Bittnet Systems lansează ofertă publică pentru o emisiune de obligațiuni în valoare de 5 milioane lei

Bittnet Systems lansează ofertă publică pentru o emisiune de obligațiuni în valoare de 5 milioane lei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 mai 2023

După ce la începutul lunii martie a listat la cota BVB obligațiuni de 2 milioane euro, plasate în luna decembrie a anului trecut, Bittnet Systems se pregătește să iasă în piață cu o nouă emisiune, în lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bittnet Systems (BNET), companie de IT listată în anul 2015, derulează o ofertă publică pentru vânzarea a 50.000 de de obligațiuni corporative cu valoare nominală de 100 de lei și maturitate de 4 ani, având o dobândă anuală fixă de 4%, plătibilă trimestrial prin mecanismul Depozitarului Central.

În intervalul de 15 zile al derulării operațiunii de piață intermediate de BRK Financial Group, investitorii vor putea plasa ordine în intervalul 96 lei/titlu – 104 lei/titlu.

Alumil Rom Industry distribuie aproape întregul câștig din 2022 sub formă de dividende CITEȘTE ȘI Alumil Rom Industry distribuie aproape întregul câștig din 2022 sub formă de dividende

La începutul lunii martie, Bittnet Systems a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 2,06 milioane euro, denominată în monedă unică europeană și cu maturitate în anul 2026 a companiei de IT Bittnet Systems (BNET26E).

Titlurile, având un cupon anual al dobânzii de 9,00%, au intrat în ringul bursier la prețul de 103,00 lei pe unitate, cu 8,42% superior celui de 95 euro pe titlu la care s-a închis plasamentul privat de la sfârșitul anului trecut.

Hidroelectrica achită dividende cât aproape tot profitul-record. În tranșe CITEȘTE ȘI Hidroelectrica achită dividende cât aproape tot profitul-record. În tranșe

Bittnet Systems a mai avut listat în istoria sa de 7 ani pe bursa locală 6 emisiuni de obligațiuni cu o valoare de peste 40 milioane lei, iar co-fondatorul Cristian Logofătu amintea, la listarea precedentei emisiuni, de contextul pieței. „Trebuie să fim conștienți că orice emisiune a unui emitent român este junk bond”, a declarat acesta, amintind că doar ratingul este cu un pas peste investment grade, ceea ce trimite emitenții corporativi în categoria de risc.

Pe de altă parte, nu înseamnă că acestea cad sub incidența traducerii engleze și că sunt inutile sau proaste, ci este doar un semnal că investitorii trebuie să înțeleagă riscul la care se expun și că trebuie să primească o dobândă suplimentară care să compenseze acel risc.

Evergent Investments acordă un dividend cu randament de 6,5% CITEȘTE ȘI Evergent Investments acordă un dividend cu randament de 6,5%

Avertizarea lui Logofătu venea și într-un moment de dezamăgire în piață față de șocul insolvenței companiei Vivre Deco, care a ieșit cu 2 emisiuni de obligațiuni pe piața AeRO de la BVB cu o valoare agregată de 10,45 milioane euro. Momentul a trezit investitorii de portofoliu față de riscurile reale, după ce mult timp au perceput aceste instrumente cu venit fix ca fiind sigure. Pe piața New Connect din Polonia au fost insolvențe ale unor emitenți, dar și foarte multe ratări de plată la scadență a diverselor companii.

Important este ca investitorii să discearnă între companii. Logofătu spune că istoricul Bittnet Systems arată această firmă ca având bilanț solid și comportament de plată predictibil. Compania are 100% din ani de creștere și de cash-flow pozitiv, precum și 3 emisiuni deja rambursate. „Am plătit peste 10 milioane lei către peste 1.400 de obligatari în acești ani”, spune Logofătu. „Avem o istorie de a plăti și rambursa obligațiuni și o poziție financiară foarte solidă.”

Istoric de emitent. Cum a fost exercițiul din decembrie

Emisiunea în euro listată în martie avea după plasamentul privat 53 de deținători, într-un mix între investitori-ancoră cu dețineri mari și un număr de investitori cu plasamente mai reduse. Titlurile obligatare ale Bittnet au tins să fie ceva mai lichide pentru o categorie de instrumente financiare care, prin definiție, este mai puțin lichidă. Rulajul mediu al precedentelor emisiuni a fost de 1,4.

„Fiecare obligațiune a schimbat o dată și jumătate proprietarii”, spune Logofătu, care completează că, având în vedere dimenmsiunea investitorilor-ancoră, o rată medie pentru restul de deținători a fost chiar de 2,8 ori.

viewscnt
Afla mai multe despre
bittnet systems
bvb
bursa
cristian logofatu
brk financial group