Aport de numerar slab în majorarea de capital de la Oil Terminal în care statul a venit cu terenurile

Aport de numerar slab în majorarea de capital de la Oil Terminal în care statul a venit cu terenurile
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mar 2023

Doar 8% din acțiunile oferite spre subscriere la valoarea nominală la o operațiune de majorare de capital care vizează includerea terenurilor statului în patrimoniul companiei ce operează terminalul petrolier din Portul Constanța.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cazul Oil Terminal (OIL) confirmă că majorările de capital în care sunt incluse active imobiliare nu sunt apreciate de investitorii de portofoliu care trebuie să vină cu aport în numerar. Înțelepciunea pieței este aceea că astfel de operațiuni nu ar aduce active care să mărească producția sau să amelioreze marjele și astfel nu aduc plus-valoare companiei.

Etapa de subscriere pentru aportul de numerar în cadrul majorării de capital de Oil terminal și în care statul român a adus terenurile pe care se află societatea s-a încheiat cu un nivel de participare redus. Conform notificări către piață a intermediarului Prime Transaction, din cele 1,54 miliarde de acțiuni puse în vânzare, la un preț egal cu valoarea nominală de 0,1000 lei/acțiune, numai 131,79 milioane titluri au fost subscrise de investitori, în timp ce alte 1,41 miliarde acțiuni au rămas neexercitate.

EXCLUSIV Fondul Agista devine cel mai mare acționar Bittnet; nouă verticală de business pentru Impetum Group CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Agista devine cel mai mare acționar Bittnet; nouă verticală de business pentru Impetum Group

Nivelul de subscriere este, astfel, de doar 8,52% din totalul titlurilor oferite spre subscriere în perioada 23 ianuarie 8 martie. Oferta a cumulat astfel ordine de la 350 de acționari cu o valoare agregată de 13,17 milioane lei, sumă care va fi încasată de ofertant.

Tranșa de aport în numerar a oferit șansa acționarilor existenți de a nu se dilua în condițiile în care statul a venit cu terenuri. Acesta era deja acționar majoritar cu o participație de 59,62% din capitalul social, prin Ministerul Energiei și în urma acestei operațiuni de piață în va mări cota deținerii prin neparticiparea acționarilor minoritari, investitori de portofoliu.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
ministerul energiei