Acțiunile marilor companii europene, cel mai mare declin săptămânal din septembrie 2022

Acțiunile marilor companii europene, cel mai mare declin săptămânal din septembrie 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2023

Acțiunile marilor companii europene au închis vineri în scădere și au înregistrat cel mai mare declin săptămânal din septembrie 2022, în ciuda anunțurilor că Credit Suisse și First Republic Bank vor primi ajutoare financiare menit să prevină o criză mai amplă în sectorul bancar. 

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis vineri în scădere cu 1,26%, iar pierderile săptămânii au ajuns la 3,9% conform datelor Eikon, aceasta fiind cea mai slabă performanță din septembrie 2022, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Pierderile au fost conduse de cele din sectorul bancar, al cărui indice a coborât cu 2,6%, urmat de serviciile financiare, cu 2,1%.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Judecător important al UE: Val de litigii din partea giganților tehnologiei împotriva noii legi europene privind sectorul digital CITEȘTE ȘI Judecător important al UE: Val de litigii din partea giganților tehnologiei împotriva noii legi europene privind sectorul digital

Scăderile vin după ce acțiunile bancare europene își reveniseră în sesiunea precedentă, cu Credit Suisse inversând scăderea dramatică de 24% a prețului acțiunilor de miercuri, pentru a încheia sesiunea în urcare cu 18,8%.

Cu toate acestea, acțiunile Credit Suisse au revenit pe o pantă descendentă vineri și au terminat în declin cu 8%. După închiderea bursei din Zurich, titlurile Credit Suisse au avansat cu circa 9%, în urma unui articol publicat de Financial Times, potrivit căruia consiliile de administrație ale UBS și Credit Suisse ar urma să se întrunească separat în weekend, pentru a discuta despre o eventuală fuziune, a scris Financial Times.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 25,5% pe ansamblul săptămânii, conform datelor Eikon, cea mai proastă performanță săptămânală din 13 martie 2020.

”În opinia noastră, este o întrebare cheie dacă deponenții au suficientă încredere pentru a opri ieșirile de capital în următoarele câteva zile”, a declarat Frédérique Carrier, șeful strategiei de investiții pentru RBC Wealth Management, citată de Reuters.

Florin Cîțu: Coaliția PSD-PNL a făcut la fel de mult rău românilor cât guvernarea Liviu Dragnea. Vreau să discutăm ieșirea de la guvernare CITEȘTE ȘI Florin Cîțu: Coaliția PSD-PNL a făcut la fel de mult rău românilor cât guvernarea Liviu Dragnea. Vreau să discutăm ieșirea de la guvernare

”În timp ce piețele sunt ușurate de faptul că banca centrală elvețiană a intervenit pentru a susține Credit Suisse, încrederea va rămâne foarte fragiăl, mai ales că investitorii se vor îngrijora probabil de eventualul impact economic al înăspririi agresive a politicii monetare de către Banca Centrală Europeană”.

Indicele CAC 40 din Franța a scăzut vineri cu 1,4%, DAX din Germania a scăzut cu 1,3%, iar FTSE 100 din Regatul Unit a pierdut 1%.

Și acțiunile altor bănci mari au avut o evoluție negativă. Santander a scăzut cu 5,5%, Swedbank cu 4,6%, Commerzbank cu 4,5%, Deutsche Bank cu 3% și Barclays cu 2,7%. HSBC UK, care a salvat Silicon Valley Bank UK la începutul acestei săptămâni, a scăzut cu 3,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
act
companii
europa
declin
săptămânal
2022