Bursa încheie săptămâna pe o tendință de corecție. Volumele de tranzacționare cad

Bursa încheie săptămâna pe o tendință de corecție. Volumele de tranzacționare cad

Sursa foto: Sdecoret / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 iul 2017

Ultimele două sesiuni de tranzacționare ale acestei săptămâni au fost „roșii”, iar rulajul a suferit un recul, coborând la 12,3 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Interesul pentru bursă pare a se fi redus. O zi de vineri în sezon de vacanță a prăbușit activitatea de tranzacționare, iar în lipsa unei susțineri consistente la cumpărare, și tendința generală a fost descendentă. Indicele reprezentativ BET a pierdut 0,35%, până la nivelul de 8.132,73 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a suferit un recul similar.

Răzvan Raț, trader senior la BRK Financial Group, avertiza pentru Profit.ro că urmează o etapă a rulajelor reduse de vară, iar analistul financiar Liviu Moldovan semnala atât contracția volumelor, cât și pierderea de dinamică a cotațiilor: „Este pleoștită”, spunea despre bursa românească realizatorul de emisiuni TV pe teme economice.

CITEȘTE ȘI Pragurile la SIF-uri vor fi discutate în toamnă. Variante: mutarea deciziei la acționari, dar și ridicarea completă

Fără tranzacții speciale în piața deal, cu nicio acțiune depășind transferuri de 3 milioane lei și doar 4 emitenți peste reperul de 1 milion de lei. Așa a arătat astăzi ședința de la BVB. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 12,31 milioane lei (2,70 milioane euro).

Aproape 44% din aceste schimburi s-au realizat pe acțiunile bancare. Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu transferuri de 2,87 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) care au staționat pe nivelul de preț de 14,20 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a corectat cu 0,69%, până la prețul de 2,8800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,50 milioane lei. Tot pe acest sector, titlurile Patria Bank (PBK) au avut a 2-a zi de tranzacționare după reintrarea la tranzacționare a acestui emitent, anterior listat sub numele Banca Comercială Carpatica (BCC), instituția de credit achiziționată anul trecut. În cele 2 zile, au fost cumulate schimburi cu puțin peste 26.000 de lei.

Patria Bank vrea să taie 149 milioane de lei din capitalul social pentru acoperirea pierderilor acumulate anterior CITEȘTE ȘI Patria Bank vrea să taie 149 milioane de lei din capitalul social pentru acoperirea pierderilor acumulate anterior

Pe piața americană a fost zi de raportări financiare pentru bănci. JP Morgan a anunțat un venit net de 7 miliarde dolari în al 2-lea trimestru. Pe piețele europene a fost o zi caracterizată de oscilații mici, închiderile la nivelul indicilor fiind divergente: -0,05% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,47% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,00% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,08% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,02% pentru indicele WIG 20 de la Varșovia, -0,63% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,04% pentru indicele PX de la Praga.

Al 2-lea rulaj al zilei la BVB, de 2,57 milioane lei, l-am înregistrat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,81%, până la prețul de 0,8520 lei/acțiune. Este un declin care a tras în jos indicele financiar BET-FI, care a închis cu 0,43% sub referință, la 33.097,26 puncte.

Prin contrast, indicele energetic a supraperformat pieței, cu o alunecare de numai 0,14% față de sesiunea precedentă. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,18%, până la prețul de 27,15 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,30 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
patria bank
banca transilvania
brd
romgaz
brk financial
liviu moldovan