Bursa încheie o săptămână marcată de indecizie. Tranzacții de 7,5 milioane lei pe cele mai lichide titluri de pe segmentul energetic

Bursa încheie o săptămână marcată de indecizie. Tranzacții de 7,5 milioane lei pe cele mai lichide titluri de pe segmentul energetic
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 nov 2017

La Bursa de Valori București, cele 5 sesiuni ale acestei săptămâni au fost contradictorii, cu evoluții de sens contrar de la o zi la alta. Este o etapă de consolidare care reflectă ezitarea pe care o au investitorii după recentul declin al pieței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna de tranzacționare de la BVB a debutat la capătul unei secvențe de 13 sesiuni bursiere consecutive de scădere, iar ziua de luni a fost „verde”, însă ulterior piața nu a avut forța de a contura o tebdință de revenire. Cu oscilații moderate, bursa a evoluat în zig-zag, fenomentul pozitiv fiind cel al urcării ușoare a volumelor, stimluate și de intrarea la tranzacționare a unui nou emitent în Sphera Franchise Group (SFG).

Ultima ședință a săptămânii a fost una pozitivă, deși pe piețele europene au fost deprecieri aproape generalizate. Indicele PX de la Praga a făcut excepție, cu un avans de 0,30%, în timp ce ceilalți indici importanți au scăzut: -0,52% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,68% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,50% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,42% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,83% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -2,08% pentru BUX de la Budapesta.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

La București, piața a fost pe contrasens, cu indicele compozit BET Plus închizând cu 0,35% peste referință și indicele reprezentativ BET în urcare cu 0,32%, până la nivelul de 7.771,63 de puncte. Așa cum se vede și pe graficul atașat, piața a luat un moment de respiro după scăderea consistentă din precedentele săptămâni în care indicele a străpuns inclusiv pragul de suport din zona de 7.860 de puncte în care cumpărătorii s-au regrupat de 4-5 ori în acest an. Indicele se află la un minim al ultimelor 8 luni, iar semnalele tehnice sunt negative, cu prețul evoluând sub o linie de trend descendent și 3 medii mobile importante.

Bursa încheie o săptămână marcată de indecizie. Tranzacții de 7,5 milioane lei pe cele mai lichide titluri de pe segmentul energetic

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 40,06 milioane lei (8,64 milioane euro) pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 13,14 milioane lei, s-a consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 2,1150 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,31%, până la prețul de 12,74 lei/acțiune, pe transferuri de 1,94 milioane lei.

8% din acțiunile vândute de Sphera în oferta publică au fost rulate la BVB în primele 2 zile

Interesul s-a menținut destul de ridicat, în a 2-a zi de tranzacționare, de titlurile companiei Sphera, cea care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut și KFC. Volumele au fost impulsionate în ultima parte a orarului de tranzacționare, iar schimburile au crescut la echivalentul a 2,79 milioane lei. După creșterea furibundă, de aproape 16% în prima zi de tranzacționare, care consfințea intarea în piață a acestui emitent la o capitalizare de 1,30 miliarde lei (281,15 milioane euro), cotația s-a corectat azi cu 1,49%, până la prețul de 33,10 lei/acțiune, un nivel cu 14,14% peste prețul ofertei publice de listare încheiată pe data de 2 noiembrie. În total, în cele 2 zile de tranzacționare au fost schimbate aproximativ 818.000 de titluri, echivalentul a 8,32% din pachetul de acțiuni care a făcut obiectul ofertei în valoare de 285,12 milioane lei (62,00 milioane euro).

Tranzacții de 7,5 milioane lei pe cele mai lichide titluri de pe segmentul energetic

Al doilea rulaj al zilei, de 5,71 milioane lei, l-au avut titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au urcat cu 0,26%, până la prețul de 390,00 lei/acțiune, într-o zi în care transportatorul de gaze naturale a anunțat semnarea unui contract în valoare de 1,05 milioane lei cu Romgaz (SNG). Titlurile companiei partenere în tranzacție au crescut cu 1,47%, până la prețul de 31,05 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,74 milioane lei.

Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avut cea mai bună dinamică a zilei, +0,71%, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,2895 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 3,47 milioane lei.

Indicele financiar BET-FI a închis cu numai 0,03% peste referință, la nivelul de 38.077,85 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), au închis pe referința sesiunii precedente, de 0,8500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,68 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
sphera franchise
bvb
bursa
fondul proprietatea
transgaz
romgaz