Bursa câștigă o treime de procent. Salt de 4% pentru acțiunile TeraPlast

Bursa câștigă o treime de procent. Salt de 4% pentru acțiunile TeraPlast

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 ian 2022

Pe volume apropiate de media ultimilor ani, indicele principal de la BVB a avansat pe un nou maxim pentru a 2-a zi consecutiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În contextul în care și la New York Stock Exchange indicii se consolidează în zone ale recordurilor istorice, și la Bursa de Valorui București debutul de an este marcat de un elan al cotațiilor. Primele cele mai tranzacționate 4 acțiuni au avut închideri „pe verde”, iar lichiditatea a fost moderată. Rulajul pieței de acțiuni de 48,87 milioane lei (9,88 milioane euro) nu deviază mult de la nivelurile pentru care BVB a fost promovată la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell, dar această activitate a fost mai bine distribuită în adâncime.

Cele mai mari transferuri, în valoare de 6,51 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat cu 0,38%, până la prețul de 2,6250 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 16,56 miliarde lei (3,35 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,51%, până la prețul de 15,52 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,41 milioane lei.

SURPRIZĂ Moștenitorul misteriosului investitor nonagenar de la BVB, ce deține aproape 17% din Oil Terminal, vrea ca participația statului la operatorul petrolier portuar constănțean să scadă sub 50% CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Moștenitorul misteriosului investitor nonagenar de la BVB, ce deține aproape 17% din Oil Terminal, vrea ca participația statului la operatorul petrolier portuar constănțean să scadă sub 50%

În rest, tonul creșterilor a fost dat de acțiuni care nu au un procentaj ridicat în structura indicilor: +4,24%, până la prețul de 1,0820 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) care au cumulat schimburi de 5,62 milioane lei, +1,24%, până la prețul de 24,50 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), care au însumat tranzacții de 3,29 milioane lei, și +1,90%, până la prețul de 42,80 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), pe volume echivalente cu 3,00 milioane lei.

Dinamica a fost atenuată la nivelul principalilor indici cu un câștig de 0,33% pentru indicele compozit BET-XT și o apreciere de 0,33%, pentru indicele BET care la nivelul de 13.187,28 puncte atinge un nou maxim istoric, pe un impuls susținut din punct de vedere tehnic de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa câștigă o treime de procent. Salt de 4% pentru acțiunile TeraPlast

Prin contrast, indicii sectoriali au consemnat o sesiune negativă: -0,33 pentru indicele energetic BET-NG și -0,43%, până la nivelul de 52.055,65 puncte pentru indicele financiar BET-FI, ultimul tras în jos de corecția de 0,50% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au închis la nivelul de 1,9780 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,45 milioane lei. La același capitol al fondurilor închise de investiții, titlurile Evergent Investments (EVER) au suferit un recul de 0,82%, până la prețul de 1,2100 lei/acțiune, pe o activitate de 1,92 milioane lei.

An record pentru IPO-uri la nivel global. Tehnologia și sănătatea, cele mai active sectoare. UiPath pe listă CITEȘTE ȘI An record pentru IPO-uri la nivel global. Tehnologia și sănătatea, cele mai active sectoare. UiPath pe listă

Pe segmentul energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat la prețul de 47,60 lei/acțiune, pe al 6-lea rulaj al zilei, de 2,27 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,66%, până la prețul de 37,65 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,23 milioane lei.

După o etapă de presiune la vânzare, în piața AeRO a fost efevescență, cu o apreciere de 1,96% a indicelui acestei pieței și închideri pozitive pentru cele mai lichide 11 acțiuni, din care s-au distins printr-un salt de 10,35%, până la prețul de 5,35 lei/acțiune, titlurile companiei de marketing afiliat 2Performant (2P). Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a fost depășit de titlurile AROBS Transilvania (AROBS) care au crescut cu 2,97%, până la prețul de 2,0800 lei/acțiune și de titlurile iHunt Technologies (HUNT) care au avut o explozie de 6,91%, până la prețul de 1,1600 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
arobs transilvania
fondul proprietatea
romgaz
teraplast