Bursa închide săptămâna în zona maximelor anuale. Mai este un suflu de 3-4%, spune un analist

Bursa închide săptămâna în zona maximelor anuale. Mai este un suflu de 3-4%, spune un analist
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 sep 2016

Indicele BET de la BVB se regăsește la finele sesiunii de astăzi pe aceeași valoare ca la finele anului trecut, la capătul săptămânii în care s-a încheiat recuperarea prăbușirilor cotațiilor din ianuarie-februarie. Analistul financiar Radu Ciofu crede că elanul post-Brexit va continua în piețele internaționale, astfel încât și la București să avem aprecieri de 3-4% pe termen scurt.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a ajuns la maximele anului, însă dă semne de ezitare. Cât de temători sunt investitorii din piața locală? Destul de mult, având în vedere că am avut a doua zi de corecții într-un moment în care activele de risc s-au apreciat puternic pe piețele europene.

„O zi ușor deconectată de piețele internaționale”, a comentat pentru Profit.ro Radu Ciofu, analist financiar cu 10 ani de experiență pe piețele de capital. Într-adevăr, indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate de acțiuni europene, a crescut cu 2,06%. Dinamica a fost asemănătoare pentru indicii de FTSE100 de la Londra și CAC40 de la Paris, de +2,20% și, respectiv 2,31%, în timp ce aprecierea a fost ceva mai atenuată, de 1,42%, pe indicele DAX al Bursei de la Frankfurt.

Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea

Cum se explică faptul că elanul pozitiv din Europa nu s-a transmis la București? Ciofu răspunde: „Jucătorii mari nu au fost sau, dacă au fost, tranzacțiile lor au fost sporadice.” Argumentul său este dinamica intraday. Atunci când graficul zilei nu indică o direcție, este un semnal că ordinele mari lipsesc din piață. O caracterizare a parcursului intraday urmărit de acesta pe indicele BET-XT: „haotic, descedent”, cu un declin până la ora 14.00 și apoi o stabilizare în contextul creșterii din a doua parte a sesiunii europene.

Bursa închide săptămâna în zona maximelor anuale. Mai este un suflu de 3-4%, spune un analist

Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a suferit un declin de 0,34%, până la nivelul de 7.004,85 puncte, numai marginal peste ultima valoare a anului 2015 de 7.004,32 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a corectat cu 0,31%.

Ciofu se uită mai degrabă – ca fiind mai relevant - la indicele BET-XT, care include atât titlurile lichide nefinanciare, cât și SIF-urile. Închiderea acestuia este de 635,07 puncte. Analistul financiar, care în prezent lucrează pentru furnizorul de servicii de tranzacționare forex Admiral Markets, crede că există potențial de apreciere în actualul rally pentru încă 3-4%, până în zona de 650-660 de puncte.

Argumentul? Trendul puternic ascendent declanșat după votul dat de britanici în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană ar urma să continue. El se bazează pe injecțiile de lichiditate ale băncilor centrale, care au ca pretext exact Brexit-ului. Pe indicele german DAX, azi cu închidere la 10,683,82 puncte, există o formațiune grafică ce spune că piața mai poate urca până la aproximativ 11.500 puncte. Un diferențial de 1.000 de puncte pe bursa de la Frankfurt lejer se poate transpune într-un avans de 5-6% și la BVB având în vedere „lichiditatea în exces de afară”, mai zice Ciofu.

Boromir Prod, vedeta zilei cu tranzacții reprezentând peste jumătate din rulajul pieței

Deși ședința a fost „roșie”, cel mai tranzacționat emitent în piața reglementată, Electrica (EL), având transferuri de 3,71 milioane lei, s-a apreciat cu 0,14%, până la prețul de 13,82 lei/acțiune. Din rulajul total de 26,45 milioane lei (5,93 milioane euro) al pieței de acțiuni - „lichiditate medie, spre slabă”, caracterizează Ciofu - peste jumătate a fost reprezentat de o tranzacție specială pe piața deal cu titluri Boromir Prod (SPCU), prețul la care s-a efectuat schimbul fiind de 0,3000 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea acestuia la 14,17 milioane lei. Aceeași valoare de închidere au avut-o titlurile producătorului din industria de panificație și pe segmentul regular, unde volumele au fost, de asemenea, peste media obișnuită a acestui emitent, echivalentul a 511.000 de lei.

Boromir Prod, venituri semestriale în scădere cu aproape 40%; profit de aproape 2 milioane lei CITEȘTE ȘI Boromir Prod, venituri semestriale în scădere cu aproape 40%; profit de aproape 2 milioane lei

Pe locul 2 în topul rulajelor din piața reglementată, cu transferuri de 2,37 milioane lei, s-au situat titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,25%, până la prețul de 0,7900 lei/acțiune, cu 6,17% sub prețul de 0,842 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare programată să se încheie pe data de 7 septembrie. SIF-urile au avut, prin contrast, o evoluție neconcludentă, ceea ce a contribuit la un declin ceva mai atenuat, de 0,11% al indicelui financiar BET-FI care a închis săptămâna la valoarea de 29.398,67 puncte.

Corecție pentru bănci și energetice

O depreciere de aproape 4 ori mai adâncă, de 0,38%, a avut-o indicele energetic BET-NG, care a asimilat declinul din ultimele zile ale cotației petrolului, țițeiul Brent atingând în sesiunea de azi de la Londra chiar și un minim intraday în zona de 45,50 dolari/baril.

Titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au depreciat astăzi cu 0,58%, până la prețul de 0,256 lei/acțiune, în timp ce titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,84%, până la prețul de 23,55 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 683.000 de lei, după ce la jumătatea săptămânii au atins maximele etapei ex-dividend la 23,90 lei/acțiune.

Romgaz vrea să construiască o nouă termocentrală la Iernut, cu costuri estimate la peste 281 milioane euro CITEȘTE ȘI Romgaz vrea să construiască o nouă termocentrală la Iernut, cu costuri estimate la peste 281 milioane euro

Acțiunile bancare – motor al creșterilor bursiere din această vară - au luat și ele o pauză. Titlurile Băncii Transilvania – ieri incluse în indicele regional STOXX Eastern Europe 50 – au închis săptămâna la prețul de 2,3800 lei/acțiune, care dă băncii o capitalizare bursieră de 8,69 miliarde lei (1,95 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-au corectat, de asemenea, cu 0,18%, până la prețul de 11,34 lei/acțiune, pe un rulaj foarte modest, cu puțin peste 50.000 de lei.

Corecție și apoi atacarea maximelor ultimilor 5 ani la cumpăna dintre ani

Dacă vede rally-ul actual continuând preț de 3-4%, Ciofu întrevede la capătul acestuia o etapă de stagnare, corectivă, caracterizată de o lichiditate încă și mai slabă decât cea de acum. Corecția și în piețele internaționale ar urma să survină atunci când Rezerva Federală Americană va anunța ridicarea dobânzii-cheie pe dolar.

Ar putea fi chiar o corecție de 10%. „Nimic dramatic”, zice analistul financiar. El crede că, ulterior, piața ar putea încerca să se reînscrie pe o traiectorie ascendentă care să atace la sfârșitul anului și începutul lui 2017 maximele ultimilor 5 ani, reperul urmărit fiind de 700 puncte pe indicele BET-XT, un nivel cu 10% peste nivelul actual.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu ciofu
admiral markets
bursa
bvb
romgaz
fondul proprietatea
electrica
boromir prod