Alro Slatina își reduce cu un sfert vânzările la T1 și afișează din nou pierderi

Alro Slatina își reduce cu un sfert vânzările la T1 și afișează din nou pierderi
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 mai 2023

Cu activitatea suspendată la 3 hale de electroliză, din cele 5 unități existente, ca urmare a exploziei costurilor la energie, combinatul Alro raportează o prăbușire de 73,75% a câștigului pretaxare EBITDA trimestrial, la 15,83 milioane lei, de la 60,31 milioane lei în primele 3 luni ale anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alro Slatina (ALR) a realizat în primul triemstru, la nivel de grup, venituri din contractele cu clienții de 821,81 miliaone lei lei, în scădere cu 25,43% față de cele de 1,10 miliarde lei din exercițiul financiar precedent. Compania raportează declin al vânzărilor la aluminiu primar, aluminiu procesat și bauxită, în timp ce producția de alumină de la Alum Tulcea este sistată.

„Primele 3 luni ale anului 2023 ne-au găsit într-un nou model de afaceri față de primul trimestru din 2022, deoarece anul trecut am fost nevoiți să luăm masuri dificile, dar necesare pentru a ne menține activitatea și să închidem temporar 3 din cele 5 hale de electroliză”, spune președintele Consiliului de Administrație, Marian Năstase. „Dar aceste măsuri rapide pe care le-am luat pentru a reduce costurile, susținute și de rezultatele bune ale strategiei noastre de dezvoltare pe termen lung, ne-au ajutat din nou să limităm pierderile și să ne îndeplinim toate obligațiile de afaceri și sociale.”

DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează Romelectro CITEȘTE ȘI DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează Romelectro

În același interval de raportare, costurile bunurilor vândute au coborât cu 12,54%, la 861,81 milioane lei, de la 31 miliard de lei la T1 2022. Astfel, la rezultatul total global este o pierdere de 54,90 milioane lei, de 3,8 ori mai mare decât cea de 14,37 milioane lei din perioada similară a anului trecut.

„Programul puternic de investiții pe care l-am implementat în ultimii 20 de ani ne-a ajutat sa navigăm pe o piață foarte volatilă a aluminiului și să ne adaptăm producția la schimbările cererii, limitând în același timp impactul costurilor ridicate cu utilitățile”, spune șeful board-ului Năstase, în raportarea trimestrială. „In timp ce piața aluminiului a inceput să dea ușoare semne de îmbunătățire la sfârșitul primului trimestru, ne vom continua investițiile în tehnologii eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a ne susține în continuare poziția pe piață pe termen lung.”

FOTO Revenirea la impozit de 5% pe dividende, propusă de Cîțu - la un pas de adoptare. Majoritatea liberalilor au votat pentru CITEȘTE ȘI FOTO Revenirea la impozit de 5% pe dividende, propusă de Cîțu - la un pas de adoptare. Majoritatea liberalilor au votat pentru

Activele totale ale Alro erau la data de 31 martie de 3,74 miliarde lei, cu 1,32% mai mici decât cele de 3,79 miliarde lei de la finalul anului 2021. În aceeași perioadă datoriile au fost relativ constante, de 2,24 miliarde lei.

Listate la Bursa de Valori București, titlurile Alro, compania controlată indirect de omul de afaceri rus Vitali Matchitski, au închis ultima sesiune de tranzacționare la prețul de 1,6700 lei/acțiune, la care capitalizarea de piață a emitentului este de 1,19 miliarde lei (240,93 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa
aluminiu
marian nastase