Surpriză: Statul intră ca jucător pe Bursă. Ținta: companiile energetice

Surpriză: Statul intră ca jucător pe Bursă. Ținta: companiile energetice
scris 26 sep 2019

Statul român vrea să se implice ca jucător la Bursa de Valori București (BVB), prin achiziții și vânzări de acțiuni de companii energetice listate, peste jumătate dintre acestea fiind în prezent controlate majoritar de către administrația publică, fie prin Ministerul Energiei, fie prin cel al Economiei.

100% grad de ocupare în Parcul de Retail MULTICOM Zalău CITEȘTE ȘI 100% grad de ocupare în Parcul de Retail MULTICOM Zalău

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Entitatea prin intermediul căreia statul intenționează să "joace" pe Bursă este Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), desprinsă în 2014 din Electrica SA și controlată integral de Ministerul Energiei.

Date analizate de Profit.ro relevă că SAPE a primit aprobare oficială pentru "vânzarea-cumpărarea de participații la societăți pe acțiuni din sectorul energetic, listate la Bursa de Valori București, în limita plafonului de 20 milioane euro". SAPE urmează să contracteze servicii de brokeraj pentru tranzacțiile sale la BVB doar după ce acționarul unic va aproba fiecare tranzacție în parte.

Procurorii germani i-au pus sub acuzare pe șefii Volkswagen în scandalul emisiilor CITEȘTE ȘI Procurorii germani i-au pus sub acuzare pe șefii Volkswagen în scandalul emisiilor

La Bursa românească sunt listate un număr de 10 companii energetice, grupate în indicele BET-NG. Șase dintre acestea sunt controlate majoritar de stat (Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Conpet și Oil Terminal), la alte 3 statul deținând mai puțin de jumătate din acțiuni (OMV Petrom, Electrica SA și Rompetrol Rafinare).

În portofoliul de dețineri al SAPE nu se află în prezent companii listate la Bursă. Cele mai importante sunt cele la distribuitorii și furnizorii de energie controlați de grupul italian Enel în România. Luna aceasta, grupul a demarat procesul de vânzare a operațiunilor din România și se așteaptă ca activele să fie evaluate la circa un miliard de euro.

Potențialii cumpărători, în special fonduri de investiții, iau în calcul inclusiv preluarea de pachete minoritare la companiile locale prin care Enel operează în România. Pe lângă SAPE, acționar minoritar la acestea este și Fondul Proprietatea, care are ca politică asumată vânzarea deținerilor sale, pentru distribuirea de cash către acționarii proprii.

Ungaria a înmânat grupului BMW terenul pe care va fi construită uzina de un miliard de euro CITEȘTE ȘI Ungaria a înmânat grupului BMW terenul pe care va fi construită uzina de un miliard de euro

Tot recent, Ministerul Energiei a decis să dubleze capitalul social al SAPE, prin majorarea acestuia de la 431,23 la 868,52 milioane lei, prin încorporarea în capital a sumei de 437,28 milioane lei (peste 92 milioane euro) provenită din contul "Alte rezerve" și reprezentând o parte din profiturile anilor anteriori.

Asta după ce, din același cont, SAPE a distribuit anul acesta către minister, sub formă de dividende suplimentare, suma de 235,38 milioane lei (circa 50 milioane euro).

Banii provin din singurul arbitraj câștigat de SAPE la Paris cu Enel, cel din 2017, în urma căruia italienii au plătit companiei de stat peste 400 milioane euro.

De asemenea, obiectul secundar de activitate al SAPE a fost completat cu codul CAEN "Fonduri mutuale și alte entități financiare similare".  

viewscnt
Afla mai multe despre
societatea de administrare a participatiilor in energie
sape
sape ministerul energiei
sape arbitraj enel
statul cumpara actiuni listate
statul jucator la bursa
companii energetice listate la bvb