Bursa de la București nu se conectează la raliul din piețele externe

Bursa de la București nu se conectează la raliul din piețele externe
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 apr 2016

Astăzi, indicii principali de la BVB au pierdut peste 0,70% într-o zi favorabilă pentru piețele de acțiuni. Radu Ciofu, analist financiar la Admiral Markets, atrage atenția că nivelul de pesimism este mai ridicat în România decât în țările dezvoltate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Când prețul petrolului cădea la cumpăna dintre ani, la Bursa de Valori București - unde sectorul energetic este foarte bine reprezentat – consemnam scăderi abrupte. Astăzi, cotațiile internaționale ale țițeiului au atins un maxim al ultimilor 5 luni, ceea ce însă nu a împiedicat indicele energetic de la BVB să coboare cu peste 2%.

Este un blestem? Radu Ciofu, mult timp broker și analist financiar pe piața de capital românească, spune că este vorba despre climatul investițional, la noi piața fiind ceva mai pesimistă decât bursele mature. "Nu mi se pare că ține tonul cu ce e afară", a declarat pentru Profit.ro Ciofu, în prezent analist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex Admiral Markets.

Are două explicații. În primul rând, investitorii instituționali sunt vânzători neți în ultimele săptămâni, ceea ce arată o încredere scăzută a acestora în revenirea de ultima lună și jumătate. De aceea au participat mai puțin la acest rally și nu au luat expuneri pe piețele emergente, unde lichiditatea este mai mică.

În al doilea rând, România este cea care acumulează riscuri macroeconomice, care se vor vedea în mai mare măsură abia după alegeri, cel mai probabil inclusiv printr-o depreciere a leului în raport cu principalele valute.

Romgaz trage piața în jos. De ce

Acesta este contextul în care indicii principali de la BVB s-au depreciat astăzi. Astfel, indicele BET, al titlurilor blue-chip, a suferit un declin de 0,77%, până la nivelul de 6.529,25 puncte, cel mai coborât nivel din ultimele aproape 2 luni. Indicele compozit Bet Plus a pierdut, de asemenea, 0,74%.

Repetare a unui scenariu dintr-o ședință bursieră a săptămânii trecute, titlurile Romgaz (SNG) au tras în jos întreaga piață în condițiile în care s-au depreciat cu 4,64%, până la prețul de 23,65 lei/acțiune. Deja la acest nivel, titlurile producătorului de gaze sunt cu 1,46% mai jos decât prețul de 24,00 lei/acțiune la care a fost înstrăinat pachetul de 5,85% din Romgaz de către Fondul Proprietatea (FP).

Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri

Scăderea de azi a survenit în contextul în care, ieri, compania a raportat rezilierea unui contract în valoare de 281,37 milioane lei cu grupul E.ON Energie România. Anularea a fost realizată pe 22 aprilie și a fost anunțată ieri cu 2 ore și câteva minute înaintea închiderii sesiunii de tranzacționare de la BVB. Un broker din piață a declarat pentru Profit.ro că este contrariat nu numai de faptul că s-a aflat cu 4 zile mai târziu, dar și de faptul că societatea are asemenea contracte care pot fi reziliate unilateral, fără penalizări.

Decizia E.ON privind cantitatea de gaze cumpărate de la Romgaz vine în contextul în care Reuters transmite un acord între compania energetică și gigantul rus Gazprom pentru a tăia prețul de achiziție al gazelor naturale.

Schimburile pe Romgaz s-au cifrat la 20,06 milioane lei în piața reglementată. Dacă la acestea adăugăm și tranzacțiile speciale din piața deal în valoare de 1,8 milioane lei, vedem că rulajul pe acest emitent a acaparat peste două treimi din activitatea de tranzacționare, marginal sub 34 milioane lei (7,61 milioane euro).

Cât suflu mai are raliul din piețele financiare internaționale?

Din cele mai tranzacționate 10 titluri de la BVB, singurul emitent care a închis "pe verde" este Banca Transilvania (TLV) ale cărei acțiuni au închis la prețul de 2,70 lei/acțiune, pe al doilea rulaj al zilei de 3,87 milioane lei.

Bursa de la București a fost astăzi în declin în contextul în care și revenirea din piețele externe și-a erodat din impetuozitate. "S-a mai domolit", spune Ciofu. Caracterizează raliul ca fiind unul "destul de speculativ" și unul antrenat de acțiuni concertate ale băncilor centrale din lume, în principal Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei care "au aruncat cu bani" mizând pe stimularea economiilor.

Banca Transilvania, singura acțiune "pe verde" dintre cele mai tranzacționate titluri

La BVB nu aruncă nimeni cu bani. Emitentul de pe locul 3 în topul tranzacțiilor, Fondul Proprietatea (FP), abia a însumat transferuri de 2,90 milioane lei într-o zi în care titlurile s-au depreciat cu 0,79%, până pe palierul de 0,75 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI, în componența căruia se află, a pierdut 0,38%, închizând la valoarea de 26.860,34 puncte.

Titlurile Transelectrica (TEL) au reunit transferuri de 1,50 milioane lei într-o zi în care cotația a coborât cu 0,51%, până la prețul de 29,40 lei/acțiune. Titlurile OMV Petrom (SNP) au avut o zi slabă în piața reglementată, însă pe segmentul deal s-a realizat o tranzacție specială în valoare de 1,42 milioane lei.

Cea mai importantă companie petrolieră românească a pierdut 0,85% la nivelul capitalizării bursiere în condițiile în care, astăzi, prețul țițeiului a atins un maxim al ultimelor 5 luni.

Radu Ciofu pune osiclațiile mari din piața petrolului pe seama speculațiilor. El semnalează un raport al băncii americane de investiții Goldman Sachs potrivit căruia în piața chineză sunt intrări masive de capitaluri pe zona tranzacțiilor cu mărfuri. Spre exemplu, volumul dintr-o singură zi pe piața de derivate diun China depășește întreaga contravaloare a exportului de fier materie finită.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu ciofu
bvb
bursa
banci centrale
romgaz
e.on
gazprom
banca transilvania
petrol