Bursa frânează la final de săptămână

Bursa frânează la final de săptămână

Sursa foto: Mishoo / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 iun 2018

Indicii principali s-au repliat în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii, după cum și lichiditatea s-a îngustat drastic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După exacerbarea vânzărilor la sfârșitul lunii trecute, pe fondul informațiilor contraductorii cu privire la o posibilă reducere a schemei fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii și ricoșeul din minime de la începutul acestei săptămâni, piața a alunecat astăzi într-o notă de anemie, cu cotații în derivă și lichiditate în scădere puternică. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 26,78 milioane lei (5,75 milioane euro).

Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,52 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au ajustat ex-dividend cu 6,25%, până la prețul de 0,9000 lei/acțiune. Aceasta a tras în jos atât indicele financiar BET-FI, cu un declin de 1,15%, până la nivelul de 36.588,82 puncte, cât și indicii BET Plus, cu o depreciere de 0,41% și un recul de 0,38%, până la nivelul de 8.253,12 puncte. Raliul s-a oprit într-o zonă de reezistență unde se află atât media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul și retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls descendent, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa frânează la final de săptămână

Frânarea de  la BVB a fost parțial indusă și dinspre piețele europene, cu închideri preponderent negative: -0,36% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,30% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,03% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,35% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,91% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,77% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,09% pentru indicele PX de la Praga.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Parlamentul a adoptat înființarea Fondului Suveran, cu 33 companii de stat. Fondul nu va avea garanții guvernamentale și va putea vinde pachete majoritare. Noua LISTĂ de companii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Parlamentul a adoptat înființarea Fondului Suveran, cu 33 companii de stat. Fondul nu va avea garanții guvernamentale și va putea vinde pachete majoritare. Noua LISTĂ de companii

Al 2-lea rulaj al zilei, de 5,85 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care s-au apreciat cu 1,86%, până la prețul de 13,14 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a urcat cu 0,63%, până la prețul de 2,4050 lei/acțiune pe tranzacții de 3,74 milioane lei. Cele 2 titluri care și dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România au fost protagonistele bursei pe valul de vânzări din săptămânile precedente, dar au predat ștafeta în topul lichidității către alte acțiuni în ultimele sesiuni.

Pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,57%, cel mai lichid emitent a fost astăzi Electrica (EL), ale cărui titluri s-au apreciat cu 2,42%, până la prețul de 10,16 lei/acțiune, la un nivel cu 2,83% peste minimul de 9,88 lei/acțiune a săptămânii trecute, însă în termeni reali este un câștig mult mai mare pentru că între timp a trecut data pentru încasarea divindendului brut de 0,7237 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd; electrica
fondul proprietatea
bvb
bursa