Acțiunile Fondul Proprietatea suferă un declin de 3%

Acțiunile Fondul Proprietatea suferă un declin de 3%

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 iun 2023

Într-o sesiune cu lichiditate mică, titlurile FP au consemnat cele mai mari tranzacții, însă presiunea a fost la vânzare. Cotația a tras în jos indicii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Soluții pentru dezghețarea piețelor financiare, dezvoltarea bursei, a emitenților și instrumentelor disponibile vor fi dezbătute la Profit Piața de Capital.forum. Evenimentul, programat pe 13 iunie, de la ora 10.00, este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, al Băncii Transilvania și al ING Bank România, urmând a fi transmis live pe Profit News TV

Ziua de tranzacționare a fost pozitivă pentru piețele internaționale e acțiuni, excepția reprezentând-o titluri ale companiilor petroliere în contextul unor scăderi de 3-4% ale cotațiilor internaționale ale petrolului. BVB a consumat, însă, propria sa poveste, care a adus indicii „pe roșu”.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 3,23%, până a prețul de 1,9500 lei/acțiune, un minim al ultimei jumătăți de an, pe transferuri de 11,97 milioane lei. Societatea pregătește vânzarea cel puțin a unei părți din pachetul de 20% din acțiunile Hidroelectrica și ziua comunicării parametrilor ofertei este foarte aproape. Emitentul a notificat piața către finalul orarului de tranzacționare că în structura acționariatului său 42,99% îl reprezintă investitorii instituționali din România și 24,21% din titluri sunt reprezentat de deținerile persoanelor fizice române.

Binance - retrageri de 790 milioane de dolari în prima zi după ce SUA au dat în judecată platforma de criptomonede CITEȘTE ȘI Binance - retrageri de 790 milioane de dolari în prima zi după ce SUA au dat în judecată platforma de criptomonede

Declinul acțiunilor Fondului au adus nu numai un recul de 1,22% al indicelui de profil BET-FI, ce a închis la nivelul de 49.469,34 de puncte, dar și o depreciere de 0,52% a indicelui reprezentativ BET, care, la nivelul de 12.187,24 de puncte, este în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Acțiunile Fondul Proprietatea suferă un declin de 3%

Tot în sens negativ, -0,35%, s-au mișcat și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au înregistrat a 2-a activitate a ședinței, de 4,13 milioane lei. Pe contrasens față de restul pieței s-a aflat indicele energetic BET-NG care a câștigat 0,26%. Din componența sa, 3 acțiuni care au depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei, au înregistrat, de asemenea, creșteri:+0,08%, până la prețul de 0,4930 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), +2,83%, până la prețul de 17,44 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN) și +0,67%, până la prețul de 44,80 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

Într-o zi cu un rulaj de numai 26,91 milioane lei (5,43 milioane euro), chiar și acțiunile-fanion ale bursei românești, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au adunat volume echivalente cu doar 1,22 milioane lei. Cotația a avansat cu 0,26%, până la prețul de 19,26 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 13,63 miliarde lei (2,75 miliarde euro). Societatea a anunțat că suplimentează cu 100 milioane euro emisiunea de obligațiuni internaționale ce vor fi listate la Euronext Dublin.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
transgaz
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica