Bursa atinge un maxim al ultimelor 17 luni

Bursa atinge un maxim al ultimelor 17 luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 feb 2017

Indicele reprezentativ BET s-a apreciat azi cu 1,25%, un maxim de aproape un an și jumătate. Volumele și creșterea s-au reluat pe măsură ce investitorii capătă încredere că tensiunile politice se pot atenua după abrogarea ordonanței de urgență privind modificarea Codului penal, spune un trader.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna de tranzacționare a debutat cu o sesiune pozitivă la Bursa de Valori București. Indicele BET Plus a urcat cu 1,16%, în timp ce indicele reprezentativ BET a crescut cu 1,25%, până la nivelul de 7.586,55 puncte, un nou maxim al ultimelor 17 luni. „Piața este în revenire. Volumul și-a revenit, de asemenea, destul de bine”, a declarat pentru Profit.ro Răzvan Raț, trader senior la BRK Financial Group. Rulajul pieței de acțiuni, într-o zi fără tranzacții pe piața deal, a fost de 23,93 milioane lei (5,30 milioane euro).

Este o reluare a unui parcurs ascendent. Luna ianuarie a fost una foarte bună, cu volume sporite și aprecieri ale cotațiilor, spune Raț adăuând că ezitarea existentă la nivelul lunii februarie este datorată manifestațiilor de stradă și a tensiunilor politice antrenate de ordonanța de urgență de modificare a codului penal. După abrogarea de ieri, ordinele de cumpărare s-au activat, investitorii așteptându-se la soluții și la o atenuare a acestor tensiuni și a protestelor.

Fondurile de investiții riscă pierderi de până la un miliard de lei în cazul unor fluctuații ale ratelor de dobândă CITEȘTE ȘI Fondurile de investiții riscă pierderi de până la un miliard de lei în cazul unor fluctuații ale ratelor de dobândă

Piața și-a reluat trendul pozitiv, deși pe bursele mature există o fază de corecții sau de stagnare. Astăzi, indicele Euro Stoxx 50 a pierdut 1,06%, o amplitudine apropiată având indicele CAC40 de la Paris (-0,98%) și DAX de la Frankfurt (-1,22%). O tedință ceva mai atenuată a avut-o indicele FTSE100 de la Londra care a coborât cu 0,22%.

Tranzacții de aproape 7 milioane lei pe titlurile bancare

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 5,84 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,47%, până la prețul de 2,4150 lei/acțiune, cu doar 4 pași de cotare sub ultimul maxim relativ din toamna anului trecut. În piață își face loc ideea că în acest an instituția de credit va acorda atât dividende, cât și acțiuni gratuite în cadrul unei majorări de capital, spune Raț. El amintește că mâine se anunță un verdict important pentru sistemul bancar, respectiv o decizie a Curții Constituționale cu privire la sesizările privind legea conversiei creditelor în franci elvețieni. Banca, la fuziunea cu Volksbank, ar fi luat în calcul și potențialul adoptării unei astfel de legi, ceea ce ar limita impactul, după cum s-a văzut că legea dării în plată s-a răsfrânt puțin asupra sistemului bancar românesc, mai spune Raț.

Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 2,28%, până la prețul de 11,64 lei/acțiune pe transferuri cu puțin peste 911.000 de lei. Încă aceste titluri sunt cu 2,02% sub ultima valoare a tranzacționare de 11,88 lei/acțiune din decembrie 2016.

Impulsul pe segmentul energetic, dividendele și rezultatele financiare bune pot duce bursa pe maximul din 2015

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu schimburi în valoare de 4,38 milioane lei, s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 1,06%, până la prețul de 0,2860 lei/acțiune. Tendința de apreciere a fost de 1,38% la nivel sectorial, surprinsă de indicele BET-NG. Acesta are un câștig de 9,65% față de sfârșitul anului trecut. Din componența indicelui, titlurile Electrica (EL) au supraperformat (+1,88%) pe transferuri de 2,23 milioane lei, ca și cele ale Romgaz Mediaș (SNG), +1,84%, pe volume echivalente cu 1,65 milioane lei, iar cele ale Transgaz (TGN) au subperformat (+0,63%) pe tranzacții de 1,78 milioane lei.

Bursa și, cu precădere, titlurile din sectorul energetic sunt avantajate, pe de o parte de consumul sporit de energie având vedere, iarna grea, și, pe de altă parte, de politica de dividende anunțată de guvern pentru companiile unde acționarul majoritar este statul, spune Raț de la BRK.

El anticipează că indicele ar urma să se îndrepte către zona de maxim de 7.730 puncte, în condițiile în care rezultatele pe anuale preliminare și cele pe primul trimestru sunt anticipate a fi bune.

Unul dintre cei mai lichizi emitenți de la cota BVB, Fondul Proprietatea (FP), a adunat astăzi schimburi în valoare de 3,92 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,22%, până la nivelul de 0,8970 lei/acțiune. Pe sectorul financiar, titlurile SIF au avut o amplitudine a aprecierilor încă și mai mare, ceea ce a favorizat creșterea cu 1,32% a indicelui financiar BET-FI, până la valoarea de 31.678,84 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
omv petrom
romgaz
razvan rat
brk financial