Bursa își ia elan și câștigă un procent

Bursa își ia elan și câștigă un procent

Sursa foto: Sureeporn Teerasatean / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 nov 2018

Susținută de creșterile unor acțiuni precum cele ale Băncii Transilvania, Romgaz și Nuclearelectrica, Bursa de Valori București a avut o sesiune pozitivă, marcată de o activitate de tranzacționare sporită care trădează un interes al investitorilor de a urmări cotațiile chiar și pe paliere superioare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Profit.ro semnala marți că „bursa vrea din nou în sus”, argumentele fiind de ordin tehnic. După o zi de ezitare, investitorii au arătat astăzi că sunt dispuși să reia achizițiile și să împingă cotațile în sens ascendent. Cotațile au urcat în medie cu un procent pe o activitate de tranzacționare bună.

Și sesiunea externă preponderent favorabilă activelor de risc a încurajat cumpărările la BVB. Cu excepția indicelui DAX30 din Germania care a alunecat cu 0,01% sub referință, principalii indici europeni au avut culoarea „verde”: +0,19% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,49% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,46% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,1,72% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,52% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,04% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus a avansat cu 1,00%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 1,02%, până la nivelul de 8.665,36 de puncte. Indicele titlurilor blue-chip atacă zona maximului raliului început în iulie și unde a avut 2 rateuri în această toamnă. Dispunerea mediilor mobile în proporții Fibonacci susține impulsul de creșterea.

Bursa își ia elan și câștigă un procent

Mișcarea are un plus de credibilitate cu atât mai mult cu cât a fost susținută de volume. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 67,72 milioane lei (14,54 milioane euro), cu 69,33% peste valoarea medie zilnică de tranzacționare de 39,99 milioane lei (8,57 milioane euro) din primele 10 luni ale acestui an, dar și într-o distribuție echilibrată.

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 19,60 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 2,37%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,45 miliarde lei (2,46 miliarde euro). Invitat ieri la PROFIT Financial Forum organizat pe Profit.ro, șeful executiv al instituției de credit, Omer Tetik, a declarat că noile prevederi fiscale îi descurajează să vândă un pachet consistent de creanțe neperformante. „Avem un portofoliu cât o bancă mică provizionat 100% și scos în afara bilanțurilor”, a spus acesta.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,15%, până la prețul de 14,06 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,19 milioane lei.

Municipalitatea Timișoara ratează plata cuponului obligațiunilor la scadență, un incident de plată de 2,4 milioane lei CITEȘTE ȘI Municipalitatea Timișoara ratează plata cuponului obligațiunilor la scadență, un incident de plată de 2,4 milioane lei

Motoare de creștere s-au găsit și din zona energetică, al cărei indice sectorial BET-NG a supraperformat pieței cu un avans de 1,27%. Din componența sa, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 2,33%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,38 milioane lei. Cel mai important titlu de pe acest segment, cel al OMV Petrom (SNP) a câștigat 1,23%, până la prețul de 0,3715 lei/acțiune, pe transferuri de 4,31 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,19 milioane lei.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 16,42 milioane lei, titlurile Trangaz Mediaș (TGN), au urcat cu 0,56%, până la prețul de 356,00 lei/acțiune. Titlurile Romgaz (SNG) au avansat cu 1,41%, până la prețul de 36,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,51 milioane lei.

Creștere peste media pieței, de 1,92%, au avut titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au închis la prețul de 9,5700 lei/acțiune o sesiune în care emitentul a cumulat schimburi de 1,80 milioane lei. Mișcarea ascendentă din ultimele săptămâni este impulsionată de distribuirea unor dividende suplimentare consistente, a căror sumă agregată poate urca la 238,00 milioane lei, conform convocatorului modificat pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la jumătatea lunii decembrie.

ASF ia în calcul reducerea de 3 ori a comisionului pe tranzacții, în contextul constituirii Contrapărții Centrale CITEȘTE ȘI ASF ia în calcul reducerea de 3 ori a comisionului pe tranzacții, în contextul constituirii Contrapărții Centrale

La capitolul fondurilor închise de investiții, cele mai lichide titluri, cu tranzacții însumând 2,04 milioane lei, au fost cele ale SIF Oltenia (SIF5), care s-au apreciat cu 0,24%, până la prețul de 2,1100 lei/acțiune. Emitentul are pe bilanț din această toamnă cu 140 milioane euro în plus după ce a vândut către grupul bancar austriac Erste participația sa de 6,29% din acțiunile BCR, cea de-a 2-a instituție de credit din sistemul bancar românesc.

Volumele au fost triple față de cele echivalente cu aproximativ 854.000 de lei realizate pe Fondul Proprietatea (FP) ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,24%, până la prețul de 0,9410 lei/acțiune, subperformând pieței, ceea ce a tras în jos și indicele financiar BET-FI, astăzi cu închidere la nivelul de 36.631,85 de puncte, cu 0,87% peste referință.

Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, au fost schimbate în piața reglementată și prin tranzacții speciale acțiuni reprezentând 10,48% din capitalul social al companiei Uniteh Timișoara (UNIT), valoarea acestora ridicându-se la 1,63 milioane lei. Compania este controlată cu o participație de 50,20% de SIF Imobiliare, entitate înregistrată în Cipru deținută de SIF Banat Banat Crișana (SIF1).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica