Acțiunile companiei care operează brandurile KFC și Pizza Hut intră la tranzacționare astăzi. Programul de stabilizare vizează răscumpărarea până la 10% din acțiunile ofertei Sphera

Acțiunile companiei care operează brandurile KFC și Pizza Hut intră la tranzacționare astăzi. Programul de stabilizare vizează răscumpărarea până la 10% din acțiunile ofertei Sphera
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 nov 2017

După o ofertă publică ce a valorizat compania Sphera Franchise la aproape 250 milioane euro, titlurile grupului ajung astăzi pe bursă. Lichiditatea este o necunoscută, în condițiile în care investitorii mici au avut o participare modestă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În condițiile unei slabe reprezentări sectoriale pe segmentul de la bursă al serviciilor și a consumului, listarea pe bursă a companiei care operează lanțurile KFC, Pizza Hut și Pizza Hut reprezintă un nou impuls pentru piață. Sphera Franchise Group (SFG) ajunge astăzi la tranzacționare în urma unei oferte publice în valoare de 285,12 milioane lei (62,00 milioane euro).

Reperul pentru piață este prețul încheierii tranzacției mari de 29,00 lei/acțiune, care ridică valoarea companiei la 1,14 miliarde lei (248 milioane euro), iar experiențele listărilor recente de la Digi Communications (DIGI), AAGES Târgu Mureș (AAG) și Transilvania Broker (TBK) arată o deviații mici față de prețul operațiunilor de piață care le-a adus la cota Bursei de Valori București.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Prețul va avea susținere și din partea programului de stabilizare care va fi derulat de intermediarii ofertei, companiile WOOD & Company Financial Services și Raiffeisen Bank și se poate duce chiar și la rascăumpărarea unui număr de aproximativ 983.000 de acțiuni, reprezentând nu mai puțin de 10% din pachetul pus în vânzare pentru listarea pe bursă.

A căzut o ofertă de 1 miliard de dolari. Cel mai mare creditor ipotecar din Danemarca anulează listarea la bursă CITEȘTE ȘI A căzut o ofertă de 1 miliard de dolari. Cel mai mare creditor ipotecar din Danemarca anulează listarea la bursă

Permisele nu sunt cele mai bune, însă, cel puțin teoretic, pentru lichiditate. Absența unui discount care să stimuleze marcări de profituri încă din prima zi chiar și la o deschidere apropiată de prețul tranzacției de 29,00 lei/acțiune, precum și debalansarea deținerilor către instituționali pot fi frână pentru rulaje.

În urma participării modeste a retailului, care a plasat numai 485 de ordine fără a subscriere integral segmentul, intermediarii au făcut o alocare care a dat investitorilor instituționali 95% din titluri și investitorilor individuali numai 5% din acțiunile care au făcut obiectul ofertei.

Participarea redusă a micilor investitorir a fost în contextul în care mulți au caracterizat drept „scumpă” oferta care s-a derulat la un preț de 18,91 ori câștigul pretaxare EBITDA, care în anul 2016 a fost de 60,28 milioane lei.

Un alt element de neîncredere în rândul retailului a fost potențat de condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu, în prezent la Londra, partener cu acționarii majoritari ai Sphera, Radu Dimofte, Nicolae Badea și Lucian Vlad. Referirile la „securiști” au apărut frecvent atât în convorbiri particulare, cât și prin postări pe forumul bursier agf.ro.

Este o percepție excesiv negativă, puncta pentru Profit.ro Dumitru Miheș, investitor de portofoliu care a fost acționar în firme deținute de grupul Popoviciu-Dimofte. Pățit în mai multe cazuri de tratamente incorecte din partea acționarilor majoritari, el afirma că experiențele sale au fost mai degrabă pozitive cu oamenii care dețin acum Sphera. Astfel, la Practic SA București (PRBU) performanța a fost bună, iar acționarii au câștigat egal în valoare de 10 ori față de prețurile de intrare din anii imediat post-criză. De asemenea, la Metav București (METV), au fost distribuite constant dividende.

Cu planuri de expansiune, Transilvania Broker intră pe bursă la un preț apropiat celui de listare CITEȘTE ȘI Cu planuri de expansiune, Transilvania Broker intră pe bursă la un preț apropiat celui de listare

Compania care din luna octombrie deține și franciza Taco Bell a realizat anul trecut vânzări din restaurante de 514,47 milioane lei, în creștere cu 26,77% față de cele de 405,83 milioane lei din 2015. Profitul din exploatare s-a majorat cu 6,16%, la 60,28 milioane lei, de la 56,78 milioane lei, iar profitul net a urcat cu 9,20%, la 51,64 milioane lei, de la 47,29 milioane lei. Aceasta înseamnă că valoarea indicatorului P/E, care raportează prețul acțiunilor la câștigul obținut, ar fi de 22.

Cu aproximativ 100 de restaurante și puncte de livrare, Sphera și-a păstrat dinamica și la 6 luni, cu vânzări din restaurante în valoare de 287,83 milioane lei și un rezultat net al exercițiului de 28,33 milioane lei. Compania a forțat îndatorarea în anul listării. La data de 30 iunie, compania avea active totale în valoare de 195,02 milioane lei, cu 63,00% mai mari decât cele de 119,64 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval, datoriile totale s-au majorat cu 54,21%, la 94,67 milioane lei, de la 61,39 milioane lei.

KFC, numără 63 de restaurante atât în București, cât și în alte orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Oradea, Pitești sau Brașov. De asemenea, operează două restaurante la Chișinău, Republica Moldova, cât și unul în Verona, în zona de nord-est a Italiei. Pizza Hut a intrat pe piața din România în 1994, odată cu deschiderea primei locații din Calea Dorobanților, iar în prezent deține 21 de restaurante la nivel de rețea. Pizza Hut Delivery, conceptul de livrare la domiciliu lansat de Pizza Hut, furnizează produse numai la pachet și prin livrare. Brandul a intrat pe piața românească în decembrie 2007, odată cu deschiderea primei locații în zona Vitan din București. În prezent, Pizza Hut Delivery deține 12 unități în București și câte una în Brașov, Cluj și Popești Leordeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
kfc
sphera franchises
bvb
bursa
wood & co
raiffeisen bank
pizza hut
digi
aages