Atingerea maximelor anuale nu generează lichiditate la BVB. Ce va aduce investitorii la butoane

Atingerea maximelor anuale nu generează lichiditate la BVB. Ce va aduce investitorii la butoane
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 sep 2016

Piața bursieră românească a ezitat astăzi în zona topului anual, indicele BET corectându-se ușor, pe fondul unei activități de tranzacționare foarte slabe. Lichiditatea va fi antrenată abia la conturarea unei direcții clare a piețelor externe și la revenirea în piață a banilor din ofertele publice de la Albalact și Fondul Proprietatea, spune un trader.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La două zile de la doborârea maximelor anuale, indicele principal al Bursei de Valori București a dat semne de slăbiciune, cu un declin de 0,10%, până la nivelul de 7.028,44 puncte. Sesiunea a avut un debut pozitiv, însă deprecierile din piețele europene au imprimat tendința descendentă a cotațiilor și pe piața locală, atrage atenția Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani.

În piața europeană, indicele Euro Stoxx 50, care măsoară evoluția principalelor acțiuni de pe continent, a coborât cu 0,19%. Indicele CAC40 de la Paris a urcat marginal, cu 0,03%, peste referință, către finalul sesiunii, în timp ce indicii FTSE100 de la Londra și DAX de la Frankfurt au avut deprecieri asemănătoare, de 0,52% și, respectiv, 0,55%.

Încă o vedetă de pe Wall Street mizează pe scăderea bursei americane CITEȘTE ȘI Încă o vedetă de pe Wall Street mizează pe scăderea bursei americane

Investitorii par temători să încerce escaladarea unor noi maxime. Cu 3 ore înaintea închiderii sesiunii de tranzacționare, niciun emitent de la cota BVB nu depășea în piața reglementată reperul de un milion de lei, iar, până la final, întreg rulajul pe segmentul acțiuni a fost de 16,26 milioane lei (3,65 milioane euro). „A fost o lichiditate modestă, salvată de tranzacția deal pe Albalact”, a declarat pentru Profit.ro Murgoci. „Pentru emitenții importanți, volumele nu au fost la fel de importante ca denumirea lor”, a continuat acesta.

Albalact, vedeta neașteptată a zilei

Aproape jumătate din activitatea de tranzacționare de astăzi a fost asigurată de schimburile cu acțiuni Albalact. Titlurile producătorului de lactate au fost cele mai transferate și pe segmentul regular de 2,93 milioane lei, în timp ce în piața deal a fost efectuată o tranzacție specială de 4,83 milioane lei. Prețul de închidere pe ambele piețe a fost de 0,5200 lei/acțiune, cu aproape 1% sub prețul ofertei publice de preluare voluntară de 0,5252 lei/acțiune prin care grupul francez Lactalis intenționează să achiziționeze un număr de acțiuni reprezentând 97,49% din capitalul social al societății.

Ce planuri are gigantul francez Lactalis după preluarea Albalact CITEȘTE ȘI Ce planuri are gigantul francez Lactalis după preluarea Albalact

Oferta se închide pe 14 septembrie, după cum oferta publică de răscumpărare la Fondul Proprietatea (FP) se încheie pe 7 septembrie. Banii obținuți din investitori din aceste două oferte ar urma să se întoarcă în mare măsură în piață și să antreneze lichiditatea de la BVB, spune Murgoci.

Un alt element care ar putea cataliza activitatea de tranzacționare în această toamnă este găsirea unei direcții clare de către piețele externe, ceea ce ar influența și bursa românească, mai spune traderul de la Estinvest.

SIF-urile și Banca Transilvania „pe verde”; energeticele subperformează

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri însumând 1,70 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au depreciat cu 0,42%, până la prețul de 23,75 lei/acțiune, o corecție după o secvență de sesiuni de escaldare a maximelor ex-dividend. O valoare a tranzacțiilor de un milion de lei a mai depășit Electrica (EL) ale căror titluri s-au corectat cu 0,29%, până la prețul de 13,80 lei/acțiune.

Indicele sectorului energetic BET-NG a pierdut 0,21%, o depreciere dublă față de cea de 0,10% al indicelui compozit BET Plus. Prin contrast, indicele financiar BET-FI a câștigat 0,09%, până la valoarea de 29.431,65 puncte. Este o performanță obținută grație SIF-urilor într-o zi în care cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,25%, la 0,792 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 893.000 de lei.

Pe locul 5 în topul tranzacțiilor, cu schimburi de aproape 740.000 de lei, Banca Transilvania (TLV) a fost și primul dintre emitenții care au închis pe „verde”, respectiv la prețul de 2,39 lei/acțiune, în creștere cu 0,42%. Avansul a fost consemnat în ziua în care STOXX, agregatorul de indici europeni pentru Bursa de la Frankfurt a anunțat că instituția de credit va fi inclusă în indicele regional STOXX Eastern Europe 50.

Este o decizie în contextul creșterii relevanței băncii după aprecierea titlurilor din anii 2015-2016 care a adus-o astăzi la o capitalizare bursieră de 8,71 miliarde lei (1,95 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel murgoci
estinvest
romgaz
albalact
fondul proprietatea
electrica
banca transilvania