Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii

Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 apr 2020

Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, au intrat în acționariatul BRD Groupe Société Générale, al treilea cel mai mare grup financiar din România. Ei au pierdut însă consistent în doar două luni, deși au o participație sub 1%. Sistarea plății dividendelor de către BRD îi văduvește și pe ei, și pe investitorii de portofoliu de încasări agregate depășind 600 milioane lei și care ar fi acoperit parțial prăbușirea de o treime a acțiunilor de la începutul crizei coronavirus. Cine sunt principalii pierzători.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După investiții în sectorul imobiliar (achiziția The Bridge și The Office), construcții (Cemacon), industrie (Alro), farma (Antibiotice Iași) și viticultură (Purcari Wineries), Dedeman a intrat și în acționariatul BRD, la începutul anului, cu o cotă de 0,8566 %, indică ultimul raport al băncii. Calcule Profit.ro relevă că participația era evaluată atunci la 96,11 milioane lei, dar la acest moment mai valorează 65,90 milioane lei. Practic, în două luni, frații Pavăl au suferit un impact negativ de peste 30 milioane lei. Mai mult, sistarea plăților dividendelor de către BRD Groupe Société Générale îi văduvește și pe ei de încasarea unor dividende de 9,79 milioane lei.

Dividendele cu randament bun au reprezentat un argument în trendul de creștere din ultimii ani de pe bursa românească, însă la șocul coronavirus chiar și sub aspect afectează piața. Ultimul episod consumat în acest sens este de miercuri la BRD Groupe Société Générale (BRD), care a revenit asupra propunerii pentru un dividend de 1,64 lei/acțiune și a trecut întreg profitul repartizabil de 1,53 miliarde lei la rezultatul reportat, după ce și acționarul majoritar Société Générale a luat o decizie similară în Franța la recomandarea Băncii Centrale Europene.

O propunere de modificare a Actului Constitutiv care are prinsă structura acționariatului la data de 30 ianuarie surprinde care sunt principalele entități lovite de mișcarea BRD. În afară de majoritarul francez, 9 jucători între care 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și retailerul Dedeman, în afară de faptul că au avut de suferit un șoc negativ de aproape o treime la nivelul cotațiilor în numai 2 luni, sunt văduviți și de încasarea unui dividend care ar fi atenuat din acest impact.

EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitorii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitorii

Fondurile de pensii aveau expuneri agregate pentru echivalentul a 11,14% din acțiunile BRD, iar dacă avem în vedere scăderea cu 31,42% a titlurilor instituției de credit, la 11,04 lei/acțiune în sesiunea de ieri, de la 16,10 lei/acțiune pe 30 ianuarie, valoarea totală a acestor portofolii a scăzut la 858,13 milioane lei, de la 1,25 miliarde lei.

Cel mai mare acționar de portofoliu, fondul de pensii de la Pilonul II administrat NN, avea la sfârșitul lunii ianuarie un număr de 33,62 milioane de acțiuni BRD, reprezentând 4,82% din capitalul social al băncii. Valoarea acestora s-a prăbușit în intervalul menționat la 371,18 milioane lei, de la 541,30 milioane lei. Impactul negativ de 170,12 milioane lei ar urma să nu fie atenuat de încasarea unor dividende care, în cazul în menținerii propunerii, s-ar fi ridicat la 55,14 milioane lei.

Fondul de pensii administrat de Allianz avea o deținere de 20,67 milioane de acțiuni, reprezentând 2,96% dn totalul titlurilor, iar valoarea lor a coborât la 228,19 milioane lei, de la 332,78 milioane lei. Fondul care și-a majorat recent peste reperul de 5% participația la Electrica (EL) ar fi încasat dividende însumând 33,90 milioane lei.

Dedeman - investiție surpriză în BRD, dar suferă. Fondul Norvegiei, 4 fonduri de pensii, 3 SIF-uri, cu minus de 100 milioane euro în doar 2 luni, ratează și dividendele. Impactul pe portofolii

Fondul de pensii administrat privat Metropolitan Life a acumulat o participație de 2,25% din titlurile BRD, respectiv 15,71 milioane acțiuni, iar valoarea acesteia a coborât la 173,48 milioane lei, de la 252,99 milioane lei. Entitatea tocmai a ratat încasarea unor dividende însumând 25,77 milioane lei. Impactul negativ din retragerea dividendului este de 12,67 milioane lei pentru fondul de pensii administrat Aegon, care avea la 30 ianuarie o deținere de 7,72 milioane acțiuni BRD, reprezentând 1,11% din capitalul social și a cărei valoare a scăzut la 85,28 milioane lei, de la 124,37 milioane lei.

Șoc negativ pentru SIF-uri

Un număr de 3 SIF-uri au dețineri reprezentând 9,29% din acțiunile BRD, în valoare agregată acum de 715,29 milioane lei, față de 1,04 miliarde lei la sfârșitul lunii ianuarie. La valoarea dividendului brut propus inițial, de 1,64 lei/acțiune, încasările însumate ar fi trebuit să se ridice la 106,85 milioane lei.

Cel mai mare impact negativ este pentru SIF Oltenia (SIF5), care concentrează o deținere de 28,47 milioane titluri BRD, reprezentând 4,08% din capitalul social al băncii. După achiziți masive la cumpăna anilor 2018-2019, în contextual șocului adus de așa-numita taxa pe lăcomie, și a avansului rapid al bursei începând cu primăvară, mutarea președintelui Tudor Ciurezu era una foarte bine percepută în piață, însă, în contextul șocului bursier recent, investiția nu mai pare neapărat una de excepție. Dacă la 30 ianuarie valoarea deținerii era de 458,40 milioane lei, acum aceasta se cifrează la numai 314,33 milioane lei. SF Oltenia nu mai are parte nici de dividend, care, în cazul menținerii propunerilor, s-ar fi ridicat la 46,69 milioane lei.

Adversari cu SIF-ul de la Craiova din primăvara anului trecut, cei de la SIF Banat Crișana (SIF1) sunt tovarăși de suferință la BRD, unde deținerea lor de 13,61 milioane titluri, reprezentînd 1,95% din capitalul social, s-a devalorizat în doar 2 luni la 150,31 milioane lei, de la 219,21 milioane lei, iar suma care ar fi asigurat un tampon al scăderii prin dividend ar fi fost de 22,33 milioane lei.

Conpet Ploiești distribuie către acționari 88% din profitul din 2019 și acordă și dividend suplimentar CITEȘTE ȘI Conpet Ploiești distribuie către acționari 88% din profitul din 2019 și acordă și dividend suplimentar

SIF Transilvania (SIF3) are o expunere la media celor 2 combatante, de 3,26% din acțiuni. Valoarea celor 22,70 milioane acțiuni deținute a scăzut în intervalul mențonat la 250,65 milioane lei, de la 250,65 milioane lei. Dividendele care ar fi urmat să fie încasate s-ar fi ridicat la 37,23 milioane lei.

Suferință, de la Oslo la Bacău

În raportarea BRD, banca centrală a Norvegiei, cel mai probabil ca agent custode al fondului suveran din această țară, apare ca având o participație de 1,46% din titluri, respectiv 10,22 milioane acțiuni, a căror valoare a coborât la 112,84 milioane lei, de la 164,56 milioane lei. Dacă BRD nu ar fi revenit asupra propunerii, 16,76 milioane lei ar fi luat calea țări scandinave sub formă de dividende.

Noutate în raportări, retailerul de construcții Dedeman, foarte activ în achiziții pe bursă în ultimii 2 ani – unde a dobândit o participație majoritară la Cemacon (CEON) și pachete importante la companii precum Electrica (EL), Conpet Ploiești (COTE), Alro Slatina (ALR), Vrancart Adjud (VNC), Purcari Wineries (WINE) sau Antibiotice Iași (ATB) – este prins în raportarea BRD ca având o participație de 0,85% din titluri. Cele 5,97 milioane acțiuni deținute au adus un impact negativ de peste 30 milioane lei pentru compania deținută de frații Dragoș și Adrian Pavăl, respectiv un declin la 65,90 milioane lei, de la 96,11 milioane lei. Dedeman a ratat și încasarea unor dividende în valoare însumată de 9,79 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
nn pensii
bvb
bursa
dedeman
norvegia
dividende
allianz