Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, a atras pe Bursa de Valori București o finanțare de 300 milioane lei

Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, a atras pe Bursa de Valori București o finanțare de 300 milioane lei

Bittnet Systems și-a listat astăzi obligațiunile, dar evenimentul a fost eclipsat de o emisiune în valoare de 300 milioane lei.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 sep 2016

Banca Internațională de Investiții (IIB), organizație internațională cu sediul la Moscova, a atras pe Bursa de Valori București o finanțare de 300 milioane lei, printr-o emisiune de obligațiuni cu maturitate de 3 ani și dobândă anuală de 3,4%. Astăzi au fost listate și titlurile corporative Bittnet Systems (BNET), companie din domeniul IT de pe piața AeRO în valoare de 4,18 milioane lei, în timmp ce surse din piață au condirmat închiderea cu succes a subscrierilor pentru emisiunea de 5 milioane lei în vederea finanțării subsidiarei Itagra pentru achiziția de terenuri agricole.

De astăzi sunt disponibile, în ringul bursier de la BVB, obligațiunile companiei Bittnet Systems (BNET), listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO în luna aprilie a anului trecut. Emisiunea de 4.186 titluri cu valoare nominală de 1.000 de lei și scadența în 2019 a fost lansată astăzi oficial în cadrul unui eveniment la deschiderea ședinței de trnzacționare de la Bursa de Valori București.

Este un moment umbrit de o operațiune de piață încă și mai mare. Banca Internațională de Investiții (IIB), organizație internațională cu sediul la Moscova, a anunțat încheierea cu succes, în condițiile unei suprasubscrieri de 2 ori, a emisiunii de obligațiuni în valoare de 300 milioane lei (67,42 milioane euro), având maturitate de 3 ani și purtătoare a unui randament anual de 3,4% pe an. Operațiunea a fost intermediată de BT Capital Partners, iar emisiunea a atras investitori instituționali, inclusiv fonduri de investiții și de pensii, companii de asigurări și brokeraj, precum și alți investitori, nu numai din România, ci și din Germania, Austria, Croația și Cehia., informează un comunicat postat astăzi pe portalul operatorului de piață BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
International Investment Bank preconizează lansarea la BVB de obligațiuni cu maturități mai mari CITEȘTE ȘI International Investment Bank preconizează lansarea la BVB de obligațiuni cu maturități mai mari

Banca fondată în 1970 și care are ca membre nouă țări, dintre care cinci state ale Uniunii Europene, a mai lansat și la jumătatea lunii octombrie 2015 o emisiune de obligațiuni în valoare de 111 milioane lei, cu o dobândă anuală de 3 ani și scadența pe 14 octombrie 2018, listată pe bursa românească și care, la începutul lunii noiembrie 2015, a primit un calificativ Baa1 de la agenția de evaluare financiară Moody's.

La listarea de anul trecut, al doilea om în Consiliul de Administrație al IIB, Denis Ivanov, anunța că instituția de credit intenționează să mai folosească bursa românească pentru atragerea de finanțare, inclusiv prin emisiuni mai mari și cu maturități extinse, de 5-7 ani.

Banii obținuți de Banca Internațională de Investiții, entitate cu active însumate de 922 milioane euro și capitaluri de 1,3 miliarde euro, ar urma să fie folosiți pentru proiecte de investiții în România, în special în zona finanțării intreprinderilor mici și mijlocii, cu precădere către agricultură și energie, deși există flexibilitate pentru finanțarea mai multor sectoare.

Finanțare pentru achiziție de terenuri arabile

Surse din piața de capital au declarat pentru Profit.ro că, la finele săptămânii trecute, Mecanică Fină București (MECE) a reușit să închidă cu succes emisiunea de obligațiuni corporative aprobată în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 27 iulie, care avea o valoare totală de 5 milioane lei, maturitate la 5 ani (cu posibilitate de rambursare anticipată) și randament anual de 6,1%.

Potrivit deciziei AGEA, suma obținută este destinată finanțării subsidiarei Itagra, din domeniul agricol, pentru achiziția de aproximativ 600 de hectare de teren arabil. În prezent, compania deține aproximativ 400 de hectare de teren agricol și are în arendă alte 1.300 de hectare, în zona Ialomița.

Segmentul obligațiunilor corporative de la BVB, o piață de aproape 412 milioane euro

Pe piața principală de la BVB sunt listate 6 emisiuni de obligațiuni corporative, ale Transelectrica (TEL18), Engie România (GSER17), UniCredit Bank (UCT18), Raiffeisen Bank (RBRO19), Imocredit IFN (IMO22) și Garanti Bank (GBR19), în valoare de 1,81 miliarde lei (408 milioane euro).

Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, în afară de obligațiunile Bittnet Systems listate astăzi, mai sunt disponibile la tranzacționare emisiunile Advanced Retail Systems (ADRS18), Good People (FRU21), Capital Fleet Services (CFS18) și C&V Water Control Corbeanca (CVW18). Cele 5 emisiuni însumează 17,48 milioane lei (3,93 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca internationala de investitii
bittnet systems
aero
bursa
bvb
obligatiuni
itagra