Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu”

Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu”

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 dec 2021

Tabloul Bursei de Valori București s-a îmbogățit foarte mult în anul 2021. La cota pieței au ajuns obligațiuni corporative depășind reperul de 1 miliard de euro, Ministerul Finanțelor Publice a păstrat cadența trimestrială a emisiunilor de titluri de stat către populație, iar 23 de companii și-au listat acțiunile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă tabloul economic al României a fost, în 2021, dominat de stres, cu inflație ridicată, presiuni în piața energiei, majorări de dobânzi și măsuri de restricții luate de Guvern care au lovit climatul de business, piața de capital locală a făcut notă discordantă, având un an foarte bun.

În afară de randamentul de peste o treime al celor mai lichide acțiuni, dinamizarea pieței primare este cel mai mare câștig pentru bursa românească. Companiile comerciale și instituițiile de credit au obținut o finanțare însumată în echivalent 1,1 miliarde euro prin 34 de emisiuni de obligațiuni corporative, statul a plasat cu frecvență trimestrială 12 emisiuni de titluri de stat în programul Fildelis cu o valoare însumată de 878 milioane euro și 23 de societăți și-au listat acțiuni, capitalizarea bursieră agregată a noilor emitenți ridicându-se la 7,26 miliarde lei (1,47 miliarde euro).

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Ofertele publice inițiale și plasamentele private s-au închis fără probleme, iar începutul anului a fost chiar marcat de entuziasm. Totuși, mai mult de jumătate din acțiunile noi se regăsesc la finalul anului sub prețurile exercițiilor de piață primară.

O revenire importantă după ani de „secetă”

Anul 2021 nu este numai cel mai dinamic, dar surmontează și o perioadă de așteptare din partea investitorilor pentru „jucării” noi, după o etapă cu secetă de listări. Prima secvență bună de după criza financiară a fost în perioada noiembrie 2013 – iunie 2014, când la cota BVB au ajuns 3 companii majore de pe segmentul energetic, respectiv Nuclearelectrica (SNN), Romgaz Mediaș (SNG) și Electrica (EL).

După un intermezzo în care am avut pârjolul pieței Rasdaq, dar și o activitate primară slabă în care în 2015 s-au listat, totuși, Bittnet Systems (BNET) și Life is Hard (LIH), a altă perioadă fastă a fost inaugurată de listarea în decembrie 2006 a furnizorului de servicii medicale MedLife (M). Au urmat – într-o secvență nu foarte ritmată – Digi Communications (DIGI) în mai 2017, AAGES Târgu Mureș (AAG) în iunie 2017, Sphera Franchise Group (SFG) și Transilvania Broker de Asigurare (TBK) în noiembrie 2017, ciclul încheindu-se cu Purcari Wineries (WINE) ce a intrat în ringul bursier în februarie 2018.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Ulterior, chiar dacă segmentul obligațiunilor corporative s-a dinamizat și la cota pieței AeRO au mai ajuns companii precum iHunt Technologies (HUNT), Ascendia (ASC) sau Holde Agri Invest (HAI), percepția a rămas că piața este săracă în atragerea de nume noi.

De la „Made in Romania”, la tranzacționarea în ring

Cu Bittnet Systems ca veritabil program-pilot pentru un model de reușită, dar și cu demersuri de apropiere față de antreprenori ai comunității pieței de capital, cu legături legate prin programul BVB „Made in Romania”, anul 2021 cu frecvență ridicată a listărilor reprezintă o încununare a unor ani de muncă.

EXCLUSIV FOTO Agricultura de precizie vine la bursă. Companie care a angajat un matematician specializat în statistică, anterior la Michelin CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Agricultura de precizie vine la bursă. Companie care a angajat un matematician specializat în statistică, anterior la Michelin

Au fost acțiunile firmei MAMBricolaj (MAM) care au spart gheața încă din luna ianuarie și au intrat pe bursă la o capitalizare de 50 milioane lei, explozia de preț inițială fiind de 85% față de prețul plasamentului privat. Entuziasmul s-a păstrat pentru acest emitent până în luna aprilie când prețul s-a dublat față de cel de la intrarea în ring. Un trend descendent puternic început în toamnă a anulat, însă, integral acest câștig.

Explozia de preț a fost încă și mai mare în cazul firmei specializată în securitate cibernetică SafeTech Innovations (SAFE). Cu un plasament privat realizat la un nivel al indicatorului P/E conservator stabilit la 10, dar cu o percepție bună a investitorilor față de perspectivele de creștere, debutul a trădat o asimetrie. Acțiunile au intrat în ring la un preț de peste 5 ori mai mare decât cel al plasamentului privat, dar și de la acel punct și-au continuat creșterea parabolică, în iulie cotația fiind cu 300% peste nivelul de deschidere.

Entuziasm, multiplii mari și descoperirea „jocului simplu”

Același sentiment bun a făcut ca, în ziua mărțișorului, compania Agroland Business Systems (AG), deținătorul celui mai mare lanț de desfacere a produselor agricole, să ajungă la cota pieței AeRO ca o societate cu valoare de 200 milioane lei. Debutul favorabil, după un exercițiu chiar în anul precedent în piața obligatară, a încurajat proprietarul să vină pe piața de capital și cu o altă firmă din grup.

Agroland Agribusiness (AAB) a închis la jumătatea lunii aprilie în doar 1 minut un plasament privat în care suprasubscrierea a fost de 15 ori. În iunie, aceasta avea să ajungă în ringul bursier ca o firmă cu o valoare de 40 milioane lei, tranzacționată la un nivel de 32 ori profitul net din 2020.

CONFIRMARE O legendă a industriei din Cluj și-a vândut imobilele. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE O legendă a industriei din Cluj și-a vândut imobilele. "A murit, urmează blocuri." Terenul - lângă centrul de afaceri Liberty Technology Park, clădit pe locul fabricii de mobilă, a doua mare tranzacție din oraș

Combinația între accesul restrâns la plasamentele private (unde cererea era sugrumată și ratele de alocare neîndestulătoare) și optimismul la intrarea ring a creat asimetrie între cerere și ofertă, iar explozia de preț la debut apărea ca garantată. Jocul parcă devenise prea simplu.

Primul avertisment. Apartamente cu aspirații pentru „unicorni”

Star Residence Invest (REIT) a ajuns la cota pieței AeRO ca administrator al unor unități locative cu o valoare de piață de 20 milioane de lei, după o dublare a prețului chiar din primele 2 ore de tranzacționare. Reacția a fost amendată brutal, din zilele următoare: Acolo sunt apartamente. Ce perspective de creștere sunt?, se întrebau unii jucători în piață.

Jocuri, vinuri și șarpante

Până la sfârșitul primăverii au mai fost listări ale unor companii cu capitalizare mică. BRK Financial Group (BRK) a adus la cota pieței AeRO producătorul de jocuri pe calculator Firebyte Games (FRB), segmentul vinurilor produse ecologice a primit un exponent în Vifrana (BIOW), iar Raiko Transilvania (RKOT) a venit ca jucător pe piața sistemelor pluviale și de drenaj. Toate acțiunile respective au avut o traiectorie negativă în piață în a 2-a jumătate anului, chiar și Raiko, având acționar majoritar polonez, ce a raportat o dublare a profitului net la S1.

Curge laptele la BVB

Albalact (ALBZ), deținătorul mărcilor Fulga și Zuzu, a fost povestea cu lapte de pe bursă care a captat atenția investitorilor în anii 2007-2017, dar firma a fost delistată de noul majoritar, grupul francez Lactalis. Golul este umplut în anul 2021.

În secvență scurtă, Agroserv Măriuța (MILK), ce vinde produse sub brandul Lăptăria cu Caimac, și Bonas Import Export (BONA), cu relevanță în zona Cluj-Napoca, s-au listat pe piața AeRO. Ambii emitenți au promovat majorări de capital social.

La jumătatea anului, oferte și în piața reglementată

Succesul listărilor din prima jumătate a anului și faptul vizibil că investitorii de portofoliu sunt dispuși să facă plasamente la multiplii mari a încurajat antreprenorii să vină către bursă și este temelie pentru inițierea noilor demersuri de listare. Pe de altă parte, piața începe să cearnă tot mai mult, iar „jocul simplu” a fost abandonat încă din vară.

Primele semne de slăbiciune s-au văzut chiar la ofertele publice de la începutul verii. Transport Trade Services (TTS), lider în transportul fluvial, și One United Properties (ONE), unul din cei mai importanți developeri, au închis cu succes operațiuni de piață de 288 milioane lei și, respectiv, de 260 milioane lei. Totuși, acestea s-au închis în limitele inferioare ale coridorului de preț, fără ca investitorii instituționali să liciteze foarte mult. „Nu a fost bătaia peștelui!”, declara pentru Profit.ro încă de la închiderea ofertei TTS unul dintre aceștia.

Programată a se încheia marți, oferta ABN Systems a fost prelungită până pe 4 ianuarie. Compania care deține marca Tellur a adunat subscrieri pentru mai puțin de 15% din acțiunile puse în vânzare CITEȘTE ȘI Programată a se încheia marți, oferta ABN Systems a fost prelungită până pe 4 ianuarie. Compania care deține marca Tellur a adunat subscrieri pentru mai puțin de 15% din acțiunile puse în vânzare

A contat foarte mult că TTS este o companie matură, iar One United, prin natura business-ului, este mai ușor de evaluat și nu lasă loc unor creșteri explozive de la o etapă de dezvoltare la alta. Traiectoria din piața secundară a confirmat prudența investitorilor. Acțiunile Transport Trade Services au tins să se tranzacționeze în interiorul limtelor de variație ale ofertei, iar titlurile One United chiar au coborât „sub nivelul mării” la debut. Chiar dacă promovarea lor în a 2-a parte a anului a antrenat cumpărări și mișcări pozitive în piață, cele 2 simboluri au alertat piața că jocul nu poate fi până la capăt simplu.

A 2-a jumătate a anului a „înroșit” piața AeRO

Simtel Team (SMTL), listată la începutul lunii iulie, este ultima companie înainte de o secvență cu pusee de pesimism care a reușit să performeze față de prețul plasamentului privat. Debutul în ring a fost bun, evoluția imediat următoare ascendentă și chiar corecțiile din toamnă nu au făcut decât să aducă acțiunea „pe pământ”, fără a coborî, însă, cotația în teritoriu negativ.

Anul bursier 2021 – foarte bun prin prisma listărilor, „jucării” noi după ani de secetă. De la Made in Romania, la tranzacționarea în ring. Descoperirea „jocului simplu”

Air Claim (CLAIM) a adus șoc în portofoliu pentru investitori. Deși a beneficiat în primăvară de etapa entuziasmului de debut și a închis în condiții de suprasubscriere plasamentul privat, în piața secundară traiectoria a fost diferită. Au fost raportarea semestrială, ce includea o pierdere de aproximativ 393.000 de lei, la venituri operaționale de aproximativ 144.000 de lei, și aparenta anomalie la capitolul creanțelor. Prăbușirea de 20% a cotației din ziua respectivă nu a fost întâmplătoare. De atunci, titlurile companiei s-au aflat pe un trend descendent constant, practic fără măcar reveniri tehnice. Maniera de vânzare este specifică ieșirilor sistematice executate de profesioniști, în care nu este lăsat niciun rebound care să fie folosit spre vânzare de investitorii de retail.

Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana: Paradox – listări multe și tranzacții de zi cu zi tot mai puține CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana: Paradox – listări multe și tranzacții de zi cu zi tot mai puține

Până la sfârșitul verii s-au mai listat pe piața AeRO titlurile companiei Visual Fan (ALW) care vinde produse sub marca Allview, și cele ale furnizorului de soluții software Arctic Stream (AST). În același domeniu IT, titlurile Connections Consult (CC) au avut încă de la debutul din septembrie un recul față de prețul plasamentului privat care a alertat piața.

Traiectorie descendentă în ringul pieței AeRO au avut și acțiunile companiilor cu capitalizare mică listate la începutul toamnei, Adiss (ADISS) din Baia Mare și evaluatorul Appraisal & Valuations (APP).

Încheiere de an în forță

Sentimentul că piața este istovită după această secvență de exerciții primare a început să existe în piață. Brokeri au reclamat în discuții cu Profit.ro că investitorii au devenit mai selectivi, că demersurile primare pentru listare merg mai greu, iar antreprenorii se confruntă cu solicitarea unor multipli de evaluare mai coborâți.

Novavax obține aprobare pentru comercializarea vaccinului său anti-Covid în UE. Acțiunile cresc CITEȘTE ȘI Novavax obține aprobare pentru comercializarea vaccinului său anti-Covid în UE. Acțiunile cresc

Totuși piața a avut forța de a resorbi oferta publică inițială în valoare de 367 milioane lei a liderului pieței logistice Aquila (AQ), ale cărei acțiuni au avut și o traiectorie ușor ascendentă pe bursă.

Apetitul s-a văzut și în cazul companiei AROBS Transilvania (AROBS), din domeniul IT, care a atras cea mai mare finanțare din istoria pieței AeRO, de 74 milioane lei. La debut, cotația a explodat cu aproape o treime peste prețul plasamentului privat, iar parcursul ascendent din piață a dat firmei o capitalizare bursieră de aproximativ 900 milioane lei.

Tot din sectorul IT, titlurile Softbinator Tehnologies (CODE) au avut un debut pozitiv pe bursă, fiind cu o săptămână înainte de Ajunul Crăciunului ultima firmă listată la BVB. Înainte de acest moment, titlurile GoCab Software (CAB) au avut o intrare în ring la o valoare doar la jumătate față de cea din plasamentul privat.

Dacă anul 2021 a fost cel mai dinamic prin prisma exercițiilor de piață primară, etapa ar urma să nu fie singulară. Consensul este în piață că antreprenorii vor veni pentru finanțare către o piață de capital în care investitorii arată că au forța de absorbție. Listări sunt așteptate și pentru anul 2022. „Nu văd cine ar putea opri acest trend”, declara pentru Profit News Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

viewscnt
Afla mai multe despre
arobs transilvania
bvb
bursa
safetech innovations
tts
one united
aquila
vifrana
simtel