Bursa americană zboară pe noi maxime după ce Trump semnează acordul comercial cu China, însă la BVB investitorii și-au luat un răgaz

Bursa americană zboară pe noi maxime după ce Trump semnează acordul comercial cu China, însă la BVB investitorii și-au luat un răgaz

Sursa foto: Tanawat Pontchour / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 ian 2020

Indicii principali de la Bursa de Valori au suferit o retragere nesemnificativă, într-o zi în care motoarele lor de creștere, acțiunile Băncii Transilvania și Fondului Proprietatea nu s-au conectat la efervescența burselor mari care au crescut agresiv după semnarea primei  faze a înțelegerii comerciale dintre SUA și China. Volumele însă au revenit și au depășit reperul de 50 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După 3 ședințe de creșteri consecutive deasupra pragului psihologic de 10.000 de puncte pe indicele reprezentativ BET de la BVB, atins din nou după 12 ani, impulsul ascendent a luat o pauză, deși pe bursele lumii climatul este foarte favorabil activelor de risc. „Cu toții mergem în sus”, a declarat pentru Profit.ro Bogdan Ceuca, investitor cu 15 ani de experiență pe piața românească, amintind de faptul că președintele american Donald Trump a semnat prima fază a acordului dintre SUA și China de eliminare reciprocă a unor tarife la importuri. „Pare că nebuloasa aceasta are o rezolvare, cel puțin pe termen scurt. Sunt acolo niște reversări de taxe care o să ajute economia mondială.”

Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a atins un nou maxim istoric în zona de 29.200 de puncte pe fondul așteptărilor optimiste în piață, însă tabloul bursier european a arătat mai multă prudență peste Oceanul Atlantic, așa cum o arată închiderile divergente la nivelul principalilor indici continentali și regionali: +0,14% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,35% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,02% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,40% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,48% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,01% pentru indicele PX de la Praga.

După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător CITEȘTE ȘI După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător

La București s-a resimțit aceeași indecizie, trădată și de faptul că acțiunile de pe primele 3 locuri în clasamentul tranzacțiilor au avut închideri cu totul diferite, respectiv un simbol în corecție, unul în apreciere și un altul în staționare. Nehotărârea este arătată și de oscilațiile minore ale indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,08% sub referință, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,07%, până la nivelul de 10.074,80 de puncte. Sub aspect tehhnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești se află pe un impuls puternic, respectiv deasupra mediei mobile exponențială de 5 zile (EMA5) care, dispusă în „evantai” față de celelalte medii mobile relevante în proporții Fibonacci, arată soliditatea trendului de creștere.

Bursa americană zboară pe noi maxime după ce Trump semnează acordul comercial cu China, însă la BVB investitorii și-au luat un răgaz

Ziua a fost, însă una mai pozitivă decât o arată dinamica indicilor. Volumele, care au fost semnificativ sporite, s-au realizat la prețuri superioare celor din primele sesiuni ale anului, ceea ce arată o îndrăzneală a investitorilor de a recupera intrările cu întârziere față de cei care au împins cotațiile mai sus. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 50,22 milioane lei (10,51 milioane euro), cu puțin peste activitatea medie zilnică din ultimii 3 ani.

Cele mai importante transferuri, de 13,52 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au retras cu 0,19%, până la prețul de 2,6300 lei/acțiune, însă intraday au fost realizate schimburi chiar și pe maximul istoric de 2,6400 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 013%, până la prețul de 15,88 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,19 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și cea mai importantă tranzacție specială a zilei dn piața deal, în valoare de 4,25 milioane lei. De asemenea, un transfer de tip deal de 2,76 milioane lei, s-a efectuat pe titlurile Digi Communications (DIGI).

CONFIRMARE Petrom cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Petrom cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare

După un avans consistent pe noi maxime, astăzi titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,2550 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,56 milioane lei. Este un impuls susținut de așteptarea unei oferte publice de răscumpărare care vizează achizița a până la 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social și un sfert din cele 800 milioane de titluri vizate de program de buy-back pe anul în curs.

„E deja o obișnuință ca Fondul Proprietatea să vină cu o ofertă la început de an”, punctează Ceuca. „De fiecare dată piața reacționează bine.” Sesiunea a fost favorabilă și pentru titlurile SIF, ceea ce a condus la o apreciere de 0,80% a indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 49.920,57 de puncte.

Prin contrast, celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția titlurilor de pe segmentul de energie și utilități, a avut un declin de 0,06%, în lnie cu media pieței, tras în jos de corecția de 0,78%, până la prețul de 0,4440 lei/acțiune a titlurilor OMV Petrom (SNP) care au adunat volume echivalente cu 1,13 milioane lei.

Ce va urma după „anul în care au crescut toate” CITEȘTE ȘI Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Pe de altă parte, titlurile cu cele mai mari tranzacții de la acest capitol, de 5,54 milioane lei, cele ale Nuclearelectrica (SNN), au avut o creștere de 1,35%, până la prețul de 15,00 lei/acțiune. De asemenea, titlurile Transgaz (TGN) au staționat la prețul de 330,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,16 milioane lei, iar cele ale Romgaz Mediaș (SNG) au câștigat 0,27%, până la prețul de 37,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,63 milioane lei.

O activitate de 3,12 milioane lei, semnificativ peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile MedLife (M), care au crescut cu 1,93%, până la prețul de 37,00 lei/acțiune. La acest început de an, tranzacția prin care rețeaua Medlife preia companiile din grupul Oncocard, din Brașov – un business anul trecut de aproape 9 milioane euro și 150 de angajați – a ajuns pe masa Consiliului Concurenței.

Ceuca, având și o experiență relevantă ca broker, se așteaptă la o continuare a trendului pozitiv. Acțiunile din structura indicelui BET au indicator PER care măsoară prețul de piață raportat la câștigurile companiei sub nivelul 10 care "e bun de cumpărat". "Aștept să mergem în continuare în sus."

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz