Banca Transilvania a suplimentat pachetul de obligațiuni lansate la Bursa din Dublin, prima operațiune importantă după criza bancară din martie

Banca Transilvania a suplimentat pachetul de obligațiuni lansate la Bursa din Dublin, prima operațiune importantă după criza bancară din martie
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 12 iun 2023

Banca Transilvania a suplimentat cu 100 milioane euro pachetul de obligațiuni lansat în aprilie, de circa 500 milioane euro pe 4 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Soluții pentru dezghețarea piețelor financiare, dezvoltarea bursei, a emitenților și instrumentelor disponibile vor fi dezbătute la Profit Piața de Capital.forum. Evenimentul, programat pe 13 iunie, de la ora 10.00, este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, al Băncii Transilvania și al ING Bank România, urmând a fi transmis live pe Profit News TV

Similar emisiunii de debut, noile obligațiuni sunt listate la Bursa Euronext Dublin.

Emisiunea este prima de referință a unei bănci românești pe piețele de obligațiuni de la criza bancară din martie.

În aprilie, peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaționali din aproape 20 de țări. Au subscris oferta 80 de investitori - fonduri de investiții, instituții financiare, fonduri de pensii, bănci comerciale și centrale, precum și companii de asigurare, BERD fiind investitorul ancoră, cu 90 de milioane de euro.

PROFIT NEWS TV Luiza Domnișoru, Head of Communication Revolut: De ce se tem românii să treacă de la cash mai mult spre banii digitali CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Luiza Domnișoru, Head of Communication Revolut: De ce se tem românii să treacă de la cash mai mult spre banii digitali

Banca Transilvania este evaluată de Fitch la BB+.

În toamnă, banca și-a fixat să împrumute de la investitorii calificați până la 1 miliard de euro prin obligațiuni negarantate destinate acoperirii cerințelor minime de fonduri proprii și active eligibile.

Băncile sunt obligate să acopere pasivul inclusiv cu fonduri atrase de la acționari și alți investitori calificați, potrivit noilor reglementări privind cerințele MREL (Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities).

Grupul Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din România, a încheiat anul trecut cu un profit net de 2,49 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de 2021, pe fondul creșterii puternice a veniturilor din dobânzi și comisioane, care au contrabalansat creșterile de provizioane. Conducerea băncii propune ca profitul să fie reținut în capital și rezerve.

Veniturile nete din dobânzi ale BT au crescut anul trecut cu circa 41% la 4,43 miliarde de lei. Grupul a înregistrat o creștere de trei ori a cheltuielilor cu dobânzile la peste 1,6 miliarde de lei, însă aceasta a fost contrabalansată de încasările mai mari cu aproape două treimi la 5,77 miliarde de lei.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 21,5% la peste 1,68 miliarde de lei.

Veniturile nete din tranzacționare au crescut cu aproape 30% la 686 de milioane de lei.

VIDEO Biden pune un fost șef Mastercard la conducerea Băncii Mondiale CITEȘTE ȘI VIDEO Biden pune un fost șef Mastercard la conducerea Băncii Mondiale

În ansamblu, veniturile operaționale au crescut cu 27% la 6,28 miliarde de lei.

Cheltuielile operaționale au crescut cu peste 25%  la 2,98 miliarde de lei, mai ales pe fondul creșterii cheltuielilor cu personalul cu aproape un sfert la 1,66 miliarde de lei, dar și a capitolului altor cheltuieli operaționale cu peste o treime la 935 de milioane de lei.
Raportul cost venit a fost de circa 50%.

Cheltuielile cu provizioanele pentru riscul de credit au crescut cu peste 43% la 553 de milioane de lei.

Dacă tragem linie, profitul net la nivelul grupului a fost anul trecut de 2,49 miliarde de lei, din care profitul băncii a fost de 2,18 miliarde de lei.

”Conducerea băncii va propune Consiliului de Administrație o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat. Propunerea este în concordanță cu recomandările de prudență ale Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială și ale Băncii Naționale a României, având în vedere contextul internațional volatil și provocările interne. Astfel, profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susținerea creditării și dezvoltării economiei românești în perioada următoare”, arată BT.

Conducerea BRD a propus, de asemenea, să nu distribuie dividende din profitul pe anul trecut.

SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România

Grupul BT avea la finele anului trecut capitaluri proprii de 8,92 miliarde de lei, în scădere cu 11,6% față de 2021.

Activele băncii au crescut anul trecut cu 6% la 140,5 miliarde de lei, sub rata inflației de circa 16%.

Creditarea a crescut, însă, cu 21,2% la 68 miliarde de lei.

Depozitele au ajuns la 119,7 miliarde lei, din care 79,9 miliarde lei sunt ale clienților persoane fizice, iar 39,85 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

Banca a acordat anul trecut 12.000 de credite ipotecare cu o valoare de 3,6 miliarde de lei și 100.000 de credite de consum în valoare de 3,8 miliarde de lei.

Fraudă online: Pretinși reprezentanți de bănci solicită clienților să-și mute conturile CITEȘTE ȘI Fraudă online: Pretinși reprezentanți de bănci solicită clienților să-și mute conturile

Pe sectorul companiilor a acordat 16.000 de împrumuturi, în valoare de 4,5 miliarde de lei. Portofoliul creditelor IMM a ajuns la 22,5 miliarde lei.

Rata expunerilor neperformante este de 2,44% la 31 decembrie 2022, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 195%. Solvabilitatea BT, cu profit inclus, este de 21,62%, iar fără profitul aferent anului 2022, este de 19,26%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
profit banca transilvania
rezultate banca transilvania