Boardul SIF Oltenia respinge solicitări de completare a convocatorului pentru AGA de bilanț în care erau propuneri pentru revocarea unor administratori în frunte cu Tudor Ciurezu

Boardul SIF Oltenia respinge solicitări de completare a convocatorului pentru AGA de bilanț în care erau propuneri pentru revocarea unor administratori în frunte cu Tudor Ciurezu

STOP! SIF Oltenia nu dă curs solicitărilor unor acționari mijnoritari.

scris 14 apr 2020

Deși a primit solicitări de completare a ordinii de zi a AGA de la SIF Oltenia de la acționari din zona SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia și a fondurilor Certinvest, care, conform legii, depășesc pragul de 5% și sunt în drept să facă acest lucru, Consiliul de Administrație a societății cu sediul la Craiova a refuzat să dea curs acestui lucru. În joc ar fi chiar mandatele actualei conduceri. Boardul explică prin perturbarea activității SIF Oltenia la vreme de coronavirus și faptul că aceasta ar reprezenta o preluare abuzivă a conducerii de către interese de grup. Președintele Tudor Ciurezu invocă de partea sa distribuțiile de cash superioare către acționarii de portofoliu comparativ cu contestatarii săi.

Un episod de la jumătatea anului trecut, în care conducerea administrativă a SIF Oltenia (SIF5) trece peste o solicitare a unor acționari îndreptățiți de deținerea concentrată să supună acționarilor un vot, chiar și peste adrese ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), se repetă și în aceste zile. Boardul respinge 2 solicitări de completare a ordinii de zi pentru Adunările Generale Ordinare a Acționarilor venite din partea fondurilor administrate Certinvest și, respectiv, a unei acțiuni comune a SIF Banat-Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4).

În joc ar fi chiar poziția actualei conduceri în condițiile în care puncte propuse pe ordinea de zi, dar respinse de board, vizau revocarea din pozițiile de administratori a președintelui Tudor Ciurezu, precum și a altor 3 membri ai CA, AninaRadu, Carmen Popa și Nicolae Stoian, precum și atragerea răspunderii acestora pentru cauzarea unui prezumtiv prejudiciu de aproximativ 336.000 de lei prin înstrăinarea acțiunilor Prodplast.

CONFIRMARE Marius Moldovan, fostul președinte al Depozitarului Central, este noul șef executiv SIF Transilvania, cu mandat pe 4 ani. Mihai Fercală pierde poziția după un sfert de secol CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Marius Moldovan, fostul președinte al Depozitarului Central, este noul șef executiv SIF Transilvania, cu mandat pe 4 ani. Mihai Fercală pierde poziția după un sfert de secol

Miza este mare, având în vedere că un vot la o AGEA din luna mai a anului trecut a arătat că societățile care contestă actuala conducere în frunte cu SIF Banat-Crișana au concentrat suficiente voturi pentru a înclina balanța în favoarea unei modificări de Act Constitutiv, care a obținut opțiunile acționarilor, dar a fost blocată în instanță.

CA al SIF Oltenia spune că cele 2 solicitări, deși aparent independente, ar fi în realitate ale unor entități sub controlul SIF Banat-Crișana, iar ambele reprezintă „intervenții care să conducă la paralizarea  activității Consiliului de Administrație prin posibila revocare a majorității membrilor, știut fiind că acest organism de conducere nu va mai putea adopta nici o decizie.” Raportul curent menționează o serie de dețineri încrucișate între cele 2 SIF-uri și fonduri ale Certinvest, în argumentarea acestei poziții.

În opinia conducerii SIF-ului de la Craiova, „demersul acționarilor menționați reprezintă încă o încercare de preluare abuzivă a conducerii superioare și conducerii administrative a SIF Oltenia SA în interesul de grup al acestora, dar ăi o perturbare a activității societății într-un moment dificil pe care îl traversează întreaga economie, iar sănătatea publică este în mare pericol.”

Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plății CITEȘTE ȘI Banca Transilvania trece peste recomandarea supraveghetorului BNR și menține propunerea de dividend. Mută doar data plății

Într-o amplă prezentare, SIF Oltenia își apără decizia investițională la Prodplast (PPL) și amintește că litigiile inițiate împotriva societății controlate de Florin Pogonaru arată interesul pentru o maximizare a câștigului din respectivul plasament. „Conducerea superioară, conducerea administrativă, salariații societății au acționat în permanență cu prudență și diligență, cu obiectivitate și integritate, luând decizii de afaceri pe baza unor informații adecvate, în interesul societății și al tuturor acționarilor”, spune documentul remis Bursei.

Boardul condus de Ciurezu vine în prezentarea poziției sale către piață cu argumentul restructurării portofoliului în sensul achizițiilor de sute de milioane de euro a unor acțiuni ale unor societăți lichide, stabile și capabile de a aduce valoare adăugată capabilă să răsplătească acționarii.

Aici este punctul în care conducerea SIF-ului de la Craiova trece la contraatac și afirmă că a avut o politică de dividend care să remunereze acționarii, „diametral opuse” celor practicate de SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia. „Prin comparație cu politica investițională a acționarilor petenți, nu am transferat fonduri financiare în companii off-shore care să nu poată fi urmărite direct de către investitori, nici nu am făcut plasamente de milioane euro în obligațiuni Blue Air Aviation”, spune documentul remis de emitent.

Prin contrast, conducerea societății dorește să se profileze ca una orientată spre remunerarea acționarilor: „De la înființare și până în prezent, SIF Oltenia a acordat în fiecare an dividende acționarilor.” Astfel, în perioada 2009-2018, SIF-ul a alocat în medie 65,6% din profitul realizat pentru plăți de dividende, respectiv suma de 702 milioane lei dintr-un profit net de 1,07 miliarde lei. Societatea a dus la indeplinire cu succes programele de răscumpărare a propriilor acțiuni, în scopul reducerii capitalului social al societății.

„Pentru exercițiul financiar al anului 2019, tot profitul realizat este propus a fi distribuit sub formă de dividende și pentru derularea unui nou program de răscumpărare a propriilor acțiuni, în scopul reducerii capitalului social cu efect pozitiv asupra performanțelor societății și a remunerării acționarilor”, conchide raportul curent al SIF Oltenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
certinvest