Fondul Proprietatea anunță ofertă pentru răscumpărarea unui număr de până la 640 milioane acțiuni proprii

Fondul Proprietatea anunță ofertă pentru răscumpărarea unui număr de până la 640 milioane acțiuni proprii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 ian 2017

În cadrul celui de-al 4-lea program de răscumpărări, Fondul Proprietatea intenționează răscumpărarea printr-o ofertă accelerată de cumpărare a unui număr reprezentând până la 5,93% din acțiunile proprii. În acest scop, FP a depus la ASF documentația unei operațiuni de piață pentru care ar urma să primească autorizarea în termen de maximum 10 zile. Oferta pentru cele până la 640 milioane acțiuni se va derula atât la BVB, cât și pentru certificatele de depozit având suport acțiuni ale Fondului listate la Londra.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Administratorul unic al Fondului Proprietatea (FP), compania americană Franklin Templeton, a anunțat astăzi, la deschiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București, că emitentul va lansa o ofertă de cumpărare pentru un număr de până la 640 milioane acțiuni proprii, reprezentând 5,93% din capitalul social. În acest scop, FP a depus documentația la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de unde urmează să primească aprobarea în termen de 10 zile, conform reglementărilor în vigoare.

Operațiunea de piață care îi va avea ca intermediari pe Wood & Company și banca americană de investiții Goldman Sachs se va derula atât la BVB, cât și la Londra, unde FP este listat prin intermediul certificatelor de depozit (GDR) pe segmentul Specialized Market Fund de la London Stock Exchange. L ultima valoare de piață de ieri de la BVB, de 0,8640 lei/acțiune, valoarea pachetelor care ar urma să facă obiectul ofertei s-ar ridica la 552,96 milioane lei (122,92 milioane euro), însă istoricul trecut al acestor operațiuni de piață arată că FP a răscumpărat la prețuri mai ridicate decât cele de pe bursă.

Fondul Proprietatea, la cinci ani de la listare. O poveste despre răscumpărări CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, la cinci ani de la listare. O poveste despre răscumpărări

Detaliile ofertei vor fi făcute doar după primirea avizului de la autoritatea de resort. Începând cu data de 23 ianuarie, FP oprește răscumpărările din piața secundară și acestea vor fi reluate doar după închiderea ofertei.

Anul debutează, așadar, pentru Fondul Proprietatea tot cu un anunț de ofertă de răscumpărare, așa cum anul trecut, de asemenea, fusese depusă o documentație în acest sens. Pe fondul turbulențelor din piețele financiare internaționale antrenate de știrile negative venite din China, ulterior, Franklin Templeton a anunțat că a retras documentația.

Operațiunea de piață a fost amânată, astfel, până în luna septembrie, când FP a răscumpărat un număr de 575 milioane acțiuni proprii, valoarea ofertei ridicându-se la 484,15 milioane lei (108,76 milioane euro). Oferta se derulase la prețul de 0,8420 lei/acțiune, peste prețul de piață, dar cu 2,54% mai jos față de cotația actuală și rata de suprasubscriere a fost de 1.152,83%.

Pentru acțiunile răscumpărate în cadrul al celui de-al 7-lea program de buy-back. cash-ul va fi redistribuit către acționari sub formă de retunare de aport la capitalul social. Fondul a anunțat, de asemenea, de la începutul acestui an, că va mai returna în iunie 0,05 lei/acțiune, printr-o operațiune de reducere a capitalului social, însă prin reducerea valorii nominale a titlurilor FP, la 0,5200 lei/acțiune, de la 0,5700 lei/acțiune.

Fondul Proprietatea este listat la cota BVB din ianuarie 2011, iar la ultimul preț de piață are o capitalizare bursieră de 9,32 miliarde lei (2,07 miliarde euro), tranzacționându-se cu un discount de 27,06% față de activul net de 11,43 miliarde lei prins în contabilitate la ultima raportare aferentă sfârșitului lunii decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bursa
bvb
franklin templeton
rascumparare
asf