Bursa câștigă o jumătate de procent. Tranzacții cu acțiuni de peste 10 milioane euro

Bursa câștigă o jumătate de procent. Tranzacții cu acțiuni de peste 10 milioane euro

Sursa foto: Thatsaphon Saengnarongrat / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 sep 2020

Indicele reprezentativ de la BVB a escaladat către zona unor noi maxime de la declanșarea crizei noului coronavirus pe o activitate sporită pentru mai mulți emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a păstrat suflul ultimelor săptămâni și a mai adăugat o ședință pozitivă, profitând de elanul care a catapultat indicele Dow Jones Average Industrial al pieței americane de acțiuni, pe cele mai ridicate valori de la șocul asupra cotațiilor din primăvară când investitorii au reacționat negativ la declararea pandemiei de COVID-19 care a fost însoțită de introducerea unor restricții și blocaje fără precedent în economiile lumii.

Piața locală nu a mai integrat și valul de vânzare destul de agresiv din a 2-a parte a ședinței de la New York Stock Exchange, astfel încât închiderea la BVB a fost „pe verde”. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,49% și indicele reprezentativ a crescut cu 0,50%, până la nivelul de 9.055,33 puncte, unde se află în zona topului relativ din iunie și unde a depășit retragerea Fibonacci de 61,8% aplicabilă scăderii din februarie-martie.

Bursa câștigă o jumătate de procent. Tranzacții cu acțiuni de peste 10 milioane euro

Impulsul ascendent capătă un plus de credibilitate atât prin rulajul sporit, de 49,57 milioane lei (10,23 milioane euro), cât și prin faptul că acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV) s-a apreciat cu 1,95%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 13,83 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 1,00%, până la prețul de 12,12 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,06 milioane lei.

GRAFIC Acțiunile Socep Constanța scad cu 10% pe bursă după ce compania a raportat o prăbușire de 9 ori a profitului net semestrial CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile Socep Constanța scad cu 10% pe bursă după ce compania a raportat o prăbușire de 9 ori a profitului net semestrial

Piața a consumat și o poveste locală. Pe segmentul AeRO, titlurile Norofert Group (NRF) au avut un salt de 6,82%, până la prețul de 11,75 lei/acțiune, pe transferuri de 1,08 milioane lei, capitalizarea bursieră a societăți a urcat la 94,28 milioane lei (19,45 milioane euro). Intraday, cotația a depășit chiar și reperul de 12,00 lei/acțiune, aceasta fiind reacția pieței la publicarea rezultatelor financiare semestriale care au indicat un profit net de 3,43 milioane lei, reprezentând aproape 3 sferturi din câștigul net obținut pe întreg anul trecut.

Chiar dacă indicele de profil BET-NG a închis doar cu 0,03% peste referință, un vector al creșterii a fost și sectorul energetic prin prisma evoluției celor mai tranzacționate acțiuni de la acest capitol. Astfel, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,24%, până la prețul de 16,90 lei/acțiune pe volume echivalentecu 10,36 milioane lei și titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 1,10%, până la prețul de 0,3660 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,27 milioane lei.

Turbomecanica, scădere de 30% a profitului net semestrial CITEȘTE ȘI Turbomecanica, scădere de 30% a profitului net semestrial

Ceva mai atenuată, +0,17%, a fost mișcarea pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au închis la prețul de 29,20 lei/acțiune o sesiune în care a adunat al 3-lea rulaj al pieței reglementate, de 9,07 milioane lei. La același preț s-a consumat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,50 milioane lei. Tor la capitolul energetic, titlurile Electrica (EL) s-au depreciat cu 0,87%, până la prețul de 11,35 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,60 milioane lei.

A alunecat cu 0,07% sub referință indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 41.932,43 puncte, o zi în care cele mai importante titluri din structura sa, cele ale Fondului Proprietatea (FP), au staționat la prețul de 1,2300 lei/acțiune, pe transferuri de aproimativ 989.000 de lei. Tot în staționare, la nivelul de 102,80 lei pe unitate, au închis titlurile de stat cu scadența în anul 2024 listate de Ministerul Finanțelor Publice în această vară (R2408A) și care au adunat schimburi însumând 2,03 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
norofert