Bittnet Systems își majorează substanțial afacerile, dar începe anul pe pierdere

Bittnet Systems își majorează substanțial afacerile, dar începe anul pe pierdere
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 mai 2023

După ce anul trecut a afișat un rezultat negativ rezultat de scăderile marcate la piață ale deținerilor de portofoliu, Bittnet Systems vine și în primele 3 luni din 2023 cu pierderi, inclusiv operaționale. Compania a trecut pe un rezultat EBITDA negativ de 665.000 de lei, dar a tăiat din datorii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Bittnet Systems (BNET), prima companie de IT listată la cota bursei românești, a înregistrat la nivel de grup, în 2022, venituri trimestriale din contractele cu clienții de 53,56 milioane lei, cu 63,04% mai mari decât cele de 32,85 milioane lei din primul trimestru al anului trecut, păstrând dinamica bună a business-ului existentă și la nivel anualizat.

În același interval de raportare, costul vânzărilor a urcat cu 70,66%, la 44,97 milioane lei, de la 26,35 milioane lei, astfel încât marja brută s-a majorat cu 32,20%, la 8,58 milioane lei, de la 6,49 milioane lei.

Prebet Aiud semnează o înțelegere ce poate aduce o explozie a afacerilor pe termen mediu CITEȘTE ȘI Prebet Aiud semnează o înțelegere ce poate aduce o explozie a afacerilor pe termen mediu

Compania și-a dublat cheltuielile administrative, la 7,85 milioane lei, de la 3,90 milioane lei, context în care raportează și o pierdere operațională de 2,35 milioane lei la T1 2023. În raportarea anuală preliminară, în care societatea a afișat pierderi rezultate din ajustarea deținerilor de portofoliu, a subliniat că pe 2022 a avut câștig operațional și că, în fiecare an de prezență în ringul bursier, acest indicator a fost pozitiv.

La nivelul rezultatului total global, pierderea este de 2,74 milioane lei, însă redusă cu 17,96% față de cea de 3,34 milioane lei prinsă în contabilitate în primele 3 luni ale anului 2022. Pe întreg anul trecut, Bittnet a afișat  un rezultat total global negativ de 1,93 milioane lei față de profitul brut de 14,60 milioane lei obținut în 2021. Aceasta este rezultatul impactului unei ajustări bilanțiere non-cash, după metoda marcării la piață pentru dețineri de portofoliu ale Bittnet.

Este vorba în mod expres despre acțiunile Softbinator Technologies (CODE) și Arctic Stream (AST), care au înregistrat scăderi pe piața AeRO de la BVB. Bittnet a cumpărat 25% din acțiunile Softbinator pentru suma de 8,13 milioane lei în decembrie 2021, iar la raportarea de la jsfârșitul anului trecut nivelul acestei dețineri era de numai 18,40% din titluri. De asemenea, Bittnet mai achiționase și 1,78% din acțiunile Arctic Stream, furnizor de servicii de data center și securitate cibernetică, de asemenea cu traiectorie descendentă pe bursă.

Transilvania Broker înregistrează declin la T1 al afacerilor și profitului net. Compania atrage atenția că baza de raportare este la trimestrul activității neobișnuite a distribuirii polițelor City Insurance CITEȘTE ȘI Transilvania Broker înregistrează declin la T1 al afacerilor și profitului net. Compania atrage atenția că baza de raportare este la trimestrul activității neobișnuite a distribuirii polițelor City Insurance

La data de 31 martie, Bittnet Systems avea active totale de 226,05 milioane lei, în creștere cu 2,47% față de cele de 220,59 lei de la finele anului trecut. În aceeași perioadă, datoriile totale au coborât cu 15,13%, la 138,42 milioane lei, de la 163,10 milioane lei. Acest efort de achitare este parte a impactului negativ pe bilanț de la T1.

Compania are în această perioadă o ofertă publică pentru o emisiune de obligațiuni în valoare de 5,00 milioane lei. „Înregistrăm o poziție financiară solidă, datoriile la furnizori fiind acoperite de creanțele asupra clienților și de stocurile de facturat”, spune, în raportarea trimestrială, CEO-ul Mihai Logofătu.

Titlurile Bittnet Systems au fost listate pe piața AeRo a BVB în primăvara anului 2015, primul exercițiu al unei companii din IT, și ulterior au ajuns la cota pieței reglementate și inclusiv în indicii de piețe de fontieră ai agenției de evaluare financiară FSTE Russell. Compania, în care fondatorii Mihai și Cristian Logofătu și-au diluat treptat participația, are la ultimul preț de la BVB, de 0,2950 lei/acțiune, o capitalizare bursieră de 187,08 milioane lei (37,81 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
bittnet systems
bvb
bursa
mihai logofatu
softbinator technologies
arctic stream