Cu amenințarea desființării Pilonului II și pe un trend crescător mondial susținut doar de un „foc mocnind”, investitorii de la BVB și-au făcut curaj pentru o sesiune „verde”. Explozie a prețului la Conpet

Cu amenințarea desființării Pilonului II și pe un trend crescător mondial susținut doar de un „foc mocnind”, investitorii de la BVB și-au făcut curaj pentru o sesiune „verde”. Explozie a prețului la Conpet

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 iul 2017

După sperietura din mediul politic de la finele lunii trecute, piața s-a antrenat pentru un rally, cu „reveniri spectaculoase pe anumite titluri”, observă un analist financiar. Indicele BET a urcat cu 2,70%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din minimele ultimelor 3 luni, bursa românească a avut un ricoșeu consistent azi, în piața reglementată nu mai puțin de 37 de acțiuni închizând peste referință. În top 10 tranzacționare, cu excepția titlurilor Digi Communications (DIGI), care au staționat pe nivelul de preț de 39,90 lei/acțiune, pe transferuri de 6,02 milioane lei, toți ceilalți 9 emitenți au consemnat câștiguri la nivelul capitalizărilor bursiere.

„Bursa noastră a fost destul de robustă”, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România, care a caracterizat evoluția de azi a pieței drept „foarte, foarte bună”.

Este o recuperare a scăderilor rezultate săptămâna trecută dintr-un mediu de aversiune la risc, incertitudine politică și fiscală. Perspectiva desființării Pilonului II a fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii a fost negată imediat, iar acum a fost comunicat că s-ar putea renunța la impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate. „Piețele trag acum un fel de speranță că se va schimba cât mai puțin”, rezumă Cazacu.

5 lucruri pe care trebuie să le știe investitorii de pe bursă CITEȘTE ȘI 5 lucruri pe care trebuie să le știe investitorii de pe bursă

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 2,59%, în timp ce indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 2,70%, până la nivelul de 8.142,40 puncte, o revenire cu putere după găsirea unui prag de suport cel puțin temporar în zona de 7.855 puncte, multiplu testat la sfârșitul săptămânii trecute.

Este o performanță obținută, remarcabil, pe fondul unei zile marcate de oscilații minore pe piețele bursiere europene: -0,03% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,14% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,14% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,13% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,58% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, 1,17% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,56% pentru indicele PX de la Praga. „Dacă bursa a pierdut într-un context mai degrabă intern, acum își revin tot dintr-o motivație internă”, rezumă Cazacu.

Reveniri pe titlurile lichide

Sub aspectul activității de tranzacționare, piața a continuat în linia de la începutul acestei săptămâni, cu un rulaj al segmentului acțiuni de 37,46 milioane lei (8,17 milioane euro). Aproape 80% din aceste schimburi au fost efectuate pe doar 5 emitenți.

Pentru Cazacu este evident că interesul este catalizat pe titlurile lichide și explică și de ce. Astfel, dacă modificările fiscale avansate de noul Guvern implică mai degrabă incertitudine sau pot determina un apetit mai scăzut pentru investiții în economia reală pe termen lung, în schimb, desființarea fondurilor de pensii de la Pilonul II ar fi putut avea un impact direct, însemnând inclusiv vânzări masive de pachete. Cum, cel puțin pentru un moment, această perspectivă pare a se fi îndepărtat, și creșterile au fost cu precădere pe acțiunilor companiilor mari. „Au fost reveniri spectaculoase pe anumite titluri”, atrage atenția Cazacu de la XTB.

Explozie a prețului la Conpet

Titlurile Conpet Ploiești (COTE) au avut o creștere de 9,05%, până la prețul de 106,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,38 milioane lei, beneficiind și de vântul favorabil al unui raport de analiză al Wood & Company Financial Services, prima casă de brokeraj de la BVB din punctul de vedere al tranzacțiilor intermediate în prima jumătate a anului, cu tranzacții încheiate de 3,73 miliarde lei.

Conform documentului citat, pentru perioada 2017-2019 transportatorul de țiței prin conducte ar urma să obțină un profit net de 69 milioane lei în fiecare din cei 3 ani.

Tranzacții de 13,50 milioane lei pe sectorul bancar de la BVB

Interes a existat pentru acțiunile bancare. Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 7,00 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 4,21%, până la prețul de 2,8450 lei/acțiune, care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,37 miliarde lei (2,26 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 2,04%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe un rulaj de 6,28 milioane lei în piața reglementată, în timp ce pe același emitent s-a consemnat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 280.000 de lei.

Riscul desființării fondurilor de pensii nu a trecut

Investitorii s-au întors la cumpărare cu gândul că România va păstra o conduită fiscală relativ previzibilă, spune Cazacu. „Nu se știe cât ține și cât va dura”, avertizează el. Dispariția Pilonului II ar cântări greu pentru că fondurile de pensii din componența lui au fost cumpărători de bază la BVB. Acestea ar urma să beneficieze, în cazul în care își continuă activitatea, de contribuiții sporite, asociate majorărilor de salarii din sectorul bugetar, unde „zboară procente de 20-30%” sub formă de creșteri ale remunerațiilor. Analistul financiar ia, încă, în considerare, că la un moment dat ar putea ca acest scenariu al desființării să se materializeze. „Riscul modificării nu a trecut, dar acum e euforie în piață.”

Se cumpără frizerește pentru că prețurile sunt „mai mici”

Tendința de apreciere s-a manifestat și pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), +0,74%, care au închis la nivelul de 27,40 lei/acțiune o sesiune în care pe acest emitent s-au efectuat tranzacții în valoare de 5,96 milioane lei. Producătorul de gaze naturale a anunțat astăzi un contract de vânzare încheiat cu CET Govora și în virtutea căruia ar urma să asigure livrări de 32,34 milioane lei pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie.

Cumpărările la Romgaz, ca și la alți emitenți care au trecut de corecția ex-dividend, sunt stimulate și de prețurile mai scăzute care atrag investitorii mai puțini experimentați, spune Cazacu. Deși aceasta este doar o iluzie, pentru că sunt doar ajustate prin repartizările de câștiguri aferente anului anterior, factorul psihologic joacă un rol important pentru acest comportament de piață.

Parfum al balonului speculativ din 2007

Aparenta neglijență a investitorilor apare ca evidentă pentrui că se vorbește de război în Coreea de Nord, în România deja sunt comentarii că premierul Mihai Tudose nu ar mai răspunde comenzilor liderului majorității Liviu Dragnea. „Sunt multiple surse de risc, dar piețele trec cu vederea. Aduce, un pic, a 2006-2007”, afirmă Cazacu. „Nu cred că suntem chiar la vârf, dar este clar că scârțâie.”

Bursa de la New York, la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.” CITEȘTE ȘI Bursa de la New York, la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.”

La București, indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 0,94%, până la nivelul de 33.349,49 puncte, într-o zi în care principalul emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 2,10% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind 0,8740 lei/acțiune. Tranzacțiile s-au ridicat la 4,11 milioane lei.

Indicele energetic BET-NG, cu un avans de 2,73%, în linie cu media pieței. Din componența sa, titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 3,49%, până la prețul de 386,00 lei/acțiune, pe schimburi în valoare de 2,22 milioane lei.

Bursa nu mai are mulți cărbuni

Bursa românească mai are din spate suflul doar a unei piețe de acțiuni americane al cărei trend crescător mai arde doar la „foc mocnit”, așa cum avertiza recent șeful Rezervei Federale din San Francisco, John Williams. „Nu mai are mulți cărbuni”, traduce declarația Cazacu. Cu alte cuvinte, banca centrală a SUA se pregătește să întărească politica monetară, iar piețele bursiere au șanse mici să reziste fără un stimul fiscal care este clar că în SUA întârzie.

Analistul de la XTB atrage atenția că o linie de trend crescător intermediară a fost străpunsă pe indicele NASDAQ100. Trendul major care datează din anul 2009, se accelerase începând cu toamna anului trecut, dar acestă rupere a respectivului reper tehmic indică slăbiciune în piață. Atunci când liderul (bursa a fost susținută de creșterile pe segmentul tehnologic) devine factor de întârziere, este un semnal negativ pentru trendul ascendent. „Nu sunt semne bune. Se vinde pe titlurile din tehnologie”, a conchis Cazacu.

Cu amenințarea desființării Pilonului II și pe un trend crescător mondial susținut doar de un „foc mocnind”, investitorii de la BVB și-au făcut curaj pentru o sesiune „verde”. Explozie a prețului la Conpet

viewscnt
Afla mai multe despre
claudiu cazacu
xtb
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
conpet
romgaz