Bombele din Siria, impact mic pentru burse

Bombele din Siria, impact mic pentru burse

Sursa foto: George Bailey / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 apr 2017

Indicii principali de la BVB au avansat cu aproximativ o treime, într-o zi preponderent „verde” și pe bursele europene, unde șocul bombardamentului american în Siria s-a resorbit încă de la orele prânzului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua de tranzacționare a început sub stres, un șoc fiind imprimat în primul rând pe piața petrolului după atacul declanșat de americani împotriva unei baze militare din a armatei siriene. Cotația țițeiului Brent a exlodat cu peste 2% către reperul de 56 dolari pe baril, un nou maxim al ultimelor 4 săptămâni. Ulterior, a intervenit un parcurs corectiv, pe măsură ce piața a digerat că este vorba despre o lovitură izolată din partea SUA. Către finalul sesiunii londoneze, cotația se stabilizase ușor peste reperul de 55 dolari pe baril.

Pe burse impactul a fost modest. „Sesiunea de astăzi este complet neinteresantă pe toate piețele. Avem o sumedenie de știri și practic nicio reacție în piață”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani a BVB și a piețelor financiare internaționale. El indică în primul rând bombardamentul din Siria și datele din piața americană a forței de muncă unde astăzi au venit rezultate slabe, respectiv o creare netă de 98.000 de locuri de muncă, față de 235.000 de slujbe create luna trecută și estimările pentru un rezultat de 180.000 de job-uri noi.

Statele Unite au atacat o bază a regimului din Siria în urma atacului chimic de la Khan Sheikhoun CITEȘTE ȘI Statele Unite au atacat o bază a regimului din Siria în urma atacului chimic de la Khan Sheikhoun

În Europa a fost la debut un „roșu” ușor, însă tendința a fost de revenire, astfel încât, până la finalul zilei, indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri, a consemnat o apreciere de 0,18%, potrivit Bloomberg. Dintre bursele mature, cel mai important avans, de 0,63% l-a avut indicele FTSE100 de la Londra, în timp ce indicele CAC40 de la Paris a urcat cu 0,27% și indicele DAX de la Frankfurt a alunecat cu 0,05% sub referință.

La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia a pierdut 0,27%, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga au crescut cu 0,14% și, respectiv 0,42%.

Până unde merge efectul dividendelor?

La București deschiderea pieței a trădat, de asemenea, ezitare, însă până la final indicele BET Plus a urcat cu 0,30%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,34%, până la nivelul de 8.209,22 puncte, echivalentul unui câștig săptămânal de 1,73% față de valoarea de 8.069,34 puncte de vinerea trecută.

„Evoluția din ultimele săptămâni a fost bună la BVB atât din punctul de vedere al volumelor, cât și al dinamicii”, spune Moldovan. Impulsul a fost imprimat în primul rând de dividendele generoase, „mituirea acționarilor de către companie”. Personal, nu sunt adeptul adeptul acestei politici de acordare de dividend care duce spre 100% - dacă ne uităm spre restul piețelor n-o să constatăm niciodată un asemenea nivel – ea reprezintă o drenare de capital din companie”, spune cel care vreme de aproape 8 ani a fost realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere. Emitenții vor avea astfel o lipsă de investiții și nicio șansă pentru creșterea competitivității.

Tranzacții de aproape 9 milioane pe titlurile Fondul Proprietatea

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 22,29 milioane lei (4,93 milioane euro), sub media perioadei, cel mai tranzacționat emitent, cu schimburi însumând 5,33 milioane lei pe segmentul regular, a fost Fondul Proprietatea (FP). Cotația a urcat cu 0,22%, până la 0,8980 lei/acțiune. Un pachet de 4 milioane de acțiuni FP au fost tranzacționate și în piața deal, valoarea acestui transfer ridicându-se la 3,59 milioane lei. Sesiunea a fost încă și mai bună pentru titlurile SIF, astfel încât indicele financiar BET-FI a avansat cu 0,48%, până la nivelul de 31.917,01 puncte.

Banca Transilvania mai mare decât BCR. Un posibil răspuns

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu tranzacții în valoare de 4,53 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care s-au apreciat cu 1,48%, până la prețul de 2,7450 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,01 miliarde lei (2,21 miliarde euro). Valoarea de piață este cu 14,19% mai mare decât cea a BCR, prima bancă din sistem din punctul de vedere al activelor, dată de ultima evaluare a consultantului Deloitte în vederea derulării ofertei de retragere inițiată recent, de 8,76 miliarde lei (1,94 miliarde euro).

Moldovan spune că este surprins de comentariile din presă legate de faptul că Banca Transilvania este valorizată ca fiind mai mare decât BCR. În vreme ce BT este companie listată, BCR are discountul de nelistare, ne explică. Prin contractul de privatizare încheiat în anul 2005, BCR ar fi trebuit să fie listată la Bursa de Valori București până în 2009, însă angajamentul nu a fost respectat. Nici statul, contrapartea din contractul de privatizare, și nici SIF-urile, ceilalți acționari minoritari cu pachete cumulae de aproximativ 30% nu au intreprins demersuri pentru ca acționarul majoritar Erste să aducă BCR la cota bursei.

EXCLUSIV BCR, evaluată de Deloitte mult sub prețul dat de piață pentru BT și aproape de cel al BRD. SIF Oltenia a dat cu piciorul la 120 milioane euro cash CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR, evaluată de Deloitte mult sub prețul dat de piață pentru BT și aproape de cel al BRD. SIF Oltenia a dat cu piciorul la 120 milioane euro cash

În opinia lui Moldovan, Deloitte a făcut o evaluare contabilă, prețul echivalent de 1,2 ori valoarea contabilă P/Bv, în timp ce în cazul Băncii Transilvania este vorba de un preț pe bursă rezultat din evaluări fundamentale mai complexe care iau în calcul și evoluția în perspectivă a băncii. Investitorii iau în calcul o posibilă preluare de către Banca Transilvania a altei bănci din sistem. Ei au în vedere achiziția spectaculoasă a Volksbankcare a generat profituri excepționale pentru bănci. „Acela e modelul”, zice Moldovan, mult timp trader pentru o casă de brokeraj din România. Din această perspectivă își dă verdictul asupra dilemei: „Piața are dreptate.”

BRD Groupe Societe Generale (BRD) are o capitalizare aproape identică, la prețul de 12,58 lei/acțiune, cu cea a BCR din evaluarea Deloitte, respectiv 8,76 miliarde lei (1,94 miliarde euro). Instituția de credit a adunat astăzi transferuri de 1,08 milioane lei, însă cea mai mare parte a acestui rulaj a fost asigurat de o tranzacție specială încheiată în piața deal.

Zi slabă pe segmentul energetic

Epuizarea impulsului dat dinspre știrile cu privire la dividende, sectorul energetic s-a aflat în această săptămână în planul secund. Astăzi, într-o sesiune în care indicele sectorial BET-NG a închis cu 0,11% peste referință, cel mai lichid emitent de la acest capitol a fost Romgaz Mediaș (SNG), cu transferuri de 1,82 milioane lei. Cotația s-a corectat cu 0,16%, dar simbolul la prețul de 30,50 lei/acțiune rămâne în zona maximelor ultimelor 17 luni. Compania a comunicat astăzi către închiderea pieței încheierea unor contracte în valoare de 11,43 milioane lei cu Complexul Energetic Hunedoara.

Tranzacții de aproximativ 1 milion de lei s-au realizat și pe titlurile OMV Petrom (SNP), Transgaz Mediaș (SNG) și Electrica (EL).

Bursa, demersuri de marketing având randament îndoielnic

Doar 2 emitenți cu transferuri de peste 1 milion de euro și doar alte 3 acțiuni cu tranzacții însumate de peste 1 milion de lei este prea puțin pentru piața de capital. Moldovan pune la îndoială o parte din demersurile de marketing ale Bursei de Valori București.

De exemplu, pentru programul „Made in Romania” spune că au fost selectate 15 companii dintre care multe de dimensiuni reduse, mai degrabă adecvate pentru piața AeRo, dar nicidecum nume care să împingă în sus economia românească sau să reprezinte acțiuni de prim plan la BVB. La fel, lansarea unei petiții pentru o zi a investitorilor reprezintă un demers de marketing cu un randament îndoielnic, în opinia lui Moldovan. „Măcar de ziua aceea ar fi liberă”, glumește. El adaugă faptul că mai degrabă pozitivă este activitatea de educație financiare pe care o realizează Bursa împreună cu participanții la piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu moldovan
bvb
bursa
brd
banca transilvania
fondul proprietatea
romgaz
bcr