Acțiunile europene au revenit pe scădere, influențate și de perspectivele privind producția de petrol

Acțiunile europene au revenit pe scădere, influențate și de perspectivele privind producția de petrol
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 16 feb 2016

Acțiunile europene au înregistrat pierderi în prima parte a ședinței de marți, după două ședințe consecutive încheiate în teritoriu pozitiv, transmit Bloomberg și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Soxx Europe 600 era în scădere cu circa 0,5%, în jurul orei 13:00. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra era în creștere cu 0,13%, în timp ce CAC 40 (Paris) era în coborâre cu 0,1%, iar DAX (Frankfurt) a pierdut 0,64%.

Traiectoria descendentă este determinată de îngrijorările privind continuarea scăderii prețului petrolului, după ce Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au anunțat că au hotărât să mențină producția de țiței la nivelul din ianuarie. Marți dimineața, cotațiile petrolului erau în urcare puternică, pe fondul speculațiilor privind o posibilă reducere a producției, dar după anunțul făcut de Rusia și cele trei state membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) acestea au înregistrat corecții.

Shell depășește Chevron și devine a doua mare companie privată petrolieră din lume, după ExxonMobil CITEȘTE ȘI Shell depășește Chevron și devine a doua mare companie privată petrolieră din lume, după ExxonMobil

"Piețele au nevoie de mai mult decât înghețarea producției, au nevoie de o reducere", a spus Ralf Zimmermann, analist la banca Bankhaus Lampe în Dusseldorf.

Pe bursa de la Londra, petrolul Brent era în urcare cu circa 2%, la 34,1 dolari/baril. La New York, prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) era în creștere cu 1,3%, la 29,8 dolari/baril. Înainte de anuntul celor patru state, cotațiile petrolului erau în creștere cu până la 3%.

Arabia Saudită, Rusia, Qatar și Venezuela au stabilit marți, în cadrul unei întâlniri la Doha, să înghețe producția de petrol la nivelul din ianuarie, potrivit unui anunț al ministrului Energiei din Quatar, citat de presa internațională.

Acesta a adăugat că producția va fi menținută la nivelul actual dacă și ceilalți producători de petrol vor face același lucru.

"Dacă Iranul și Irakul nu vor lua parte la această înțelegere, atunci nu valorează mare lucru. Și chiar și atunci, rămâne problema respectării înțelegerii", consideră Eugen Weinberg, director cercetare pe segmental materiilor prime la Commerzbank.

Din iunie 2014, cotațiile petrolului au coborât cu peste 70%.

Potrivit International Energy Agency (IEA), determinarea cu care Iranul și Irakul acționează în vederea creșterii exporturilor de petrol va conduce la o supraproducție de 1,75 de milioane de barili pe zi în următoarea perioadă, cu 250.000 de barili pe zi mai mare decât cea înregistrată în luna ianuarie.

În ianuarie, membrii OPEC au crescut nivelul producției de țiței cu 280.000 de barili pe zi față de luna decembrie, până la 32,63 milioane de barili pe zi. Iranul și-a majorat producția după ridicarea sancțiunilor occidentale, cu 80.000 de barili pe zi, la un nivel de 2,99 milioane de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
actiuni
stoxx europe 600
opec
rusia
productie
cotatii