Bursa de la București nu a înviat

Bursa de la București nu a înviat
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 mar 2016

Oscilațiile sunt modeste, iar activitatea de tranzacționare la cote de avarie la BVB, investitorii menținându-se în expectativă până la revenirea la butoane a traderilor din piețele mari care încă serbează Paștele Catolic. Fără o tranzacție deal pe piața AeRO, astăzi rulajul ar fi fost mai mic de un milion de euro. "Volumele sunt un dezastru", spune Răzvan Raț de la BRK Financial Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Restrângerea activității de tranzacționare sau chiar oprirea unor burse în Occident în perioada Paștelui s-a răsfrânt negativ la Bursa de Valori București în ultimele ședințe, însă apogeul a fost atins astăzi când schimburile în piața de acțiuni au fost de numai 8,88 milioane lei (1,99 milioane euro).

Răzvan Raț, Senior Trader la BRK Financial Group, observă că acestea ar fi fost încă mai mici de un milion de euro, dacă pe segmentul deal al pieței AeRO nu s-ar fi efectuat o tranzacție specială în valoare de 4,70 milioane lei cu titlurile Napochim Imobiliare (NCHI). "Volumele sunt un dezastru", a declarat Raț pentru Profit.ro.

Rulajul slab s-a reflectat și în oscilațiile anemice la nivelul indicilor. Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,03%, în timp ce indicele BET, al titlurilor blue-chip, a închis la valoarea de 6.752,61 puncte, cu 0,04% mai jos decât în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii precedente. Traderul de la BRK menționează existența unei rezistențe de 6.900-7.000 de puncte pe acest indice.

El nu exclude ca, după etapa de consolidare și scăderi ușoare, să se reia mișcarea ascendentă începută luna trecută. "Sentimentul este pozitiv. Se apropie dividendele și în România dividendele sunt bune", a afirmat Raț, adăugând că există clienți care pregătesc bani din depozitele bancare pentru achiziții de acțiuni listate la BVB, având în vedere tocmai randamentele dividendelor.

Contextul extern poate fi unul favorabil în condițiile unei revizuiri în sens pozitiv a creșterii Produsului Intern Brut în SUA pe ultimul trimestru al anului trecut la 1,4%, de la 1,0%. În cazul Bursei de la New York, indicele reprezentativ Dow Jones Average Industrial are o rezistență foarte importantă în zona de 17.770, cu mai puțin de un procent sub nivelurile actuale.

În piața de la București, încă domină expectativa, ceea ce se vede din faptul că cel mai lichid emitent din ultimii ani, Fondul Proprietatea (FP) abia a adunat astăzi transferuri de aproape 225.000 lei, într-o sesiune în care au închis pe referința de vineri, de 0,776 lei/acțiune.

Când ridică SIF Moldova "capacul" de la Banca Transilvania?

De altfel, un singur emitent a depășit astăzi reperul milionului de lei tranzacționat, respectiv Banca Transilvania (TLV), ale cărei titluri s-au apreciat ușor, cu 0,38%, până la prețul de 2,675 lei/acțiune. Răzvan Raț spune că avansul cotației s-ar putea să fie menținut atât timp cât SIF Moldova (SIF2) mai are de vândut pentru ca participația sa de 8% din acțiunile instituției de credit să nu depășească, odată cu aprecierea cotației, un nivel de 40% din totalul portofoliul societății de investiții financiare.

Traderul a calculat că la actualele niveluri de prețuri, SIF Moldova ar fi trebuit să înstrăineze aproximativ 20-22 milioane acțiuni pentru a fi sub pragul menționat. Conform raportărilor recente ale tranzacțiilor privind persoanele inițiate, reiese că societatea ar fi vândut abia cu puțin peste un sfert din acest pachet. Ultima vânzare, de vineri, a fost pentru 1 milion de titluri cu simbolul TLV, prețul mediu fiind de 2,6714 lei/acțiune, conform raportării către BVB, ceea ce ridică valoarea schimbului la 2,67 milioane lei. "După ce SIF Moldova termină de vândut s-ar putea ca acțiunea Băncii Transilvania să meargă iarăși spre maxim", a mai spus Raț.

viewscnt
Afla mai multe despre
razvan rat
brk financial group
bvb
bursa
banca transilvania
fondul proprietatea