumele au fost susținute de transferuri pe piața deal, și o activitate mult peste medie pe segmentul certificatelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă în ianuarie 2007, la prima suspendare a fostului președinte Traian Băsescu, reacția la Bursa de Valori București a fost în sensul unor vânzări violente, mai ales pe acțiunile SIF, ultimele ședințe de tranzacționare au fost în nota anilor recenți, în care investitorii au arătat că au căpătat imunitate la turbulențele politice.

Potențiala criză guvernamentală nu a depărtat indicii bursieri de maxime și nici nu a gonit neapărat jucătorii de la „butoane”. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 46,04 milioane lei (9,30 milioane euro), ușor peste media ultimilor ani, însă este adevărat că prin aportul a ceea ce ar putea fi rearanjări de portofolii prin schimburi în piața deal. Acestea au inclus și emitenți de obicei în afar prim-planului bursei, respectiv SIF Oltenia (SIF5), cu o tranzacție specială de 1,81 milioane lei, și Evergent Investments (EVER), cu un transfer de 1,33 milioane lei.

Appraisal & Valuation intră la tranzacționare la un preț cu 20% sub cel al plasamentului privat. \ CITEȘTE ȘI Appraisal & Valuation intră la tranzacționare la un preț cu 20% sub cel al plasamentului privat. "Discutăm cumpărarea altor firme. Vrem să creștem de 50 ori în 10 ani, să mergem în întreaga lume. Suntem tineri și vom reuși!”

În piața reglementată, cea mai importantă activitate, de 11,66 milioane lei, am consemnat-o pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit un recul de 1,31%, până la prețul de 3,0100 lei/acțiune. Acesgtea au dat direcția pieței împreună cu titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au pierdut 0,66%, până la prețul de 1,7980 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,51 milioane lei.
Declinul a fost pe linie la nivelul indicilor: -0,14% pentru indicele compozit BET Plus, -0,98% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 50.672,69 puncte, -0,04% pentru indicele energetic BET-NG și -0,10% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.344,64 puncte este pe a 4-a cea mai ridicată valoare din istoria sa.

Acțiunile Băncii Transilvania se corectează și trag indicii în teritoriu negativ

Nu toată piața a bătut în retragere. Spre exemplu, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,44%, până la prețul de 0,4520 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,55 milioane lei, într-un impuls imprimat încă de acum 2 săptămâni de știrea potrivit căreia simbolul intră în structura indicelui de piețe emergente al FTSE Russell începând cu data de 20 septembrie.

Cealaltă acțiune care a făcut obiectul promovării agenției de evaluare financiară americano-britanice, cea a TeraPlast Bistrița (TRP) a alunecat cu 0,15% sub referință, până la prețul de 1,3180 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,90 milioane lei.

Artego Târgu Jiu – afaceri în creștere, profit în declin CITEȘTE ȘI Artego Târgu Jiu – afaceri în creștere, profit în declin

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 1,51%, până la prețul de 18,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,54 milioane lei, pe segmentul regular. Acestora li s-a adăugat un transfer de tip deal în valoare de 1,66 milioane lei.

Într-o zi de corecții pe bursa de la New York unde activitatea s-a reluat de pe o zi de pauză, investitorii activi pe piața certificatelor au reacționat la mișcările din SUA. Activitatea cumulată a fost de 9,26 milioane lei (1,87 milioane euro), incluzând transferuri de 5,29 milioane lei pe un produs structurat de tip turbo, având activ suport indicele Dow Jones Average Industrial și emis de BRK Financial Group.

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de un astfel de certificat, dar și de 2 emisiuni ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv cele cu scadența în iulie 2022 (R2207A) și cele cu maturitate în decembrie 2023 (R2312A).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
teraplast
sif oltenia