Acțiunile energetice au prevenit o cădere a indicilor de la BVB într-o zi cu corecții pe Banca Transilvania și Fondul Proprietatea

Acțiunile energetice au prevenit o cădere a indicilor de la BVB într-o zi cu corecții pe Banca Transilvania și Fondul Proprietatea
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 iun 2016

Fondul Proprietatea s-a corectat cu aproape 4% după data de înregistrare, iar titlurile Băncii Transilvania au pierdut 2,65%, până la prețul de 2,20 lei/acțiune. Indicele BET a pierdut însă numai 0,44%, pe fondul aprecierilor de 1,90-2,80% pe unele acțiuni energetice. „Energia a susținut astăzi bursa”, spune analistul financiar Liviu Moldovan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o zi cu închideri negative pentru piețele principale europene în condițiile unor date slabe din piața americană a muncii și marcată de corecția de după data de înregistrare pentru titlurile Fondul Proprietatea, indicii de la Bursa de Valori Bcurești au rezistat remarcabil. „A fost o ședință nesperat de bună, surprinzător de bună”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani a BVB și a piețelor finanicare internaționale. „Față de ce se întâmplă pe afară a rezistat destul de bine”, adaugă menționând nu numai performanța la nivelul indicilor, ci și volumele de tranzacționare semnificative fără un procentaj important al tranzacțiilor de tip deal.

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 35,12 milioane lei (7,77 milioane euro). Indicele DAX din Germania și indicele CAC40 de la Paris s-au regăsit în cea mai mare parte a orarului de tranzacționare „pe verde”, însă au închis cu scăderi de aproximativ un procent. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,50%, iar indicele BET, al titlurilor blue-chip, a coborât cu 0,44%, până la nivelul de 6.545,70 puncte, aprecierea săptămânală fiind de 1,12%.

„Emitentul săptămânii a fost Banca Transilvania”, spune Moldovan, realizator de emisiuni TV pe teme bursiere și economice. Corecția ex-dividend nu a fost cea pe care o indicau calculele din prima zi înainte de data de înregistrare. Deși ajustarea ar fi trebuit să fie de aproape 30%, în prima zi corecția a fost mai mică, iar următoarele sesiuni au fost de aprecieri.

Astăzi, totuși, cotația băncii a coborât cu 2,65%, până la prețul de 2,20 lei/acțiune, pe transferuri însumând 3,22 lei/acțiune. Cotația încă este cu 8,43% mai mare decât ar fi fost cea indicativă de cea de 2,029 lei/acțiune a corecției ex-dividend.

Declinul acțiunii cu simbolul TLV s-a accelerat în ultimele 3 ore ale sesiunii bursiere, pe fondul veștilor negative de peste Oceanul Atlatic. În piața americană a muncii au fost create net numai 38.000 de locuri de muncă, însă rata șomajului a scăzut la 4,7%. „Una caldă, alta rece”, spune Moldovan, care observă însă că Europa a scăzut mai mult, în timp ce pe piețele forex dolarul SUA a pierdut 1,50% în raport cu euro și yenul japonez.

EXCLUSIV DOCUMENT Banca Transilvania contestă darea în plată și susține că Legea este neconstituțională. Care sunt argumentele băncii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Banca Transilvania contestă darea în plată și susține că Legea este neconstituțională. Care sunt argumentele băncii

Interlocutorul nostru spune că s-ar putea să asistăm la o schimbare a paradigmei investiționale. Astfel, dacă în ultimii 6 ani piețele de acțiuni reacționau pozitiv la reduceri de dobândă sau injecții de lichiditate ale băncii centrale a SUA, acum ar putea să se bucure de fiecare dată când condițiile economice permit Rezervei Federale Americane să ridice dobânda.

Cel mai lichid emitent astăzi de la BVB, cu transferuri însumând 6,97 milioane lei, a fost Fondul Proprietatea (FP), care s-a corectat cu 3,96% după data de înregistrare, până la prețul de 0,727 lei/acțiune. În ședința de tranzacționare de joi, volumele pe acest emitent s-au ridicat la o sumă exprimată în moneda națională de 12,91 milioane lei.

Aceasta a influențat negativ indicele financiar BET-FI, care a scăzut cu 0,75%, până la valoarea de 26.140,48 puncte, declinul fiind atenuat de aprecierea unor acțiuni SIF dintre care cea mai importantă, de 2,78%, a fost cea a titlurilor SIF Transilvania (SIF3), care au închis la prețul de 0,2405 lei/acțiune.

Romgaz își ajustează drastic în jos bugetul pe 2016, după ce Guvernul i-a respins prima variantă CITEȘTE ȘI Romgaz își ajustează drastic în jos bugetul pe 2016, după ce Guvernul i-a respins prima variantă

Pe locul doi în topul rulajelor, cu schimburi totalizând 5,10 milioane lei, s-au situat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au câștigat 1,88%, până la prețul de 24,35 lei/acțiune, într-o zi în care pe acest emitent s-a efectuat și o tranzacție specială în piața deal cu 100.000 de acțiuni a cărei valoare s-a ridicat la 2,43 milioane lei

„A fost un reviriment al întregului sector de energie”, spune Moldovan, ducând în discuție aprecierile de 2,81% a acțiunilor Transelectrica pe fondul unor transferuri de 4,21 milioane lei și de 2,60% al titlurilor OMV Petrom (SNP), până la prețul de 0,237 lei/acțiune. „Energia a susținut astăzi bursa”, a fost afirmația analistului financiar întărită de aprecierea cu 1,93% a indicelui energetic BET-NG.

Așteptările lui Moldovan sunt că sprijinul va veni mai puțin din partea cotației petrolului care se dovedește că a întâlnit o rezistență foarte puternică la nivelul de 50 dolari/baril sau de la piețele internaționale pe care le vede dominate în iunie de volatilitate, cât de la contextul general al pieței românești. „Aș fi puțin mai optimist în ceea ce privește piața locală,” – ne spune – „mai ales dacă avem în vedere că am avut un debut bun de lună pe energetice și pe acțiunile Banca Transilvania.”

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu moldovan
energie
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
romgaz
bvb