Bursa – în staționare la final de săptămână

Bursa – în staționare la final de săptămână

Sursa foto: Flowersofsunny / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 dec 2020

După avansul consistent de la începutul acestei luni care a anulat integral scăderile precipitate de criza noului coronavirus, indicii principali de la BVB au avut o nouă sesiune de repaos. Investitorii sunt temători în a urmări cotațiile în escaladare, iar aceasta se răsfrânge negativ asupra volumelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa românească încheie o săptămână marcată de o lichiditate sub media de tranzacționare a anului trecut, tendința fiind confirmată și în ultima sesiune a intervalului. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 38,87 milioane lei (7,98 milioane euro), acesta fiind asigurat în proporție de peste o treime de transferurile însumând 13,92 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au crescut cu 0,66%, până la prețul de 2,2900 lei/acțiune.

Din nou, relativul deficit pe segmentul equity a fost compensat de activitatea pe segmentul obligatar care vineri s-a ridicat la 9,34 milioane lei. Acesta a fost acaparat de schimburile în valoare de 5,10 milioane lei pe emisiunea de titluri de stat denominate în euro și scadente în anul 2025 (R2512AE) și de tranzacțiile de 3,88 milioane lei cu obligațiunile guvernamentale cu maturitate în 2023 (R2312A).

Nuclearelectrica a vândut energie de peste 242 milioane lei companiei energetice de stat a Sloveniei CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica a vândut energie de peste 242 milioane lei companiei energetice de stat a Sloveniei

A 2-a cea mai tranzacționată acțiune, cu volume în echivalent 4,22 milioane lei, a fost cea a Transgaz Mediaș (TGN) care a scăzut cu 1,38%, până la prețul de 285,00 lei pe unitate. De altfel, în top 10 lichiditate, 4 simboluri au închis „pe verde”, 4 titluri au consemnat deprecieri și 2 simboluri au rămas pe nivelurile de cotare ale ședinței precedente.

Din anihilarea forțelor de sens contrar, a rezultat o aparentă inerție a pieței: +0,12% pentru indicele compozit BET Plus, +0,01% pentru indicele energetic BET-NG și +0,06% pentru indicele reprezentativ BET care s-a stabilizat la nivelul de 9.660,04 puncte. Deși aparența a fost de oboseală, cu câștiguri subunitare de la o zi la alta și rulaje slabe, graficul indicelui celor mai vizibile acțiuni românești arată ujn impuls ascendent robust pe termen scurt, susținut de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) în urcare.

Bursa – în staționare la final de săptămână

Supraperformând recent, indicele financiar BET-FI s-a corectat cu 1,16%, până la nivelul de 52.537,21 puncte. Totuși, cele mai lichide acțiuni din structura sa au avut mai multă robustețe. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,36%, până la prețul de 1,3850 lei/acțiune, pe transferuri de 1,91 milioane lei, emitentul afându-se încă sub impactul ofertei publice de răscumpărare derulată pentru un număr de 165,00 milioane de acțiuni, reprezentând 2,28% din capitalul social. La același capitol, titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au retras cu 0,28%, până la prețul de 1,8050 lei/acțiune. Societatea cu sediul la Craiova afișează cel mai mare profit net la 11 luni dintre fondurile închise de investiții listate la BVB, respectiv un câștig de 57,97 milioane lei.

VIDEO Interviu Profit LIVE TV. Yoni Assia, fondator eToro: Vrem să aducem primele acțiuni românești la tranzacționare pe platformă în 2021. Investitorii români s-au triplat anul acesta, în pandemie. Le plac firmele tech. Cash-ul nu mai e rege CITEȘTE ȘI VIDEO Interviu Profit LIVE TV. Yoni Assia, fondator eToro: Vrem să aducem primele acțiuni românești la tranzacționare pe platformă în 2021. Investitorii români s-au triplat anul acesta, în pandemie. Le plac firmele tech. Cash-ul nu mai e rege

Pe a 3-a activitate a zilei, de 2,40 milioane lei, titlurile Transelectrica (TEL) au avansat cu 0,40% până la maximul la închidere al ultimilor 2 ani, de 25,40 lei/acțiune. Tot pe cele mai ridicate valori de la listarea sa în urmă cu 4 ani au ajuns titlurile MedLife (M) după un nou salt de 5,45%. Cotația a închis pe nivelul de 54,20 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,30 milioane lei. Furnizorul de servicii medicale care a anunțat cu o zi înainte achiziția a 75% din acțiunile companiei Pharmachem se află pe o accelerare a trendului ascendent de la jumătatea lunii trecute de când a comunicat pieței că a pus la dispoziția autorităților spitalul său de la Arad pentru a deveni suport COVID.

Pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au pierdut 0,41%, până la prețul de 0,3635 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,23 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au staționat la prețul de 17,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,22 milioane lei, iar pe transferuri depășind cu puțin reperul de 1 milion de lei, titlurile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 0,71%, până la prețul de 28,45 lei/acțiune și titlurile Electrica (EL) au coborât cu 0,40%, până la prețul de 12,30 lei/acțiune.

Tot pe o tendință descendentă, -1,50%, s-au aflat și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au închis la prețul de 14,40 lei/acțiune, pe o activitate de 1,49 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
medlife