Bursa încheie o săptămână în care indicele BET a câștigat 2%. Tranzacție specială pe acțiunile Hidroelectrica

Bursa încheie o săptămână în care indicele BET a câștigat 2%. Tranzacție specială pe acțiunile Hidroelectrica

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 sep 2023

Indicele celor mai lichide acțiuni de la BVB se află pe un impuls pe termen scurt foarte puternic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pe piața locală s-au consumat aproape în integralitate raportările financiare semestriale ale companiilor listate și – dacă în mod tradițional această etapă se suprapunea cu o secvență de sesiuni cu evoluții neconcludente – de data aceasta bursa a găsit direcție încă înainte ca investitorii să aștepte evaluările analiștilor.

GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor CITEȘTE ȘI GRAFIC Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează scădere drastică a afacerilor și profitului. Datoriile urcă puternic. Directorul reclamă prăbușirea pieței în contextul creșterii dobânzilor

Indicele BET se află pe o tendință destul de pronunțată pe termen scurt în care în ultima sesiune a săptămânii a mai adăugat 0,22%, pentru o închidere la nivelul de 13.285,48 de puncte și, sub aspect tehnic, apare ca înscris pentru atacarea maximelor istorice înregistrate în ianuarie 2022. Câștigul săptămânal este de 1,99%.

Bursa încheie o săptămână în care indicele BET a câștigat 2%. Tranzacție specială pe acțiunile Hidroelectrica

Piața a reușit să surmonteze chiar și deprecierea de 0,41%, până la prețul de 1,9380 lei/acțiune, ale titlurilor Fondul Proprietatea (FP) ce au adunat cele mai mari tranzacții ale zilei, de 17,90 milioane lei. Milcările pe acest emitent sunt influențate de distribuția dividendului special din banii încasați ca urmare a vânzării Hidroelectrica și a ajustării în cadrul indicelui BET urmare a scăderii subscevente a capitalizării.

AAGES Târgu Mureș își reduce veniturile cu 10% CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș își reduce veniturile cu 10%

În oglindă, titlurile Hidroelectrica (H2O) ar urma să crească ca procentaj în structura indicelui celor mai lichide acțiuni românești, unde au fost incluse cu un nivel de 14,41%. Acestea au făcut și obiectul singurului transfer special din piața deal, cu o valoare de 5,64 milioane lei, în timp ce în piața reglementată s-au corectat cu 0,27%, până la prețul de 112,70 lei/acțiune, pe o activitate de 2,67 milioane lei.

Într-o ședință cu un rulaj de 52,93 milioane lei (10,70 milioane euro) a pieței de acțiuni, indicii sectoriali au avut, de asemenea, aprecieri, respectiv +0,21% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.226,19 puncte și +0,28% pentru indicele energetic BET-NG.

CONFIRMARE Biofarm vinde imobilul deținut în centrul Capitalei, lângă spitalul Grigore Alexandrescu, pentru 5 milioane de euro, cât 5% din activele totale CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Biofarm vinde imobilul deținut în centrul Capitalei, lângă spitalul Grigore Alexandrescu, pentru 5 milioane de euro, cât 5% din activele totale

Din structura respectivului indici, simbolurile care au atras atenția investitorilor au avut evoluții divertgente: +1,79%, până la prețul de 0,5415 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au adunat volume echivalente cu 3,17 milioane lei, staționare la prețul de 40,50 lei/acțiune pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat tranzacții de 2,22 milioane lei, -2,23%, până la prețul de 46,00 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au întrunit o activitate de 1,85 milioane lei, și +1,69%, până la prețul de 16,88 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), ce au depășit cu puțin pragul unor transferuri de 1 million de lei.

O lichiditate relevantă, în echivalent 3,17 milioane lei, am mai consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat cu 0,67%, până la prețul de 21,14 lei/acțiune, la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 16,88 miliarde lei (3,41 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica