Asociația Investitorilor consideră abuzivă neconvocarea AGA la SIF Oltenia. Invitație la acțiunea ASF

Asociația Investitorilor consideră abuzivă neconvocarea AGA la SIF Oltenia. Invitație la acțiunea ASF

Asociatia Investitorilor identifică precedent nefast în neconvocarea AGA de la SIF Oltenia.

scris 10 iul 2019

După ce Consiliul de Administrație al SIF Oltenia a respins cererea de convocare a Adunării Generale Ordinare  a Acționarilor solicitată de SIF Banat Crișana care a avea pe ordinea de zi chiar revocarea președintelui Tudor Ciurezu, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital reclamă această decizie ca fiind o sfidare și cere intervenția supraveghetorului pieței.

Un nou precedent nefast pentru piața bursieră românească? Cel puțin așa spune Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) despre decizia Consiliului de Administrație al SIF Oltenia (SIF5) de a respinge convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor solicitată de SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) care sunt îndreptățite în acest sens, controlând 5% din titlurile SIF-ului cu sediul la Craiova.

„AIPC consideră că modalitatea în care consiliul de administrație al SIF Oltenia a înțeles să procedeze este profund eronată și, totodată, de natură a afecta drepturile acționarilor minoritari, atât la nivelul SIF Oltenia, cât și, în general, la nivelul pieței”, spune un comunicat al organizației.

Cotații record: Prețul ofertei publice de răscumpărare de la Fondul Proprietatea este de 1,21 lei/acțiune, cu 13% peste cel de piață CITEȘTE ȘI Cotații record: Prețul ofertei publice de răscumpărare de la Fondul Proprietatea este de 1,21 lei/acțiune, cu 13% peste cel de piață

Decizia de respingere a venit în contextul în care pe ordinea de zi figura ca punct principal îndepărtarea lui Tudor Ciurezu, cel care de peste un sfert de veac își leagă numele de activitatea societății, iar la AGA desfășurată în luna mai contestatarii de la SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au arătat că au masa critică de voturi impunând adoptarea unei modificări a Actului Constitutiv care amputează puterea lui Ciurezu asupra hotărârilor investiționale. AGA respectivă a fost ținută într-o atmosferă incandescentă. „Nesimțitule! Hoțule!” i s-a strigat președintelui SIF Banat Crișana, fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi, ceea ce deja crea premisele ajungerii pe poziții ireconciliabile.

Notificarea către bursă remisă de SIF Oltenia menționează "neîndeplinirea condițiilor legale de formă și fond" ca o cauză a respingerii, însă nu face precizări cu privire la elementele concrete care ar contraveni legii. Este exact lucrul care nemulțumește Asociația Investitorilor ce reclamă că această comunicare a prezumtivelor încălcări ale cadrului legal în vigoare vine „fără a se obosi să precizeze, dacă nu în detaliu, măcar pe scurt, care au fost condițiile legale de fond și de formă neîndeplinite”.

Cine sunt \ CITEȘTE ȘI Cine sunt "singaporezii" care vor Oil Terminal și pe cine au în spate. S-au lansat promițând investiții de jumătate de miliard de dolari, au active în portul Amsterdam și proiecte în Asia și Orientul Mijlociu

Între cele 2 societăți s-a escaladat un conflict care care părea neanunțat atunci când SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) ceruseră inițial, aparent, doar implementarea unor reguli de guvernanță corporativă ca filtru pentru deciziile majore de politici investiționale ale SIF Oltenia. La jumătatea lunii trecute, SIF Banat Crișana solicitase convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la SIF Oltenia, unde viza o ordine de zi ce includea revocarea din Consiliul de Administrație al societății cu sediul la Craiova a președintelui Tudor Ciurezu și a 3 membri ai boardului apropiați acestuia, respectiv Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian. În aceeași AGA ar fi urmat să fie alegeri pentru locurile eventual vacantate cu persoane ale căror mandate ar urma să expire în aprilie 2021, odată cu ale celorlalți membri aleși anul trecut.

Reacția Asociației Investitorilor vine la doar o zi după comunicarea respingerii solicitării de convocare a AGA. „Atitudinea consiliului de administrație al SIF Oltenia echivalează cu o sidare a acționarilor și o manifestație a voinței celui puternic, în deplină antiteză cu principiile care trebuie să guverneze o societate listată pe piața de capital, cu un număr semnificativ de acționari”.

Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica

O bătălie dintre cele 2 SIF-uri s-a consumat la Arad, unde acționarii au respins solicitarea SIF Oltenia pentru îndepărtarea lui Drăgoi din fruntea SIF Banat Crișana.  În motivarea demersului, reprezentanții SIF-ului de la Craiova îi acuzau pe șefii de la SIF Banat Crișana de filializarea excesivă a companiei, neexecutarea mandatelor acționarilor, plasamente îndoielnice, lipsă de transparență în gestionarea patrimoniului imobiliar și chiar absenteism prin externalizarea deciziilor de investiții către terți administratori. Președintele Drăgoi declara, însă, pentru Profit.ro, chiar înainte de AGA, că acest demers este "o perdea de fum" ridicată de Ciurezu pentru a masca principalele probleme care, de fapt, sunt la SIF Oltenia. El invoca faptul că, prin tertipuri juridice, conducerea societății a împiedicat intrarea în vigoare a hotărârilor AGA, însă pe lista sa, de săptămâna aceasta, s-ar putea adăuga și actuala respingere a convocării unei noi AGOA.

Bătălia nouă de la Craiova ar putea să nu se țină, conducerea SIF Oltenia pârjolind calea acționarilor. Asociația Investitorilor vrea ca acest lucru pe care îl consideră avuziv să nu rămână fără urmări și solicită ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să procedeze în consecință.

Conflictul a escaladat într-un context în care Ciurezu a adus la Craiova un "munte de cash" după vânzarea participației de 6,29% din acțiunile BCR, deținute de SIF Oltenia, către acționarul majoritar al băncii, holdingul bancar austriac Erste. Ciurezu „s-a mișcat” repede și, pe panica antrenată pe bursă de așa-numita „taxă pe lăcomie”, a acumulat pachete consistente la principalele 2 bănci listate, BRD Groupe Société Générale (BRD) și Banca Transilvania (TLV). Post-factum, Ciurezu se laudă cu prețuri ce au ajuns acum în piață cu aproximativ 40% peste cele de achiziție.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
erste
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
bogdan dragoi