SIF Transilvania: DIICOT a început urmărirea penală împotriva "grupării Frățilă", cu suspiciuni de manipulare a Bursei prin tranzacții simulate cu acțiuni

SIF Transilvania: DIICOT a început urmărirea penală împotriva "grupării Frățilă", cu suspiciuni de manipulare a Bursei prin tranzacții simulate cu acțiuni
scris 4 iun 2018

SIF Transilvania a anunțat că DIICOT i-a transmis că a dispus începerea urmăririi penale împotriva fostului arbitru de fotbal Constantin Frățilă, membru în Consiliul de Supraveghere al societății, și a altor persoane fizice și juridice cu care acesta ar fi acționat concertat, suspiciunile fiind de manipulare a Bursei prin tranzacții simulate cu acțiuni SIF 3.

"SIF Transilvania informează că, în comunicarea din data de 29.05.2018 a DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța, emisă în dosarul penal nr. 582D/P/2016, se arată că în acest dosar s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de Frățilă Constantin [membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania], SC Administration Stock Financial SRL (la data faptelor Amycris Trans SRL), Cociu Neculai, Cociu (fostă Frățilă) Maria Alexandra, Cociu Daniel, Alexe Gabriela, SC Consulting & Construction SA, Mârleneanu Marilena, Purnavel Adriana, Bobelea Ramona și Simion Dragoș, precizându-se că persoanele mai sus menționate au dobândit calitatea de suspecți", se arată într-o informare remisă de SIF Transilvania Bursei de Valori București, semnată de președintele directorul general Mihai Fercală și de adjunctul Iulian Stan.

Potrivit sursei citate, dosarul respectiv s-a format ca urmare a unei sesizări a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din iulie 2016 privind infracțiunea de manipulare a pieței de capital prin efectuarea de tranzacții simulate cu acțiuni emise de SIF Transilvania, faptă ce intră sub incidența art. 244 alin. (5) lit. a) pct. 1 din Legea nr. 297/2004, infracțiune preluată în art. 114 din Legea nr. 24/2017).

SUA impun Uniunii Europene, Canadei și Mexicului taxe pentru importurile de oțel și aluminiu de la 1 iunie; Juncker și Merkel anunță contramăsuri, Franța acuză administrația Trump că tratează piața ca un film western Hollywood CITEȘTE ȘI SUA impun Uniunii Europene, Canadei și Mexicului taxe pentru importurile de oțel și aluminiu de la 1 iunie; Juncker și Merkel anunță contramăsuri, Franța acuză administrația Trump că tratează piața ca un film western Hollywood

SIF Transilvania mai transmite că ASF a respins o plângere administrativă prealabilă formulată de societate împotriva unei decizii din aprilie a Autorității, referitoare la modul de stabilire a acțiunii concertate față de SIF Transilvania.

Atunci, ASF constatase că grupul de acționari SIF 3 condus de Constantin Frățilă despre care se considera că acționează concertat ajunsese la o deținere cumulată de sub 5% din capitalul social al societății și nu i se mai aplica prevederea legii pieței de capital potrivit căreia drepturile de vot sunt suspendate pentru acțiunile care depășesc pragul de 5%. SIF Transilvania formulase plângere administrativă prealabilă deoarece avea "suspiciuni rezonabile că nu toți acționarii care acționează în mod concertat cu grupul Frățilă au fost analizați/evaluați de ASF".   

"Împotriva deciziei ASF se va formula și depune o acțiune în contencios administrativ", menționează acum SIF Transilvania. 

Profit.ro a relatat pe larg desfășurarea AGA SIF Transilvania de la începutul lunii trecute, unde Mihai Fercală și Constantin Frățilă, aflați în conflict de mult timp, s-au acuzat reciproc că sunt infractori și că subminează valoarea acțiunii SIF 3. Atunci, acționarii au respins atât propunerea de revocare din Consiliul de Supraveghere a lui Constantin Frățilă, cât și cea de declanșare a unei acțiuni de atragere a răspunderii directorului general Mihai Fercală.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
sif 3
constantin fratila
mihai fercala
grupul fratila
gruparea fratila
manipularea pietei de capital
manipularea bursei
diicot