Acțiunile Rompetrol Well Services explodează cu 60% în contextul solicitării-șoc de dividende a finlandezilor de la KJK

Acțiunile Rompetrol Well Services explodează cu 60% în contextul solicitării-șoc de dividende a finlandezilor de la KJK
scris 13 apr 2020

Titlurile diviziei de servicii petroliere a Rompetrol au o creștere de 60% și au atins reperul de 0,5000 lei/acțiune în contextul în care un acționar cu o deținere de peste 10% a cerut distribuții agregate de dividende de 0,3470 lei/acțiune. Deși piața tradițional reacționează moderat la propunerile acționarilor minoritari, pasul făcut de finlandezii de la KJK este în măsură și să trezească investitorii că pe bilanțurile Rompetrol Well Services este cash cât întreaga valoare a companiei de vineri.

Prețurile acțiunilor Rompetrol Well Services (PTR) au fost aruncate în sus de o modificare a convocatorului pentru Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț, la solicitarea finlandezilor de la KJK Balkan Holding, cu o participație de 10,67%. Aceștia propun distribuții agregate care exced capitalizarea de vineri a companiei, iar, în consecință, titlurile companiei au rupt barierele de volatilitate preliminare de la BVB. În jurul orelor prânzului, cotația se stabilizase la 0,5000 lei/acțiune, cu 60,26% peste referință, însă intraday cotația a atins și un maxim de 0,5600 lei/acțiune.

Este o ajustare a așteptărilor din piață propunerea inițială a Consilului de Administrație era pentru distribuirea a 68,52% din profitul net pe anul trecut, sub forma unor dividende de 8,34 milioane lei. Valoarea dividendului brut propus este de 0,0300 lei/acțiune, iar la ultimul preț de închidere al titlurilor diviziei de servicii petroliere a grupului Rompetrol, de 0,3120 lei/acțiune, acesta ar avea un randament net de 9,13%. De obicei, investitorii nu reacționează la propunerile alternative ale acționarilor minoritari, dar de data aceasta finlandezii au adus în piață revelația că pe bilanțurile companiei este disponibil mai mult cash decât întreaga capitalizare a acesteia de vineri și care era de 86,79 milioane lei (17,98 milioane euro). La fotografia saltului intraday, de la valoarea provizorie de piață a Rompetrol Well Services se ridică la 139,09 milioane lei (28,81 milioane euro).

Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii CITEȘTE ȘI Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii

Cei de la KJK, având un istoric de mutări foarte inspirate în piața de capital românească la Zentiva România (SCD), Conpet Ploiești (COTE) sau Transgaz Mediaș (TGN), cer distribuirea întregului câștig net de 12,17 milioane lei din 2019 sub forma unui dividend brut de 0,0440 lei/acțiune, care ar avea un randament net de 13,40%. Păstrând aceeași dată a plății de 9 iulie propusă de Consiliul de Administrație, acționarii minoritari mai vizează 2 distribuții-mamut, respectiv schimbarea destinației rezervelor constituite ș repartizarea sumei de 27,50 milioane lei pentru distribuția unui dividend brut de 0,0990 lei/acțiune, dar și distribuția sumei de 56,87 milioane lei de la rezultatul reportat pentru plata unui dividend brut de 0,2040 lei/acțiune. Astfel, distribuțiile agregate vizate de KJK s-ar ridica la 0,3470 lei/acțiune, valoare cu 11,21% peste prețul de închidere de vineri de al acțiunilor Rompetrol Well Services, parte a grupului KazMunayGas din Kazahstan.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
bvb
bursa
rompetrol well services
kjk
kazmunaygas