Mircea Ursache, ASF: Ar fi nevoie de o contraparte centrală românească

Mircea Ursache, ASF: Ar fi nevoie de o contraparte centrală românească

Sursa foto: Dashark / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 iul 2017

Argumentând că piața de capital românească este cea mai dinamică din regiune și că va dezvolta inclusiv instrumentele derivate, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache, spune că ar fi nevoie de un proiect al unei contrapărți centrale românești care poate fi regională.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Perspectivele pieței de capital românești ar fi încurajate, prin dezvoltarea și a unui segment de tranzacționare a instrumentelor derivate, dacă am avea o contraparte centrală locală, spune oficialul ASF.

Anul trecut, Bursa de Valori București a optat pentru integrarea într-un proiect regional de contraparte centrală și chiar a disponibilizat o sumă în echivalent 2 milioane euro pentru participarea la capitalul social, dar deocamdată nu sunt rezultate vizibile.

„Eu încă sunt nedumerit de blocajul în care s-a ajuns cu privire la constituirea în România a unei contrapărți centrale (care poate fi o contraparte regională) și cred că în acest an, împreună cu Banca Mondială și Ministerul Finanțelor Publice ar trebui să dăm un răspuns referitor la crearea unei contrapărți  centrale”, a declarat pentru Profit.ro Ursache.

EXCLUSIV Noua evaluare a BVB, pentru oferta de retragere, ar urma să vină abia la toamnă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua evaluare a BVB, pentru oferta de retragere, ar urma să vină abia la toamnă

Tranzacțiile în marjă și vânzările în lipsă sunt teoretic posibile la Bursa de Valori București, însă, în absența unei contrapărți centrale, intermediarii nu își asumă împrumutul de acțiuni sau girarea achizițiilor în marjă, preluând astfel riscuri operaționale.

Absența instrumentelor derivate este, astfel, o consecință a absenței unei contrapărți centrale, dar reprezentanții industriei consideră prea costisitor aportul de capital social la o asemenea instituție, volumele de la BVB încă nejustificând respectiva dislocare de resurse.

În intervalul ianuarie – mai 2017, rulajul mediu zilnic al pieței de acțiuni de pe bursa locală s-a situat la 42,22 milioane lei (9,31 milioane euro), potrivit ultimului raport lunar al operatorului de piață.

Ursache întrevede o dezvoltare a pieței locale prin proxime listări ale companiilor de stat, lansarea fondului suveran și perspectiva promovării la statutul de piață emergentă. În opinia sa, este cea mai dinamică piață de capital din regiune în ultimii ani și va dezvolta și tranzacțiile cu instrumente derivate.

„Eu cred că piața românească are nevoie de o contraparte centrală”, a conchis Ursache.

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea ursache
asf
bvb
bursa
contraparte centrala