Bursa – în inerție. Ajustare abruptă pentru acțiunile Safetech

Bursa – în inerție. Ajustare abruptă pentru acțiunile Safetech

Sursa foto:Zoom-zoom / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 feb 2021

O sesiune pe de o parte asemănătoare și pe de altă parte în oglindă față de ziua precedentă a adus un declin de peste 14% al acțiunilor SafeTech Innovations, în contrast cu staționarea indicelui principal. Ședința precedentă adusese o creștere a titlurilor companiei de securitate cibernetică într-un peisaj, de asemenea, anost al pieței în ansamblu, cu deviații minore față de nivelurile de referință.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa americană a reușit să se consolideze la valori ridicate după recuperarea masivă din primele 2 sesiuni ale săptămânii. Piața românească de capital nu a profitat de acest climat favorabil activelor de risc la nivel internațional. Simptomatic, titlurile Băncii Transilvania (TLV), conectate fluxurilor de bani ale investitorilor instituționali nerezidenți, au staționat la prețul de 2,3050 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 8,30 milioane lei.

Inerția la nivelul acțiunii-fanion de la BVB a fost și la nivelul indicilor: +0,01% pentru indicele compozit BET Plus, -0,00% pentru indicele energetic BET-NG și -0,00% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 10.390,68 puncte. Tabloul tehnic rămâne, în schimb favorabil, cu indicele celor mai lichide românești aflat pe o tendință de atacare a maximelor din anul 2007, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa – în inerție. Ajustare abruptă pentru acțiunile Safetech

Au fost, însă, acțiuni care au consemnat oscilații puternice, departe de aparenta încremenire a pieței. Titlurile Conpet Ploiești (COTE) au crescut cu 2,51%, până la prețul de 98,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,31 milioane lei, și titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au avut un salt de 3,95%, până la prețul de 0,4740 lei/acțiune, pe transferuri de 1,59 milioane lei.

Acțiunile Rompetrol Well Services cad la bursă după ce AGA a respins propunerea pentru un dividend mamut al finlandezilor de la KJK CITEȘTE ȘI Acțiunile Rompetrol Well Services cad la bursă după ce AGA a respins propunerea pentru un dividend mamut al finlandezilor de la KJK

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile SafeTech Innovations (SAFE) au suferit o corecție abruptă de 14,36%, până la prețul de 31,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,89 milioane lei. Este o amendare drastică după o evoluție parabolică ce adusese cotația la un nivel care făcea ca societatea listată vineri să se tranzacționeze la un indicator P/E de 75.

Ziua a fost negativă și pentru SIF-uri, ceea ce a determinat un declin de 0,69%, până la nivelul de 45.254,73 puncte, a indicelui BET-FI. Cu toate acestea, cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 0,33% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 1,5300 lei/acțiune, în apropiere de maximele din piața reglementată, pe o activitate de 7,53 milioane lei.

Rulajul în ansamblu al pieței de acțiuni a fost de 41,07 milioane lei (8,43 milioane euro), cu puțin sub media ultimilor ani care a adus promovarea bursei românești la statutul de piață emergentă. Pe locul 3 în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 3,76 milioane lei, s-au aflat titlurile Nuclearelectrica (SNN) ce au crescut cu 0,46%, până la prețul de 21,85 lei/acțiune.

La același capitol energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,4000 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,13 milioane lei, titlurile Electrica (EL) s-au corectat cu 0,38%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune, pe transferuri de 2,09 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,79%, până la prețul de 31,20 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,13 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica