Bursa încheie o săptămână în care a dat uitării povestea pieței emergente

Bursa încheie o săptămână în care a dat uitării povestea pieței emergente
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 oct 2019

Scăderea din primele 3 ședințe ale săptămânii a fost urmată de una de oscilații neconcludente. Nimic din maniera de tranzacționare nu a trădat optimismul anunțat vinerea trecută de promovarea pieței de capital românești de către agenția FTSE Russell.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O zi de creștere pe volume sporite. Așa s-a încheiat ultima săptămână de tranzacționare din septembrie la Bursa de Valori București, în vibrația pozitivă a accederii la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell, însă mai nimic din respectivul sentiment și din dinamica de la tranzacționare nu s-a păstrat în ultimele 5 ședințe de la BVB.

În cea mai recentă, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,12%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,13%, până la nivelul de 9.441,52 de puncte. Sub aspect tehnic, cotația este într-o etapă de indecizie, prinsă între mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).

Bursa încheie o săptămână în care a dat uitării povestea pieței emergente

Slăbiciunea s-a văzut și la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 25,94 milioane lei (5,46 milioane euro), cu 42,70% sub valoarea medie zilnică de tranzacționare de 45,27 milioane lei (9,72 milioane euro), care a adus promovarea la categoria „Secondary Emerging” de către FTSE Russell.

Cele mai lichide acțiuni, cu schimburi însumând 8,64 milioane lei, au fost cele ale Romgaz Mediaș (SNG), printre cele 3 titluri care vor intra din septembrie 2020 în structura indicelui FTSE All Cap, și care au crescut cu 0,14%, până la prețul de 36,80 lei/acțiune. Acestea au fost urmate de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,85%, până la prețul de 1,1600 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,32 milioane lei, în oglindă cu aprecierile pe segmentul SIF care au tractat indicele financiar BET-FI, care a închis cu 0,08% peste referințăă, la nivelul de 41.787,39 de puncte. O dinamică peste media pieței, +0,33%, a avut-o indicele energetic BET-NG.

Lorimer Ventures, vehicul de investiții al fodurilor Horizon Capital, cu expuneri în Ucraina, iese din acționariatul Purcari Wineries CITEȘTE ȘI Lorimer Ventures, vehicul de investiții al fodurilor Horizon Capital, cu expuneri în Ucraina, iese din acționariatul Purcari Wineries

Dupa ședințele cu vânzări șoc de la jumătatea săptămânii pe piețele financiare internaționale, ziua de astăzi a fost una bună, cu o mișcare de recuperare pronunțată a acțiunilor americane după publicarea datelor lunare din piața muncii. În Europa, tendința a fost deopotrivă de apreciere: +0,86% indicele Euro Stoxx 50, +1,10% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,91% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,73% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +1,04% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,71% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,09% pentru indicele PX de la Praga.

Prin contagiune, acțiunile de la BVB cele mai conectate de piețele externe în măsura în care, făcând parte din indicele MSCI pentru România, de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața locală, cele ale băncilor, au avut închideri „pe verde”: +0,21%, până la prețul de 2,3950 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,00 milioane lei pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV) și +0,57%, până la prețul de 14,18 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,25 milioane lei, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz