Bursa a încheiat săptămâna pe verde

Bursa a încheiat săptămâna pe verde
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 sep 2015

Bursa de la București a recuperat pierderile înregistrate joi și a încheiat săptămâna pe verde, pe o lichiditate în stagnare, asigurată în principal de sectorul financiar-bancar și de companiile energetice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Indicii de referință BET și BETPlus au închis în creștere cu 0,97%, respectiv 0,94%, după ce joi au scăzut cu 0,4%. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Schimburile cu acțiuni s-au situate la 26,98 milioane de lei, aproape de cifra de 26,04 milioane de lei consemnată în sesiunea bursieră anterioară. Suma include trei tranzacții deal cu acțiunile Carbochim (CBC), BRD-Groupe Societe Generale (BRD) și Banca Transilvania (TLV), în valoare totală de 3,68 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a fost și vineri cea mai lichidă companie pe piața principală, cu un rulaj de 7,2 milioane de lei, urmat de SIF Banat-Crișana (SIF1), cu transferuri de 3,32 milioane de lei, și BRD, cu 3,24 milioane de lei.

Tot în sectorul bancar, acțiunile Banca Transilvania au făcut obiectul unor tranzacții totale de 1,92 milioane de lei. Titlurile băncii au urcat cu 0,84%, la 2,4 lei/unitate.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a urcat cu 1,09%, toate cele șase companii incluse în indice înregistrând creșteri.  

În sectorul energetic, Electrica (EL) și Romgaz (SNG) au consemnat rulaje de peste 1,5 milioane de lei, contribuind la creșterea de 1,14% a indicelui de sector.

BET XT și BET BK au urcat cu 1,04%, respectiv 0,97%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Pe piețele europene, indicele Stoxx 600 a închis în creștere cu 3%, după ce președintele băncii centrale din SUA, Janet Yellen a anunțat că Fed este pregătită să majoreze dobânda de politică monetară până la finele anului, semn că recentele turbulențe din piețele financiare nu au afectat creșterea economiei SUA.

Economia SUA a înregistrat  în perioada aprilie-iunie un avans de 3,9%, peste estimările de luna trecută care indicau o creștere de 3,7%, arată datele revizuite publicate vineri de Departamentul de Comerț.

În regiune, bursa de la Varșovia a crescut cu 0,5%, piața de capital de la Praga cu 1,17%, iar bursa de la Budapesta cu 1,07%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
inchidere