Bursa începe săptămâna cu o sesiune pozitivă. Închideri divergente, însă, pentru cele mai tranzacționate acțiuni și volume în suferință

Bursa începe săptămâna cu o sesiune pozitivă. Închideri divergente, însă, pentru cele mai tranzacționate acțiuni și volume în suferință

Sursa foto: Sureeporn Teerasatean / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 mar 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat câte o cincime de procent, într-o ședință în care, pe contrasens, acțiunile bancare au avut închideri „pe roșu”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Convocatoarele cu propunerile de repartizări de dividende vin în cascadă de la companiile listate la Bursa de Valori București, însă din zona guvernamentală nu sosesc noi vești cu privire la condițiile (noi) ale aplicării așa-numitei „taxe pe lăcomie”.

Acesta este contextul în care investitorii ezită să ia poziții decisive în piață. Este o realitate care se răsfrânge în primul rând la nivelul lichidității. Rulajul pieței de acțiuni de numai 17,61 milioane lei (3,70 milioane euro) este unul dintre cele mai mici din acest an, aproape la o treime față de media din 2018.

Dragnea cere Guvernului: Discutați cu Fondul Proprietatea și răscumpărați acțiuni! CITEȘTE ȘI Dragnea cere Guvernului: Discutați cu Fondul Proprietatea și răscumpărați acțiuni!

Fără ordinele care să miște piața, nici cotațiile nu s-au desprins foarte mult de nivelurile de referință. O încercare de a forța maxime mai ridicate încercată în prima parte a sesiunii s-a stins tocmai urmare a susținerii la cumpărare. La închidere, indicele compozit BET Plus avea un avans de 0,19%, iar indicele reprezentativ BET se apreciase cu 0,22%, până la nivelul de 7.879,32 de puncte.

Sub aspect vedere tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni de la BVB are cale libere să atace următoarele rezistențe importante, respectiv media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) și retragerea Fibonacci de 61,8% a impulsului descendent de la finalul anului trecut, cu perspectiva de a anula întregul picaj adus de ordonanța cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ promovată de Guvern. De notat, este că această posibilitate s-a născut încă de la începutul acestei luni, dar investitorii au refuzat să îi dea curs.

Bursa începe săptămâna cu o sesiune pozitivă. Închideri divergente, însă, pentru cele mai tranzacționate acțiuni și volume în suferință

Nici piețe externe nu ajută neapărat. Astăzi, indicii principali din Europa și din regiune au avut închideri divergente, iar oscilațiile au fost, de cele mai multe ori, mici față de nivelurile de referință: +0,05% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,98% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,14% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,25% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,02% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,81% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,60% pentru indicele PX de la Praga.

Ajutor mai degrabă a venit din piața petrolului. Astăzi, la Londra, cotația țițeiului de tip Brent a avut un puseu de creștere pentru a se apropia din nou de zona de 68,00 dolari/baril, un maxim al ultimelor 4 luni. La București, titlurile celei mai importante companii petroliere româneșt, OMV Petrom (SNP), au crescut cu 1,12%, până la prețul de 0,3600 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții din piață, de 4,83 milioane lei. Titlurile sunt impulsionate de dividendul brut de 0,0270 lei/acțiune, propus pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 19 aprilie care la cotația de astăzi poartă un randament net de 7,13%.

Aprecierea acțiunilor OMV Petrom s-a răsfrânt favorabil și asupra indicelui sectorului energetic NET-NG, care a supraperformat pieței, cu un avans de 0,52%. Tot din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 1,16%, până la prețul de 30,50 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 800.000 de lei.

GRAFICE SIF Oltenia a ajuns la dețineri de peste 140 milioane euro la Banca Transilvania și BRD, echivalentul valorii pentru care a înstrăinat pachetul BCR. Societatea a cheltuit aproape toți banii încasați de la Erste CITEȘTE ȘI GRAFICE SIF Oltenia a ajuns la dețineri de peste 140 milioane euro la Banca Transilvania și BRD, echivalentul valorii pentru care a înstrăinat pachetul BCR. Societatea a cheltuit aproape toți banii încasați de la Erste

Prin contrast, ziua a fost negativă epntru acțiunile bancare. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au alunecat cu 0,16% sub referință, până la prețul de 12,66 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,80 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,24%, până la prețul de 2,0600 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,29 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,11%, până la prețul de 0,8820 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,00 milioane lei. Emitentul a comunicat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat de la BVB un număr de 3,92 milioane de acțiuni proprii, pentru care a plătit 3,48 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari. Nici acțiunile SIF nu au avut o sesiune deosebită, astfel încât indicele financiar BET-FI a urcat cu doar 0,07% peste referință, până la nivelul de 35.764,84 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz