Acțiunile Hidroelectrica sunt alocate investitorilor. H2O intră în indici. Care sunt companiile îndepărtate pentru a-i face loc

Acțiunile Hidroelectrica sunt alocate investitorilor.  H2O intră în indici. Care sunt companiile îndepărtate pentru a-i face loc

Sursa foto: Neeraj Charurvedi | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 iul 2023

Sistemul Bursei a procesat operațiunea de piață derulată de Fondul Proprietatea și acțiunile Hidroelectrica au intrat în platformele de tranzacționare ale investitorilor. Comisia Indicilor de la BVB mută și include Hidroelectrica în majoritatea indicilor relevanți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Începând din 12 iulie, investitoprii activi la Bursa de Valori București vor putea tranzacționa titlurile Hidroelectrica (H2O), care vor fi listate pe piața reglementată. Acțiunile companiei au fost încărcate astăzi în portofoliile investitorilor.

Mai întâi, sistemul bursei a procesat tranșa investitorilor de retail, cu o valoare de 1,82 miliarde lei (367,26 milioane euro) în care unui număr de aprpape 52.000 de persoane li s-au alocat acțiuni fie la prețul ofertei de 104,00 lei/acțiune, fie la cel la care a fost aplicat discountul de 3%, respectiv la 100,88 lei/acțiune. Prețul mediu al operațiunii procesate a fost de 101,30 lei/acțiune.

VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

În tranșa investitorilor instituționali au fost alocări pentru un număr de 109 de entități, valoarea agregată a tranzacțiilor ridicându-se la 7,46 miliarde lei (1,51 miliarde euro).

Hidroelectrica intră în indici. Care sunt companiile îndepărtate pentru a-i face loc

Comisia Indicilor de la BVB s-a întrunit și a decis ca, începând din data de 12 iulie, când acțiunile Hidroelectrica vor intra la tranzacționare, o serie de indici să-și modifice structura pentru a face loc noului emitent cu relevanță din punctul de vedere al capitalizării.

Cea mai importantă includere este în indicele BET, unde Hidroelectrica va înlocui Alro Slatina (ALR), așa cum se va întâmpla și pentru indicii BET-TR și BET-TRN.

CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Prețul ofertei de la Hidroelectrica este de 104 lei/acțiune și valoarea de piață a companiei de 9,4 miliarde euro. FP vinde întregul pachet de 20% din acțiuni și intermediarii realocă suplimentar către tranșa de retail

Structura indicilor va fi comunicată în seara zilei de vineri. Informații obținute de Profit.ro încă dinaintea listării spun că, inițial, Hidroelectrica va intra cu o pondere mai mică în structura indicilor, urmând ca dimensiunea finală, probabil apropiată de un nivel de 17% să fie atinsă doar după ce Fondul Proprietatea (FP) va distribui sub formă de dividend special banii obținuți din ofertă. Cei 2 emitenți nu pot fi lăsați împreună cu nivelurile apropiate pentru că aceasta ar însemna o distorsiune în indice prin includerea de 2 ori a pachetului deținut anterior de Fond la producătorul de energie hidro.

În componenta indicilor BET-XT, BET-XT-TR și BET-XT-TRN, Hidroelectrica va înlocui Compa Sibiu (CMP), iar în structura indicelui BET-BK Hidroelectrica va intra cu atribuirea unui factor de lichiditate de 1.0 prin excluderea SIF Muntenia (SIF4). 

În indicii BET-NG și BET Plus, acțiunile companiei intră fără să fie necesară îndepărtarea unui alt emitent.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bvb
bursa
fondul proprietatea
compa
sif muntenia
alro