Bursa consemnează o sesiune de aprecieri, însă pe volume foarte mici

Bursa consemnează o sesiune de aprecieri, însă pe volume foarte mici

Sursa foto: Whyframeshot | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 nov 2022

Deși niciun simbol de la BVB nu s-a apropiat de reperul unor tranzacții în echivalent de 1 milion de lei, lichiditatea a fost ceva mai bine distribuită în adâcime.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înaintea deciziei de politică monetară a Rezervei Federale Americane, piețele de acțiuni internaționale au fost în așteptare, cu o ușoară presiune la vâzare din partea investitorilor care au dorit să marcheze profituri după raliul furibund de la sfârșitul lunii trecute.

Bursa de Valori București a consumat propriul ei eveniment corporativ, în listarea emisiunii de obligațiuni sustenabile a Raiffeisen Bank în valoare de 325,50 milioane lei (RBRO27B) plasată în urmă cu 3 săptămâni.

FOTO Elena Skvortsova, născută în Rusia, pleacă din board-ul OMV Petrom și cel al companiei-mamă austriece. Cine o înlocuiește CITEȘTE ȘI FOTO Elena Skvortsova, născută în Rusia, pleacă din board-ul OMV Petrom și cel al companiei-mamă austriece. Cine o înlocuiește

Dincolo de acest moment, sesiunea a fost mai degrabă anostă, în linia perioadei, cu fluctuații reduse la nivelul principalilor indici, închideri divergente ale celor mai tranzacționate acțiuni și lichiditate slabă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 21,17 milioane lei (4,31 milioane euro), ceea ce a lăsat loc titlurilor de stat cu scadența în decembrie 2023 (R2312A) să fie al 2-lea instrument financiar în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 3,48 milioane lei.

Cea mai mare activitate, în echivalent 4,38 milioane lei, s-a realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 1,51%, până la prețul de 17,50 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,38 miliarde lei (2,52 miliarde euro).

FOTO Producătorul bulgar de supermașini Sin Cars, fondat și condus de un fost pilot de curse, caută minimum 100 milioane euro pe bursa din Amsterdam pentru o fabrică în România CITEȘTE ȘI FOTO Producătorul bulgar de supermașini Sin Cars, fondat și condus de un fost pilot de curse, caută minimum 100 milioane euro pe bursa din Amsterdam pentru o fabrică în România

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut o dinamică apropiată, +1,25%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe transferuri de 1,79 milioane lei. Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,67%, până la prețul de 1,7900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,29 milioane lei.

Sunt mișcări care au dat culoare preponderent verde tabloului bursier de la BVB: +0,53% pentru indicele compozit BET-XT, +1,86% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 48.713,10 puncte și +0,38% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 10.875,83 puncte testează medi mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa consemnează o sesiune de aprecieri, însă pe volume foarte mici

Pe contrasens față de restul pieței s-a aflat indicele energetic BET-NG care a pierdut 0,33% fiind tras în jos de acțiunile producătorilor de gaze naturale, ambele cu tendință negativă: -0,55%, până la prețul de 0,4540 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), care au întrunit al 3-lea rulaj al zilei, de 2,59 milioane lei, și -1,17%, până la prețul de 38,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat tranzacții de 2,35 milioane lei.

Reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Digi Communications (DIGI), care au scăzut cu 1,64%, până la prețul de 29,90 lei/acțiune, unde sunt cu un sfert mai jos decât prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice primare din primăvara anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
digi