Bursa încheie săptămâna de tranzacționare cu o sesiune marcată de indecizie

Bursa încheie săptămâna de tranzacționare cu o sesiune marcată de indecizie

Sursa foto: Engdao Wichitpunya | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 iul 2021

Aflată într-o zonă de maxime, piața românească de acțiuni a avut o sesiune în care investitorii au fost nehotărâți: volume mici, deviațiii infime ale indicilor și închdieri divergente ale celor mai lichide simboluri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Tendința corectivă de la final de săptămână de la New York Stock Exchange s-a răsfrânt și la Bursa de Valori București într-o restrângere a ordinelor de cumpărare. Impactul s-a resimțit în primul rând asupra rulajului pieței de acțiuni, care a fost de numai 28,64 milioane lei (5,81 milioane euro).

În condițiile acestei activități scăzute, în care titlurile Băncii Transilvania (TLV), cele mai tranzacționate, abia au adunat schimburi de 5,03 milioane lei într-o zi în care cotația s-a retras cu 0,36%, până la prețul de 2,7900 lei/acțiune, nici nu au fost condițiile pentru ca piața să fie mișcată.

Fondul de investiții ARK Invest, controlat de Cathie Wood, cunoscută datorită previziunilor sale îndrăznețe, a ajuns la o deținere de peste 870 milioane dolari la UiPath CITEȘTE ȘI Fondul de investiții ARK Invest, controlat de Cathie Wood, cunoscută datorită previziunilor sale îndrăznețe, a ajuns la o deținere de peste 870 milioane dolari la UiPath

Indicii au fost aproape inerți: +0,01% pentru indicele compozit BET Plus, -0,08% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 52.896,01 puncte, -0,07% pentru indicele energetic BET-NG și +0,01% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.026,80 puncte se găsește în zona mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa încheie săptămâna de tranzacționare cu o sesiune marcată de indecizie

Pe segmentul energie, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 1,26%, până la prețul de 31,30 lei/acțiune, pe transferuri de 3,39 milioane lei, și titlurile OMV Petrom (SNP) au câștigat 0,69%, până la prețul de 0,4390 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,89 milioane lei.

Prezență inedită în top 3 al lichidității, cu schimburi însumând 2,76 milioane lei, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborât cu 1,09%, până la prețul de 1,3600 lei/acțiune. La același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,43%, până la prețul de 1,8700 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,55 milioane lei.

Blue Air țintește o evaluare de până la 500 milioane de lire sterline pe bursa de la Londra, încercând să reproducă succesul Wizz Air CITEȘTE ȘI Blue Air țintește o evaluare de până la 500 milioane de lire sterline pe bursa de la Londra, încercând să reproducă succesul Wizz Air

Intrate în riongul bursier la începutul acestei luni, titlurile companiei imobiliare, pe o activitate de 1,53 milioane lei, One United Properties (ONE) și-au continuat parcursul descendent, cu un declin de 1,02%, până la prețul de 1,9400 lei/acțiune, care este cu 3,00% sub cel al ofertei publice primare premergătoare listării.

Titlurile Purcari Wineries (WINE) au staționat la prețul de 31,70 lei/acțiune, pe transferuri de 1,62 milioane lei, în timp ce titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au apreciat cu 1,24%, până la prețul de 0,8960 lei/acțiune, pe volume depășind cu puțin echivalentul a 1 milion de lei.

Susținere din piața AeRO

Același nivel al tranzacțiilor a fost trecut și de 3 simboluri de pe segmentul AeRO, fenomen mai rar, pentru că de regulă investitorii acordă prin rotație interes unor emitenți de la această categorie. Evoluțiile au fost divergente: +0,50%, până la prețul de 80,20 lei/acțiune pentru titlurile SafeTech Innovations (SAFE), +11,14%, până la prețul de 20,85 lei/acțiune, pentru titlurile Norofert Group (NRF), și -6,49%, până la prețul de 1,7300 lei/acțiune, pentru titlurile iHunt Technologies (HUNT).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
norofert
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari